Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Кожен повинен знати отруйні рослини

Кожен повинен знати отруйні рослини фото

Природа в одначас прекрасна і небезпечна. Щоб не потрапити в біду, не завдати шкоди здоров’ю треба знати, як виглядають отруйні рослини. І якщо дорослі, швидше за все, просто пройдуть повз, то цікаві діти, які прагнуть все спробувати на смак, можуть постраждати....

 

Природа в одначас прекрасна і небезпечна. Щоб не потрапити в біду, не завдати шкоди здоров’ю треба знати, як виглядають отруйні рослини.   І якщо дорослі, швидше за все, просто пройдуть повз, то цікаві діти, які прагнуть все спробувати на смак, можуть постраждати.

Ми нагадуємо: дуже багато небезпечних видів рослин вирощують як декоративні і їх можна побачити не тільки в лісі, але і на підвіконнях і клумбах. Тому в місті теж варто бути пильним.

1. Жовтець

 

Де зустрічається: У помірній зоні Північної півкулі; росте в сирих місцях та болотах.
Існує кілька видів, багато з них отруйні.

Чим небезпечний:
Містить їдкий сік, який може залишати на шкірі опіки. При попаданні на слизові він провокує кашель і спазми гортані. Якщо сік потрапить в око, він може викликати тимчасову сліпоту.

2. Цикута отруйна

 

Де зустрічається: У Європі, Азії та Північній Америці. Зростає в дуже сирих місцях, на болотах і берегах річок.
Оманливо пахне морквою, але це одна з найбільш отруйних рослин на Землі. Відрізнити її від десятків інших видів може тільки спец по ботаніці. Краще просто не рвіть рослини, які ростуть в сирих місцях.

Чим небезпечний: При отруєнні виникає блювоту, судоми, пригнічення серцевої діяльності, може наступити смерть. Всього 100-200 г вб’ють корову.

3. Бузина

 

Де зустрічається: Помірна зона Північної півкулі, Австралія.
Найпоширеніші представники — бузина червона і чорна. Всі частини рослини отруйні, і, якщо ви просто торкнулися бузини, краще вимити руки. Цікаво, що ягоди чорної бузини повністю безпечні в дозрілому вигляді, з них роблять напої та пироги.

Чим небезпечна: Провокує головний біль, слабкість, болі в животі, іноді судоми. Можлива серцева недостатність і зупинка дихання.

4. Олеандр звичайний

 

Де зустрічається: У тропічних і субтропічних регіонах. Використовується в ландшафтному дизайні, по всьому світу його вирощують як кімнатну квітку.
Воістину підступна рослина, яка приваблює своїм приємним ароматом і красивими рожевими або білими квітами.

Чим небезпечний: Містить серцеві глікозиди, які можуть змінити серцевий ритм, викликати блювоту, головний біль, слабкість і навіть смерть. Є легенда, що солдати Наполеона через незнання розвели багаття з гілок олеандра і засмажили на ньому м’ясо. На ранок частина солдат не прокинулася.

5. Аконіт

 

Де зустрічається: У Європі, Азії та Північній Америці. Через красиві кольори: фіолетовий, синій і жовтий його вирощують на клумбах. Це висока і помітна рослина.
У стародавньому світі його використовували для отруєння стріл. Навіть бджоли можуть отруїтися, якщо наберуть мед з аконіту. До речі, дельфіній — його близький родич, і він теж отруйний.

Чим небезпечний: Дуже отруйна рослина. Викликає порушення серцевого ритму, оніміння шкіри обличчя, рук і ніг, потемніння в очах і смерть. Сік проникає навіть через шкіру.

6. Дурман звичайний

 

Де зустрічається: У Північній і Центральній Америці, Європі, південних регіонах Росії.
Дурман нагадує картоплю або томат, що не дивно, адже він їх близький родич. Це непримітна рослина з шипастими плодами з чорними насінням всередині. Його білі квіти видають запаморочливий запах.

Чим небезпечний: Містить алкалоїди, які викликають прискорене серцебиття, порушення орієнтації та марення. У важких випадках можлива смерть або кома. Шамани багатьох народів використовували цю рослину у своїх ритуалах.

7. Борщівник

 

Де зустрічається: У помірних областях Євразії, один вид існує в США.
Просто гігант серед парасолькових, який виглядає досить вражаюче, але краще не фотографуватися поруч з ним.

Чим небезпечний: Частина видів містить фурокумарини, які під дією сонячного світла викликають хворобливі опіки. Тому, якщо сік борщівника потрапить вам на руку, вимийте її та бережіть від сонячних променів приблизно дві доби

8. Молочай

 

Де зустрічається: Повсюдно. Часто можна побачити на підвіконнях, в тому числі в дитячих установах.
До молочая відноситься величезна кількість видів, часто вони дуже сильно відрізняються зовні: одні схожі на кактуси, інші — на квіти. Навчіть дітей не чіпати незнайомі рослини, навіть якщо вони ростуть в горщиках.

Чим небезпечний: Сік залишає опіки, набряки та температуру.

9. Ревінь хвилястий (також називають — румбамбар, рабарбар, рамбамбар, Ромбамбар, румбумбар)

 

Де зустрічається: Культивується в Європі, Росії та США.
У багатьох країнах з ревеню роблять пироги, салати та соуси. А багато хто не проти й просто похрумтіти стеблом.

Чим небезпечний: Не всі знають, але їсти листя і корінь цієї рослини не можна, бо вони містять неймовірну кількість щавлевої кислоти і її солей. Вони можуть викликати печіння в очах і в роті, проблеми з нирками, блювоту і діарею.

10. Беладонна звичайна

 

Де зустрічається: У Північній Африці, Європі, південній частині Росії, Малої Азії, в деяких районах Північної Америки.
Виглядає як кущ з чорними ягодами та рожевими квітами. Містить алкалоїд атропін, який викликає розширення зіниць. У Середньовіччі краплі з беладони капали в очі, щоб зробити погляд притягальним. Зараз схожі краплі використовують для операцій на очах.

Чим небезпечна: При легкому отруєнні з’являються сухість і печіння в роті, прискорене серцебиття. При важкому — повна втрата орієнтації, іноді судоми та смерть.

11. Рицина

 

Де зустрічається: У тропічній, субтропічній і помірній зонах. Її вирощують як декоративну рослину через незвичайного виду, в тому числі й в горщиках.
Саме з рицини роблять олію. Але не турбуйтеся: при обробці паром всі токсини руйнуються.

Чим небезпечна: Ймовірно, саме небезпечна рослина взагалі. Містить надзвичайно отруйні сполуки — рицин і рицинін. Особливо отруйні насіння — всього 4-9 штук викличуть смерть, якщо їх з’їсти. Менші дози завдають непоправної шкоди здоров’ю, бо рицин руйнує тканини організму.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: