Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Мед значно подорожчає

Мед значно подорожчає фото

Ціни на липовий і акацієвий мед зараз досягають 200-300 грн за кілограм, а на дешевші види меду – 130-150 грн. Ціни на мед цього року значно зросли - на 50-100 грн за кілограм продукту залежно від сорту, і, швидше за все, знижуватися вже не будуть. Про це повідомила керівник інтернет-магазину ТМ "Знатний мед" Руслана Пліс, пише unian.

"Цей рік характерний тим, що ціни на мед зросли. Подорожчання склало в середньому від 50 і навіть до 100 грн за кілограм залежно від виду меду. Схоже, що епоха дешевого меду в Україні пройшла - його стає менше, а добувати його дорожче, тому мед і далі буде зростати в ціні", – сказала вона.

За словами Пліс, роздрібні ціни на сортові види меду – з липи та білої акації – зараз досягають 200-300 грн за кілограм. Мед з соняшнику, який вважається недорогим і ще торік коштував по 100 грн за кілограм, зараз коштує вже 130-150 грн за кіло.

Для цього у 2021 році були причини – складні погодні умови вже другий рік поспіль, подорожчання бджолопакетів та інвентарю, зростання витрат на утримання пасіки.
 

"Дорожчає і паливо, і електроенергія, і всі продукти харчування – тому і мед не може залишатися на тій самій ціні, це було б парадоксом. Хоча, до 2020 року ціна на мед практично не змінювалася, що було ненормально з ринкової точки зору. Пасічники боялися підіймати ціни, щоб краще і швидше продати мед", - додала експерт.

Як зазначив засновник ТМ "Знатний мед" бджоляр Валерій Курейко, цього року практично не було травневого меду, акацієвого меду зібрано на 30-40% менше, а липовий мед у деяких регіонах було складно зібрати то через дощі, то через сильну спеку.
 

"Тому ризики зустріти фальсифікат замість меду зараз ще вище, ніж зазвичай", - додав він.

Джерело та фото: unian

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: