Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

До якого віку можна сідати за руль

До якого віку можна сідати за руль фото

Далеко не всім приходить в голову думка, а до якого віку дозволяється сідати за кермо. «В народі» давно вже говорять, що час придумати максимальне число після досягнення якого людина більше не може сідати за кермо. Однак, пенсійний вік далеко не завада якісно і безпечно керувати транспортним засобом: статистика каже, що є...

 

Далеко не всім приходить в голову думка, а до якого віку дозволяється сідати за кермо.  «В народі» давно вже говорять, що час придумати максимальне число після досягнення якого людина більше не може сідати за кермо.

Однак, пенсійний вік далеко не завада якісно і безпечно керувати транспортним засобом: статистика каже, що є люди після 60, котрі саме в такому віці вперше отримали водійські посвідчення або ж відкрили ще одну категорію.

Медична довідка

Такий документ можна отримати лише в державних або приватних поліклініках, котрі мають в наявності ліцензію на обстеження автомобілістів. Згідно з законом, охочі отримати категорії «А» або «В», мають пройти огляд в терапевта, окуліста, психіатра та нарколога. Водії можуть помилково вважати, що якщо не потрібно міняти водійське посвідчення, то й медичну довідку можна років 10 не міняти. Але це далеко неправда.

Погіршення здоров’я - привід не керувати автомобілем

Навіть маючи медичну довідку на руках, погане самопочуття – це вагомий привід, щоб відтермінувати поїздку, адже плюс до цього відомо, що дорога – це насамперед стрес. В процесі руху автомобіліст оцінює якість дороги, дорожні знаки, розмітку, швидкість та інші фактори. Будь-який водій, окрім вище сказаного, зобов’язаний бути готовим до розв’язання позаштатних ситуацій: екстрене гальмування чи різкий поворот. А це ще більший стрес. Відповідно, це ще більше погіршить самопочуття водія і реакція може підвести.

Тему про те, чи варто людям похилого віку їздити за кермом, зараз активно обговорюється і думки, звісно ж, розходяться далеко. Однак дослідження експертів довели, що здорова людина похилого віку може забезпечити дорожню безпеку не гірше, аніж молоді.

Одночасно з цим існує і інший бік.

В літніх людей спостерігається зниження розумової працездатності, погіршена концентрація та пам’ять. Можуть виникати когнітивні розлади з причини різних захворювань: високий тиск, деменція, тощо. Проявитись ці неприємності можуть дуже випадково навіть при найменшому стресі. Тому питання, чи можна керувати автомобілем у похилому віці має розв’язуватись на базі даних не лише про фізичне здоров’я, але й на основі когнітивних порушень.

Відповідальність

Перш ніж сісти за кермо прислуховуйтесь до себе. Якщо з організмом щось не так, він обов’язково вам про це сигналізуватиме. Відповідальність за ваше здоров’я та безпеку учасників руху, окрім вас, повністю на ваших плечах.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: