Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Що загрожує дітям, яких вчать читати рано

Що загрожує дітям, яких вчать читати рано фото

Мало, хто зможе пояснити, для чого навчають дітей рано читати, але багато батьків так роблять. Для чого треба, щоб у два рочки дитя знало всі літери, а в чотири - читало. Вона самостійно повинна ходити по вулицях, і щоб не заблукала? Вона документи, якісь важливі для свого життя, підписувати має (читати)? Вона повинна в цей час САМА ....

 

Мало, хто зможе пояснити, для чого навчають дітей рано читати, але багато батьків так роблять. Для чого треба, щоб у два рочки дитя знало всі літери, а в чотири - читало. 

Вона самостійно повинна ходити по вулицях, і щоб не заблукала? Вона документи, якісь важливі для свого життя, підписувати має (читати)? Вона повинна в цей час САМА щось дізнаватися з друкованих джерел — щось таке, чого за неї дорослі батьки зробити ніяк не можуть? Чому “вчити букви та читати потрібно якомога раніше”? Яка тут взагалі може бути логіка, поділіться?

Замість чого це все?

Можу припустити, що зараз це зачепить окремих щасливих батьків “вундеркіндів” і вони почнуть розказувати, що вони нічого такого, а дитина “сама, ​​все сама”. Але до них у мене питання: а ви не замислювалися — що дитина недоотримала, звернувши усю свою увагу на вивчення абетки?

Що саме з надзвичайно важливого для власної психіки, дитина замінила таким абстрактним явищем, як літери? Що в її житті за потреби такі особливі виникли? Хто їй дав зрозуміти, що це важливо (і що за це люблять)?

Ви серйозно вірите, що букви та читання в дошкільному віці неймовірно розширюють кругозір і несуть маленькій людині щастя?

Психологи та експерти в галузі дошкільної освіти попереджають, що раннє читання тільки шкодить дитині, не приносить їй ніякої користі. Психолог Ольга Ісаєнко каже, що ранній розвиток так само шкідливий, як і затримка розвитку, тому що структури мозку дитини працюють неправильно. Ті структури мозку, які повинні були розвиватися в цей проміжок часу, достатньо не використовуються, тобто просто не розвиваються. Вся енергія йде на складний процес читання, а повинна була витрачатися на інше.

Це майже те ж саме, що вчити ходити дитину, якій поки всього 6 місяців. Спробуйте поставити її на ноги. Вона поки не може сама пересуватися, але, якщо ви дасте їй милиці, вона буде ходити. В цьому випадку ви зможете сказати, що ваш малюк ходить в 6 місяців, нехай і з милицями. Але чи будете пишатися таким досягненням? А тим часом, навчання дитини читанню в 3 роки — це майже те ж саме, ви почали з нею займатися тоді, коли її організм не готовий до подібних досягнень. Вона буде читати, але буде робити це не так, як потрібно, також, як буде «ходити» дитина в 6 місяців, тільки в цьому випадку «милиць» не видно, проте, вони є.

Шкідливість раннього навчання читанню

Якщо наведені раніше аргументи були непереконливими, перерахуємо ту шкоду, яку завдає організму дитини раннє навчання читанню:

Дитина може вирости незграбною, у неї можуть з’явитися серйозні рухові порушення. У 3-4 роки дитина повинна, в першу чергу, розробляти велику і дрібну моторику. Якщо вона вчиться читати, вся енергія йде на цю навичку, розвиток відбувається неправильно. На жаль, виправити це вже не можна, «тілесний» дефіцит залишиться на все життя.

Відбувається перевантаження нервової системи, і як наслідок у дитини може порушитися сон, вона може стати примхливою й агресивною, у неї можуть з’явитися соматичні захворювання, може спостерігатися порушення мовленнєвого розвитку і заїкання.

Пропадає бажання вчитися. Це стосується не тільки навчання читанню, але і в цілому раннього розвитку. Не можна перевантажувати дитину. Якщо вона цілий день змушена ходити з одного заняття на інше проти свого бажання, при цьому сильно втомлюється, тоді з часом у неї не буде бажання вчитися.

Затягнеться перехід до швидкого читання. Образи букв формуються без опори на просторове сприйняття і моторику. У дитини починає формуватися неефективний механізм читання, який збережеться на тривалий час.

Як має проходити розвиток

Якщо ви хочете, щоб ваша дитина розвивалася правильно, дозвольте їй бігати та стрибати, грати з м’ячем, кататися на велосипеді. Обов’язково виділяйте час для рухливих ігор. Саме в цьому віці малюк починає грати в сюжетно-рольові ігри, це теж потрібно заохочувати. Якщо у нього будуть необхідні іграшки, він зможе придумувати прості сюжети та обігравати їх. Також потрібно з ним ліпити, малювати, збирати пазли, грати з кубиками або мозаїкою. Можна і потрібно читати йому книги, показувати картинки, прослуховувати разом музичні твори.

Саме такий розвиток вважається правильним. Не варто квапити події. Ваша дитина встигне освоїти цю навичку до школи, а може навіть в школі. А раннє навчання завдає непоправної шкоди її здоров’ю, до того ж не є гарантією того, що вона зможе досягти успіхів у школі.

Моя дитина
За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: