Завантаження ...

Фінська система освіти: що правда а що вигадано

Нещодавно вийшла цікава стаття про фінську систему освіти. Написано, що вона дуже чудова. Всі питають - чи все там так гарно насправді? І чому б у нас таке не створити? 1. З моєї точки зору, і з моїм знанням фінських шкіл, описана в статті модель ідеальна на папері, але в житті там не все так солодко. Якщо хтось захоче взяти таку модель і впровадити її у нас один ...

 

Нещодавно вийшла цікава стаття про фінську систему освіти. Написано, що вона дуже чудова. Всі питають - чи все там так гарно насправді? І чому б у нас таке не створити?

1. З моєї точки зору, і з моїм знанням фінських шкіл, описана в статті модель ідеальна на папері, але в житті там не все так солодко. Якщо хтось захоче взяти таку модель і впровадити її у нас один до одного, то нічого не вийде, так як там багато що суперечить одне одному. Однак, як схема, вона дуже корисна для розширення свідомості всіх, хто цією темою цікавиться.

2. Головне! Вони почали свою Реформу з вчителів, помістивши Вчителя в центр усього. Встановили їм оплату 50 000 євро в рік (це немало), але і вимоги до них виставили серйозні: тільки PhD, навіть в початковій школі. Високий рівень вчителів зумовив те, що вчителям довірили навчати дітей без навчального плану і перевірок. Там кожен учитель приходить на урок і навмання може сказати: Так, діти, що ми сьогодні хочемо вчити?..

3. Однак, говорячи про високу зарплату вчителів, мало хто згадує деякі обтяжуючі обставини. У Фінляндії найвищі в світі податки, там модель шведського соціалізму. Прогресивна шкала податку до 48% і ще внески в пенсійний фонд 5,15%, соцстрах 2,04% і на безробіття 0,6%. Ось звідси і збирається величезний бюджет на безкоштовну освіту, безкоштовні підручники і безкоштовне харчування. Якби нашому народу поставили податок на зарплату 55% ​​- разом з такою безкоштовною освітою, ми б погодилися? Вчителі працюють за контрактом на рік. Літо може не оплачуватися. Через рік вас можуть звільнити. Це ж як треба намагатися догодити дітям, батькам і директору, щоб контракт продовжили!? Ось на таких умовах, скільки наших вчителів згодні працювати? У них конкурс в педвузи 10 осіб на місце.

4. Тепер про результати. Вони дійсно, вражають. Школярі займають в останні роки високі місця на всесвітніх олімпіадах. Разом з Південною Кореєю, Китаєм, Сінгапуром, Гонконгом. Де, до речі, немає такого лібералізму в навчанні, а навпаки, диктат. Так що моделі вдалих систем освіти можуть бути протилежними.

5. Оплата за школу, в принципі, буває, але за бажанням батьків: 200-300 євро на місяць. Приватних шкіл 85, це 3% від загальної чисельності.

6. Батьків в шкільний процес не сильно втягують. Вважається, що у них і так багато турбот.

7. Мета школи - не змагальність, не оцінки і не прагнення бути відмінником. Там на першому місці здорове середовище проживання і рівність - можливість надати хорошу освіту всім: і сильним, і слабким, і хворим, і іноземцям.

Всі ці категорії можуть вчитися в одному і тому ж класі. Одні за партою, інші в колясці, треті без знання мови, четверті з дислексією або дисграфией. Вчителі до цього толерантні і примудряються всіх зацікавити і навчити.

8. Початкова і середня школа об'єднані з 7 до 13 років. Саме з 7. Вони вважають, що віддавати в 6 років ще рано, дитина ще не награлася в іграшки, а ось в 7 вона вже хоче «працювати». Це вікова психологія.

9. Учні проводять в класах менше годин, ніж в інших країнах. Принцип простий: краще менше, та краще.

10. Немає примусового тестування. Учитель сам визначає, хто є хто і що. І при неправильному своєму експертному висновку він ризикує вилетіти з роботи назавжди. Просто з ним не укладуть контракт, без пояснення причин. А насправді, це і є професіоналізм. Адже якщо в медицині доктор постійно ставить хворим неправильні діагнози - ну, який він доктор?

11. Я вивчив моделі шкіл 20 країн, де освіта на високому рівні. Брав участь в реформуванні системи освіти в Норвегії. Їжджу акредитувати кращі в світі школи. І скажу, що різні моделі шкіл по-своєму чудові. Головне кожній державі вирішити - навіщо їй взагалі потрібна система освіти? І яка її головна ланка: учитель, учень, школа, чиновник, майбутня кар'єра учня, економія бюджету, вступ до вузу, боротьба з корупцією і т.п?

12. У Фінляндії пріоритет - ерудовані вчителя, ліберальна розслаблена атмосфера і високі місця на предметних олімпіадах... В Англо-Америці - лідерство і якість майбутнього життя своєї і суспільства... У Китаї нині пріоритет - знання будь-яким способом, тому що серед 1,5 мільярда населення інакше не вижити.

13. В Україні пріоритет мають двоє: чиновник і оцінка. А зовсім не учень, як багато хто стверджує на симпозіумах і в дисертаціях. Ось спробуйте захотіти зустрітися з директором школи і зателефонуйте йому. Вам дадуть відповідь, що його викликали на Нараду. І на наступний день він на нараді, і на наступний знову на нараді... Там він отримує нескінченні інструкції, форми для заповнення і здає звіти. І нехай спробує щось здати невчасно! Чиновник його покарає. Він - головний начальник. А оцінки! Вони перетворені на моторошний об'єкт поклоніння і видобутку. Журнали суворої звітності! Іспити мало не під дулом пістолета! ЗНО мало не зі смертельним вироком, якщо не здав!.. Це і є диктатура оцінки. Однак, ні чиновники, ні шкільні оцінки в майбутньому житті людей ніякої ролі не грають. Значить, ці пріоритети насправді у нас міфічні. І повинні бути замінені на інші. На ті, які притаманні передовим країнам, які роблять життя людей і суспільства більш людяною і успішною. Але це так, до слова...

14. Треба ще задуматися над таким парадоксом. Ось все хвалять фінську систему освіти. І по головним параметрами вона передова (це підтверджує рейтинг PISA), та ще й там все безкоштовно. Але чому ж всі посилають своїх дітей в дорогущі британські школи, вважаючи їх зразком і ідеалом, хоча вони начебто зірок з неба не хапають на цих олімпіадах?

Думаю, що відповідь проста. Тому що ми живемо в світі підміни понять. І не розуміємо, для чого взагалі існує освіта, і якими мають бути її результати. Давайте подивимося, що є готовою кінцевою продукцією школи.

Англо-американці націлюють школу на лідерство. І вони лідери в світі.

Фіни налаштовують школу на доброзичливу ауру. І вони кращі виконавці.

Китайці націлюють школу на знання. І вони виростають в працьовитих і аскетичних бджілок.

Ми спрямовуємо школу на чиновників і оцінки. І отримуємо чванливу державу і дуті цифри наших досягнень.

15. Ну, і наостанок. Почитавши таку чарівну статтю про загадки фінської школи, так і хочеться, щоб у нас було як там. Але, на жаль, перенести цю схему в іншу країну не можна, як і культуру. Це складається століттями і традиціями. У фінів на це пішло 100 років, з того часу, як вони відкололися від совка.

Ми теж встали на цей шлях, і пройдемо його набагато швидше.

Володимир Співаковський

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия