Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи так небезпечні електронні цигарки, як кажуть?

Останнім часом можна все більше побачити підлітків, що палять, але не звичайні цигарки, а електронні. Можна сказати, що наблюдається бум електронних сигарет серед підлітків. Діти, а подекуди й дорослі, вважають їх малошкідливими, але це не так. “Мам, та це флешка така довга, для навчання потрібна”, - схожим чином молодь часто обманює рідних щодо призначення пристрою. Верховна Рада заборонила продаж...

 

Останнім часом можна все більше побачити підлітків, що палять, але не звичайні цигарки, а електронні. Можна сказати, що наблюдається  бум електронних сигарет серед підлітків. Діти, а подекуди й дорослі, вважають їх малошкідливими, але це не так.

“Мам, та це флешка така довга, для навчання потрібна”, - схожим чином молодь часто обманює рідних щодо призначення пристрою.

Верховна Рада заборонила продаж дітям електронних сигарет і рідин до них. Порушникам загрожує штраф від 400 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6800 — 13 600 гривень). Закон почне діяти з 1 січня. Тим часом дані глобального опитування ВООЗ свідчать: 40% українських дітей віком 13 — 15 років уже пробували курити електронні сигарети. Чому діти зважуються на такий крок? Для початку пояснимо, що таке електронна сигарета. Це портативний електромеханічний або електронний продукт, котрий складається із картриджа з рідиною, випарника та акумулятора. Він імітує акт куріння тютюнової сигарети. Такий пристрій часто називають терміном “вейп”, а його прихильники йменують себе вейперами.

“МАМ, ЦЕ ДЛЯ НАВЧАННЯ ПОТРІБНО”

...Біля ятки стоять четверо хлопців і три дівчини віком 15 — 16 років. По черзі випускають клуби диму, передаючи з рук у руки ту саму електронну сигарету. “Коронавірусу не боїтеся?” — запитуємо, наближаючись до них. “Я довіряю своїм друзям”, — впевнено каже Міла і показово кладе до рота довгий металевий пристрій. Мілині друзі розповідають, що всі вони віддають перевагу саме “електронкам”.

“Мені подобається смак диму, те, що нема запаху тютюну”, — розповідає про свою електронну сигарету Міла. Питаємо, чи знають батьки, що вона курить. Компанія пожвавлюється та розповідає, як жартують з необізнаності дорослих щодо таких пристроїв. “Мам, та це флешка така довга, для навчання потрібна”, — сміється високий, дужий юнак, якого друзі називають Льохою.

“Мої батьки нейтрально ставляться до того, що я курю “електронку”. Думаю, не кажуть нічого, бо й самі курять, — вже серйозніше відповідає Міла. — Та й дорікати мені нема за що, бо я купила цю сигарету за свої гроші, які мені дарували на різні свята. І на “заправку” (спеціальна рідина з рослинного гліцерину, фармацевтичного пропіленгліколю, ароматизаторів та нікотину. — Авт.) у них не прошу — ви­стачає кишенькових”.

“До того ж “заправки” дешеві”, — додає Ігор, друг Міли. “Справді, — погоджується вона. — Я щотижня витрачаю 100 гривень на це. На звичайні сигарети пішло б у два рази більше”.

Неподалік зустрічаємо трьох учнів років чотирнадцяти, які, скулившись від холоду, курять під час перерви.

“Серед моїх знайомих звичайна річ курити “електронки” — це вже така субкультура формується, — розповідає один із хлопців, який назвався Сашком. — Мої однокласники “постять” у соцмережі історії, як пускають дим у камеру, і думають, що це круто. Я теж колись так думав, тому і спробував, але тепер не можу кинути курити, хоч і хочу”.

Серед моїх знайомих звичайна річ курити “електронки” — це вже така субкультура формується.

Уточнюємо в товаришів, де вони беруть заправку для “електронок”. “Це не проблема, не у всіх магазинах просять документи для підтвердження віку, — каже Сашко. — Та й завжди є старші, яких можна попросити купити за винагороду”.

У ЧОМУ НЕБЕЗПЕКА “ЕЛЕКТРОНОК”?

“Виробники тютюнових виробів, щоб увести в оману споживачів, пропонують їм різноманітні аналоги сигарет, кажучи, що вони менш шкідливі, — каже Марина Потурай, психологиня реабілітаційного центру для алко- і наркозалежних. — Але не важливо, як людина споживає нікотин, бо немає “менш шкідливого” способу курити — це все одно отруює й узалежнює”.

Олег Дуда, голова Українського лікарського товариства, розповідає, що наслідки куріння електронних сигарет можуть бути доволі важкими. “Воно підвищує ризик розвитку хронічних обструктивних хвороб легень та раку. Адже такі сигарети містять важкі метали та канцерогени, гліцерин і пропілен- гліколь, — каже Олег Дуда. — А регулярне використання ароматизованих рідин призводить до запалення дихальних шляхів, сприяє розвитку пухлин...”

Крім того, науковці довели, що курець використовує електронну цигарку набагато частіше та довше, ніж звичайну. “Тому і нікотину потрапляє в організм більше”, — додає Гліб Репіч, біохімік. А лікар — експерт із громадського здоров’я Отто Стойка наголошує на особливій небезпеці такого куріння під час пандемії. “Куріння електронних сигарет знижує опірність легень до ГРВІ й у рази збільшує ймовірність ускладнень від COVID-19. Адже через дію пари зникає активність генів у носових клітинах, які відповідають за реакцію імунної системи на запальні процеси”, — пояснює він.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: