Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Знову будуть по-новому рахувати субсидії

Міністерство соцполітики знову хоче змінити порядок надання житлових субсидій для населення. Для цього був підготований законопроєкт для Кабміну. Проєкт постанови опублікований на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, вона передбачає повний перехід на готівкову виплату житлових субсидій. Зазначається, що наразі діють ....

 

Міністерство соцполітики знову хоче змінити порядок надання житлових субсидій для населення. Для цього був підготований законопроєкт для Кабміну. 

Проєкт постанови опублікований на сайті Федерації профспілок України (ФПУ). Згідно з пояснювальною запискою до проєкту постанови, вона передбачає повний перехід на готівкову виплату житлових субсидій. Зазначається, що наразі діють дві моделі грошової форми надання пільг та субсидій.

Перша форма - безготівкова, коли кошти перераховуються на рахунок Мінсоцполітики, відкритий в Ощадбанку, а звідти спрямовуються на рахунки підприємств-надавачів комунальних послуг.

Друга форма - готівкова, коли готівка виплачується безпосередньо на рахунок одержувача у банку або через відділення Укрпошти. В такому випадку розрахунки за "комуналку" споживач проводить самостійно.

У документі зазначається, що у січні 2021 року житлову субсидію отримувало майже 2,8 млн домогосподарств. З них 2,6 млн домогосподарств - у грошовій готівковій формі. Таким чином, зазначають автори документу, є доцільним перейти виключно на грошову готівкову форму виплати субсидій.

У разі прийняття проєкту постанови, громадяни будуть зобов'язані самостійно сплачувати вартість фактично спожитої ними послуги з урахуванням виплаченої їх готівкою житлової субсидії. При цьому держава припинить виконувати непритаманні їй функції посередника між громадянами та виконавцями житлово-комунальних послуг.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: