Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

За комунальні борги змусять розрахуватися банківськими картками

За комунальні борги змусять  розрахуватися банківськими картками фото

Міністерство юстиції опублікувало постанову, щодо автоматизованого арешту рахунків боржників по аліментам, комунальним послугам та штрафам (зокрема ПДР). Списувати кошти для погашення заборгованості будуть з банківських карт. У нормативні акти були внесені істотні зміни, якщо раніше постанова про «Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках в ....

 

Міністерство юстиції опублікувало постанову, щодо автоматизованого арешту рахунків боржників по аліментам, комунальним послугам та штрафам (зокрема ПДР). Списувати кошти для погашення заборгованості будуть з банківських карт.

У нормативні акти були внесені істотні зміни, якщо раніше постанова про «Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках в банках» стосувалося осіб, які ухиляються від виплати аліментів, то зараз під дію даного документа потрапляють і інші боржники. Автоматично арештовувати і стягувати кошти з банківських рахунків виконавці зможуть при виникненні боргів із сплати штрафів (зокрема за порушення правил дорожнього руху), комунальних послуг, зарплат, аліментів.

«6 квітня, набув чинності наказ Міністерства юстиції України, яким внесено зміни до наказу Мін’юсту «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках в банках за виконавче провадження про стягнення аліментів». Зі вступом в силу наказу положення цього Порядку щодо автоматизованого арешту коштів поширюватися на всі категорії виконавчих документів, які передбачають стягнення коштів з боржників – фізичних та юридичних осіб», – говорять у Міністерстві юстиції України.

“Відтепер виконавці можуть автоматично арештовувати кошти на рахунках фізичних та юридичних осіб, які потрапили до ЄРБ, за усіма категоріями виконавчих документів, а ткож можуть автоматизовано отримувати інформацію про номери рахунків боржників-фізичних осіб та сум коштів, які наявні на таких рахунках”, – уточнили у Мін’юст.

Підтверджені в судовому порядку заборгованості по комунальних послугах або інших боргах стануть причиною арешту банківських рахунків і автоматичного списання суми боргу. До автоматизованої паспортної системи виконавчого провадження на даний момент під’єдналися лише 7 банків з більш ніж 70-ти, які зареєстровані на території країни. Та у Мін’юсті уточнили, що автоматизоване списання боргів можливе тільки з рахунків клієнтів фінансових установ, підключених до даної системи. Автоматизована система виконавчого провадження повинна запрацювати до 6 липня 2021 року. Після цього списувати борги стане набагато простіше.

Державний або приватний виконавець створить у системі спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, що приєдналися до АСВП. Цю інформацію банки отримають за годину. У цій же системі виконавець зможе створити постанову про арешт коштів на рахунках боржника, надіслати банкам вимогу про списання коштів з рахунків і реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно переказати. Невдовзі процес конфіскації коштів теж має стати автоматичним. До того часу вимоги про списання коштів виконавці надсилатимуть традиційною поштою.

Перевірити чи потрапили ви до єдиного реєстру боржників можна ТУТ.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: