Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Шарафан - наш український одяг

Шарафан - наш український одяг фото

Шарафан походить від слова «шарий» Історія українського народного одягу, яка почала формуватися ще з сивої давнини, досить розмаїта і навіть дискусійна. Доходить до надто категоричних речей – слов’янські назви елементів одягу дехто відкидає лише тому, що вони увійшли в російський лексикон. Зокрема, немало тих, хто цікавиться етнографією....

Шарафан походить від слова «шарий»

Історія українського народного одягу, яка почала формуватися ще з сивої давнини, досить розмаїта і навіть дискусійна. Доходить до надто категоричних речей – слов’янські назви елементів одягу дехто відкидає лише тому, що вони увійшли в російський лексикон.

Зокрема, немало тих, хто цікавиться етнографією у розрізі моди, стверджує, що сарафан – це суто російський народний одяг, і до України ніякого стосунку не має. «Сарафан є національним жіночим одягом північних народів. Сукні схожого крою носили також жінки фіно-угорських народів у Росії, Прибалтиці,Скандинавії»,-зауважують дослідники.

І все ж схожий одяг здавна був присутній і в українській побутовій традиції. Подивіться, будь ласка, на фото автентичного вбрання Київського Полісся. Ці артефакти кінця ХІХ – початку ХХ століть експонуються в Музеї давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника. Правда ж,нагадують сарафани? А тим часом їхня назва інша – «шарафани», і вони використовувались як елементи святкового та весільного вбрання полісянок. Та й не тільки їх.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: