Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Які вони, паталогічні нарциси

Які вони, паталогічні нарциси фото

Серед людей є окрема категорія - нарциси. Це - відомі маніпулятори, але при цьому ще й прекрасні конспіратори. Ці самозакохані типи так майстерно змінюють свої маски (механізми маніпуляції, які використовують, щоб приховати справжні наміри і почуття), що можуть збити з пантелику будь-кого. Вони ретельно ховають за ними ....

 

Серед людей є окрема категорія - нарциси. Це -  відомі маніпулятори, але при цьому ще й прекрасні конспіратори. Ці самозакохані типи так майстерно змінюють свої маски (механізми маніпуляції, які використовують, щоб приховати справжні наміри і почуття), що можуть збити з пантелику будь-кого. Вони ретельно ховають за ними своє марнославство і зарозумілість, але все до пори до часу. Справа в тому, що зірвати ці маски досить нескладно – достатньо володіти необхідною інформацією. А попереджений – значить озброєний.


Нарцисизм – це не просто зайва любов до себе коханого. Нарцисизм – це патологічна любов, коли захоплення власними достоїнствами набуває хворобливі форми. Тобто людина переоцінює власні якості, а також відчуває надмірну потребу в захопленні з боку оточуючих.

У це складно повірити, але в основі даної патології лежить несвідома ворожість до себе. Насправді нарцисів з’їдає це неприйняття, тому вони намагаються змусити весь світ співати їм дифірамби і щомиті захоплюватися.

Люди з серйозними формами нарцисизму можуть бути дуже деструктивними і руйнівними. У своєму бажанні самоствердитися (природно, за рахунок інших) вони в кінцевому підсумку перетворюються в безсердечних маніпуляторів, жорстоких і підступних людей. Причому поводяться так мимоволі і несвідомо. У власних очах нарциси втілення чесноти. Вони так довго обманюють себе, що врешті-решт навіть не сумніваються, що насправді чудові і неповторні.

Ось чому нарциси носять маски: їм необхідно переконати себе і оточуючих, що вони зовсім не самозакохані і егоїстичні.

Ось три найбільш типові маски:

1. Удаване самовдосконалення

Фальшиве самовдосконалення є однією з найбільш поширених масок, які використовують патологічні нарциси. Вона полягає в тому, щоб виявляти ініціативу для просування і зростання, проте з однією єдиною метою – пробудити захоплення, ревнощі або підпорядкувати собі інших. Ними керує зовсім не бажання стати краще, а корисливі цілі.

Однією з характеристик патологічного нарцисизму є також неадекватна самооцінка, яку експерти називають «умовною самооцінкою». Це означає, що почуття власної гідності не походить від справжньої любові до себе. Нарциси цілком і повністю залежать від думки оточуючих – значення, яке надають їм інші.

Таким чином, зростання і самовдосконалення для цих людей – не більше ніж засіб для досягнення мети. А їх кінцева мета – нав’язати свою волю іншим людям. Вони хочуть, щоб оточуючі діяли виключно за їхнім планом, і при цьому ще й відчували себе неповноцінними.

Розпізнати таку маску досить просто: ті, хто її носить, постійно і публічно хваляться своїми досягненнями. Самі крихітні з них – вони зводять в ранг «подвигів» і буквально «виривають» захоплення у інших людей. Вони також ниють і скаржаться, коли ті не помічають їх «звершень» або хвалять занадто мало.

2. Самопожертвування

Це одна з найпідступніших і хитрих масок патологічного нарцисизму. Проявляється в тому, що людина-нарцис бере на себе занадто багато, щоб «допомогти» комусь іншому. Те, що жертва не просила про допомогу, його не хвилює. У нарциса – свої «цілі».

Люди, схильні до такої «невгамовної самопожертви», заходять часом так далеко, що позбавляють себе буквально всіх благ або привілеїв «заради інших». Проблема в тому, що їх справжні наміри – це зовсім не робити добро іншим. Їх мета – поставити інших людей в залежність від себе і завоювати авторитет. А значить – отримати повний контроль над поведінкою оточуючих. За допомогою такої «самопожертви» вони зображують себе добрими і великодушними, хоча насправді переслідують абсолютно протилежні цілі. Чого вони дійсно хочуть, так це добре виглядати в очах інших людей. Щоб ними захоплювалися, їх ставили в приклад.

Як і перша маска, ця знімається досить легко і швидко. Людина-нарцис, яка носить її, не буде довго чекати, перш ніж нагадати вам про все хороше, що зробила. Такі люди намагаються змусити тих, кому вони «допомогли», відчувати себе винними, і вимагати особливого ставлення. При цьому вони часто грають роль жертви, якій всі «винні».

3. Грандіозні думки

У патологічних нарцисів – море фантазій, наскільки вони великі. Перш за все такі люди щиро вірять, що кращі за інших. Постійно порівнюють себе з оточуючими і роблять висновок, що таки так – «кращого немає нікого». Нарциси вважають, що вони гарніші, розумніші, мудріші, більш здібні, ніж будь-хто інший (навіть якщо це не так).

Одна з найбільш характерних рис цього типу: вони впевнені в тому, що мають повне право злитися і обурюватися. Іншими словами, «виписують» собі карт-бланш на безумство. Їх гнів «священний». Якщо вони вибухають, то це зовсім не тому, що не вміють і не хочуть вчитися контролювати свої почуття і емоції, а тому, що інші люди «вивели» їх з себе. Якщо вони кричать, це тому, що не можуть виносити, коли люди несправедливі до таких «досконалих і прекрасних» персон, як вони. А ображаються нарциси виключно тільки через упередженість оточуючих або з якоїсь іншої причини.

Нерідко їм вдається переконати інших людей в тому, що це правда. Одним з класичних прикладів є злий бос, який постійно «не в дусі» і погано поводиться зі своїми підлеглими, тому що хоче «зробити їх кращими». Іноді жертвами цих фантазій про велич стають цілі групи людей.

Маски патологічного нарцисизму насправді – це спроби заховати своє хворобливе Его. Нарциси не хочуть здаватися самозакоханими. Ось чому вони використовують маски, що приховують їх справжні риси. В глибині душі люди, які так чинять, глибоко нещасні і дуже страждають. Перш за все їм потрібна допомога. Інша справа, що далеко не всі з них зізнаються в цьому навіть собі.

За матеріалами

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: