Завантаження ...

Про судоми, печінку, або, як між собою пов’язані органи

Медицина в Китаї суттєво відрізняється від нашої. Кардинально різні підходи до хвороб та їх лікування. На Заході людину в усі часи розглядали з матеріальної точки зору. Безумовно, західні лікарі придивляються до зовнішніх ознак захворювання. Проте, довіряють відчуттям набагато менше, ніж результатами діагностики. Східні лікарі впевнені, що....

 

Медицина в Китаї суттєво відрізняється від нашої. Кардинально різні підходи до хвороб та їх лікування.  На Заході людину в усі часи розглядали з матеріальної точки зору.  Безумовно, західні лікарі придивляються до зовнішніх ознак захворювання. Проте, довіряють відчуттям набагато менше, ніж результатами діагностики. Східні лікарі впевнені, що відчуття людини заслуговують найбільшої уваги. Це певна мова, яка підтримує зв’язок розуму і внутрішніх органів.

Давайте ближче познайомимося з дивовижним світом східної медицини і навчимося розпізнавати наявні захворювання за зовнішніми проявами. А також, порівняємо цей досвід з досвідом європейських лікарів, які також накопичили колосальні знання про зовнішні ознаки захворювань.

Східна медицина

Стародавні люди говорили:
Нирки пов’язані з вухами. Нирки відповідальні за скелет людини.
Печінка пов’язана з очима. Печінка відповідальна за зв’язки і сухожилля.
Серце пов’язане з язиком. Серце відповідально за кровоносні судини.
Легкі пов’язані з носом. Легкі відповідальні за шкіру, волосся і нігті.
Селезінка зв’язана з губами. Селезінка відповідальна за м’язи і м’які тканини.

Захворювання нирок
Якщо відштовхуватися від запропонованої концепції, виходить, що при частих переломах кісток слід задуматися не про те, як підвищити рівень кальцію, а про те, чи здорові у вас нирки. Про проблеми з нирками свідчить і дзвін у вухах. Адже в китайській медицині існує й інше відомий вислів: «Поперек — палац нирок». У цьому сенсі, якщо у вас болить поперек, є всі підстави задуматися про здоров’я нирок.

Захворювання печінки
Ваші нігті стали крихкими і ламкими? Але ж відповідно до китайської традиційної медицини: «Нігті є продовженням сухожиль». Водночас, ми пам’ятаємо про зв’язок сухожиль і печінки. А значить, вимальовується дуже цікавий взаємозв’язок — проблеми з нігтьовими пластинами, займіться здоров’ям печінки! Більш того, китайським лікарям відомо про зв’язок ніг з очима. А ми з вами вже дізналися, про аналогічний зв’язок печінки з очима. У цьому сенсі, якщо у вас почав псуватися зір або судомить ноги, перевірте стан печінки.

Але і це ще не все. Деякі люди помічають у себе дивну особливість. Щоночі вони прокидаються у проміжку між 1:00 і 3:00 і просто не можуть заснути без допомоги снодійних препаратів. І справа тут зовсім не у безсонні.  Просто у цей час спостерігається найвища активність каналу печінки. Таким чином, якщо щось заважає вам спати у цей нічний період, слід перевірити стан печінки. Цілком можливо — проблема саме в ній.

Захворювання серця
Зміни, пов’язані з язиком, як нам уже відомо, свідчать про патології серця і судин. Наприклад, на проблеми із серцем, зокрема, на появу тахікардії та розвиток ішемічної хвороби, вказує почервоніння кінчика язика. Якщо ж язик починає викривлятися в сторону, це явна ознака, що наближається інсульт. Крім того, про появу проблем із серцем сигналізує стан волосся. На це вказує рання сивина і рясне випадання. Тут варто сказати і про судини. Деякі люди скаржаться на болі у грудях і животі, які вони відчувають практично щодня. Причому в один і той же час — між 19:00 і 21:00. В цьому немає нічого дивного, адже це час найвищої активності каналу перикарда. Такі болі говорять про проблеми з судинами і можливий розвиток атеросклерозу.

Захворювання легенів
Якщо у вас постійно закладений ніс, це ще не привід лікувати застуду або пити пігулки проти алергії. Велика ймовірність, що всьому виною захворювання легеневої системи.

Захворювання селезінки
Зверніть увагу на свої губи. Якщо вони без видимих ​​причин стали припухлими — є проблеми з селезінкою. Також на захворювання цього органу вказує сильна худоба і слабо розвинені м’язи.

Західна медицина
Не варто думати, ніби на Заході лікарі зовсім ігнорують зовнішні прояви захворювань. За століття існування медицини, лікарі накопичили колосальний досвід виявлення хвороб за зовнішніми ознаками.

1. Обличчя
Блідість обличчя нерідко говорить про порушення роботи нирок або розвитку анемії.
Червоне обличчя може свідчити про дефіцит магнію, але частіше говорить про хвороби шкіри.
Жовтушність є відомою ознакою патологій печінки або жовчного міхура.
Землисто-сірим обличчя стає у разі порушення роботи нирок, при ендокринних захворюваннях і патологіях ШКТ. Додатковим проявом захворювань при цьому стає поява темних кіл під очима.
Набряки на обличчі повинні змусити людину перевірити роботу нирок.
Якщо обличчя постійно зволожується, це може бути ознакою неврозу. А може вказувати на гормональні порушення або проблеми з легенями.
Сухість шкіри обличчя вважається ознакою розвитку авітамінозу, порушення роботи шлунково-кишкового тракту і навіть — цукрового діабету.
На обличчі червоні прожилки? Можна не сумніватися — у людини підвищений артеріальний тиск.
Вирячені очі у людини явно говорять про серйозне ендокринне захворювання.
Виділення у куточках очей можуть вказувати на розвиток кон’юнктивіту або порушення обміну речовин.

2. Язик
Білий наліт, який розташовується біля основи, свідчить про серйозне порушення у шлунково-кишковому тракті.
Аналогічний наліт на кінчику язика явно свідчить про проблеми легеневої системи.
Якщо наліт набуває жовтого забарвлення, є всі підстави запідозрити захворювання печінки або жовчного міхура.
Коли ж наліт стає зеленим, з’являється необхідність перевірити стан 12-палої кишки.
Щільний наліт, що вкриває поверхню язика, говорить про важку вірусну інфекцію, що вразила організм. А ще цей наліт може свідчити про зашлакованість крові і необхідність термінового її очищення.
Поява тріщин може сигналізувати про захворювання крові, гормональний дисбаланс або проблеми з нирками.

3. Губи
Блідість губ часто вказує на розвиток недокрів’я.
Потемніння і посиніння губ — ознака хвороби легенів або серцево-судинних патологій.
Цяточки на губах коричневого кольору явно свідчать про появу глистових інвазій.
Обвітрені, а також сухі губи, вказують на дисбактеріоз та інші проблеми шлунково-кишкового тракту.
Якщо ж на губах з’явилися «заїди», це може говорити про нестачу вітамінів групи B і про проблеми зі шлунком. Більш того, у деяких випадках це ознака діабету.

4. Нігті
Якщо нігті стали занадто білими, є всі підстави перевірити рівень гемоглобіну. Коли ж на нігтях з’являються білі цяточки, варто вжити вітамінно-мінеральні комплекси для відновлення рівня кальцію і цинку.
Нігті жовтіють у людей, які страждають на гепатит. Крім цього, подібна ознака свідчить про порушення рівня білірубіну.
Часом рівні нігті стають хвилеподібними. В цьому випадку не завадить перевірити здоров’я кишківника.
Підозріла ламкість нігтів вказує на проблеми зі щитовидкою.
Якщо нігті стають круглими і опуклими, немов циферблат годинника, це явно говорить про серцеві захворювання або порушення роботи легенів.
Коли ж нігтьові пластини ніби покарбовані, як наперсток, швидше за все організму не вистачає вітамінів.
Синюшність нігтів говорить про те, що в кінцівці погано надходить кров, а значить, є проблеми з кровообігом.

5. П’яти
Якщо підошви ніг і п’яти починають «горіти» з характерним поколюванням, швидше за все, ви страждаєте від невротичного розладу.
Якщо п’яти сильно пожовтіли, можна запідозрити порушення роботи печінки.
Коли ж підошви ніг постійно зволожуються, швидше за все, є ендокринне захворювання або проблеми з серцем.
Ороговілі і потріскані п’яти змушують задуматися про проблеми органів травлення або збої в роботі ендокринної системи.

6. Шкірні прояви
Висип на підборідді може говорити про проблеми у статевій сфері.
Про неполадки в роботі жовчного міхура явно говорять прищі, вугрі і свербіж в області чола і скроневої зони.
Вугрі на щоках можуть свідчити не тільки про гормональні зміни. Часом вугри з’являються як ознака проблем зі шлунком.
Як бачите, на Заході і Сході люди споконвіку звертали увагу на зв’язок внутрішніх захворювань із зовнішніми проявами. А це неймовірно цінні знання, необхідні кожному. Якщо ми навчимося чути сигнали власного тіла, і будемо знати, що вони означають, кожен з нас зможе уникнути безлічі проблем зі здоров’ям.

Стаття несе інформаційний характер. Будь-які свої симптоми, у першу чергу, обговорюйте з лікарем. Не займайтеся самолікуванням і будьте здорові.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия