Завантаження ...

Чого не можна казати дітям

Чого не можна казати дітям фото

Те, що говорять батьки запам’ятовують діти. Слова, фрази залишаються в голові надовго, впливають на мислення, сприйняття людей, стосунки з оточуючими. Не намагаючись стримувати себе, дорослі завдають шкоди психічному здоров’ю маленької людини. Всі залякування, попередження і багаторазові нагадування роблять дітей....

 

Те, що говорять батьки запам’ятовують діти. Слова, фрази залишаються в голові надовго, впливають на мислення, сприйняття людей, стосунки з оточуючими. 

Не намагаючись стримувати себе, дорослі завдають шкоди психічному здоров’ю маленької людини. Всі залякування, попередження і багаторазові нагадування роблять дітей нещасними, дають неправильні установки на майбутнє життя та успіх.

Психологи впевнені, що багато проблем і комплекси «родом з дитинства». Навіть люблячі батьки можуть поранити тонку психіку дитини небезпечними фразами, які часто вимовляють в виховних цілях. Постарайтеся викреслити їх зі свого лексикону, щоб виростити щасливу та успішну людину, впевнену в собі і своїх можливостях.

Фрази, які крадуть у дітей щастя

Виховання дитини вимагає від дорослих терпіння і уваги до дрібниць. Іноді кинута фраза набуває для малюка нового змісту, глибоко ранить і робить нещасним. Запам’ятайте подібні слова, навчитеся виражати емоції акуратно і правильно.

«У сусідки син відмінник, спортсмен, а ти…»

Багато батьків порівнюють власних дітей з успішнішими і розумнішими однолітками, намагаючись стимулювати дитину. На ділі запускається зворотна реакція: вона впевнена, що такою її полюбити неможливо, робить все на догоду дорослим, не намагається розвивати власні таланти. Такі фрази знищують самооцінку і впевненість в собі на довгі роки.

«Будеш кривлятися — назавжди таким і залишишся»

Для дітей природним є стан веселощів і позитиву, бажання гратися і корчити пики. Не лякайте їх дурними фразами: краще приведіть в приклад позитивну поведінку улюбленого супергероя з мультфільму, вкажіть на його ввічливість.

«У тебе криві руки», «руки-крюки»

Діти часто розбивають посуд, ламають іграшки. У них недостатньо розвинена координація і увага, тому проявляйте терпіння і розуміння. Якщо не припинити подібне звернення, дитина перестане проявляти ініціативу, допомагати, пробувати нове. Вона виросте несамостійною, залежною від думки інших.

«Не будеш слухатись — тебе забере чужий дядя»

Намагаючись добитися послуху, батьки лякають дітей розлуками і втратами. Вона не стає слухнянішою, але з’являються потаємні страхи, побоювання, складнощі при побудові довірливих стосунків в зрілому віці.

«Ти кращий і розумніший за всіх»

Часто батьки намагаються таким чином підкреслити свою любов, але домагаються негативного ефекту. У дитини формується помилкова думка про власну винятковість і важливість. При зіткненні з «великим» світом вона не може зрозуміти, чому навколо її не хвалять, не помічають її винятковості. Нерідко розвивається завищена самооцінка, яка заважає будувати стосунки з однокласниками, колегами та близькими.

«Припини плакати, твоя проблема повна нісенітниця», «теж мені горе»

Для дітей зламана або втрачена іграшка — справжня трагедія. Така фраза матері знецінює її особисті почуття, тільки підсилює нерозуміння між рідними людьми.

«Спочатку їсти, потім будуть мультфільми».

У віці до 5-6 років торг ефективно діє, допомагаючи батькам домогтися бажаного результату. Але в міру дорослішання діти переймають манеру поведінки дорослих, починають торгуватися з ними: вони вимагають подарунки за навчання, успіхи в спортивній секції, допомогу по дому.

«Не попадайся мені на очі», «бачити тебе не можу»

Гніваючись, батьки часто говорять подібні фрази. Вони діють на емоціях, але дитина розуміє, що її відкидають, не люблять, відчувають страх і самотність. Якщо відчуваєте наростаючу злість — вийдіть з кімнати і переведіть дух, випийте води, після чого спокійно поговоріть з дитиною.

«Ще раз отримаєш погану оцінку — НЕ бачити тобі мультфільмів»

Батьки часто висловлюють попередження, які не збираються виконувати. Діти швидко розуміють несерйозність ситуації, перестають реагувати на подібні загрози, сприймати слова матері всерйоз. Не дивуйтеся, що дитина не слухає вас: намагайтеся вибирати просте і адекватне покарання, щоб не зруйнувати стосунків і не налякати дитину.

«У мене немає грошей»

Не бажаючи пояснювати дитині ситуацію, дорослі присікають прохання стандартною фразою. Діти впевнені, що батьки невдахи, перестають поважати їх в майбутньому. Обов’язково пояснюйте причину відмови, пропонуйте недорогу альтернативу. Багато фраз тільки на перший погляд здаються нешкідливими і несерйозними. Але батьки навіть не здогадуються, які руйнівні наслідки вони можуть принести в майбутньому. Постарайтеся прибрати їх зі спілкування з дітьми, даруйте впевненість у своїй підтримці і любові кожним словом.

Моя дитина
За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия