Завантаження ...

Що являє собою кризова кімната

Що являє собою кризова кімната фото

Статистика свідчить, що в Україні багато жінок страждають від домашнього насильства, але жертв набагато більше. Просто не всі кажуть про це оточуючим, адже бояться реакції соціуму або не знають, що в такому випадку робити. Сьогодні поговоримо про кімнати кризового реагування.

 

Що таке «кризова кімната»?

Кімната кризового реагування - безпечне місце перебування постраждалих осіб від домашнього насильства. Це тимчасовий притулок для жінок, дітей і чоловіків, які зазнали домашнього або гендерно зумовленого насильства.

Право на влаштування до «кризової кімнати» має:

• повнолітня постраждала особа за особистим зверненням, або особа, направлена структурним підрозділом місцевої держадміністрації або виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, центром соціальних служб або мобільною бригадою соціально-психологічної допомоги постраждалим особам;

• особа, яка не досягла повноліття, але перебуває (перебувала) у зареєстрованому шлюбі;

• дитина разом з матір’ю/батьком або особою, яка їх замінює.

Де знаходяться «кризові кімнати»? Як довго можна в них перебувати?

Адреси не розголошуються з безпеки постраждалих від насильства, і потрапити до «кризової кімнати» можна лише за направленням соціальної служби або поліції.

Термін перебування у кімнаті кризового реагування – 10 днів. Під час перебування у «кризовій кімнаті» постраждала особа зможе отримати психологічну та юридичну допомогу, а також задовольнити фізіологічні потреби (харчування, засоби особистої гігієни тощо). Місце перебування облаштоване усіма необхідними речами та абсолютно безпечне, отже, можна не хвилюватися, що кривдник може завдати дискомфорту.

Довідково:

У попередніх дописах відповідали на питання:

«Що таке домашнє насильство?» https://www.msp.gov.ua/news/20369.html

«Куди звернутися за допомогою» https://www.msp.gov.ua/news/20375.html

«Як діяти, якщо ви стали свідком насильства?»

https://www.msp.gov.ua/news/20366.html

Не дай домашньому насильству шанс! Знай свої права!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия