Завантаження ...

Вигатки та правда про артеріальний тиск

Кожному доводилося чути про те, що артеріальний тиск може бути занадто підвищеним. Проте бачення цієї проблеми у нас не відповідає дійсності, хоча подібній стан спостерігається мйже у кожного третього громадянина. Одже розберемося, де істина а де міфи про підвищенний тиск. Не менш відомим є факт, що лише половина від хворих знає, що у них є ....

 

Кожному доводилося чути про те, що артеріальний тиск може бути занадто підвищеним. Проте бачення цієї проблеми у нас не відповідає дійсності, хоча подібній стан спостерігається майже у кожного третього громадянина. Одже розберемося, де істина а де міфи про підвищенний тиск.

Не менш відомим є факт, що лише половина від хворих знає, що у них є підвищений тиск. Серед тих, хто знає, лише половина приймають ліки від нього. Й серед тих, хто приймає ліки, лише у половини його показники тримаються в межах рекомендованих. Ця проблема стосується лікарів всіх спеціальностей, а неврологів тим паче, оскільки сам по собі тиск аж ніяким чином не псує життя хворому доти, доки не виникають від нього ускладнення. Й основним ускладненням є звісно ж інсульт. Тобто, зазвичай пацієнти ні сном ні духом не відають про його підвищення, аж поки щось не трапляється, будь то інсульт, чи інфаркт, чи закупорка очної артерії тощо. Саме через той факт, що підвищений тиск аж ніяк не відчувається, істотно ускладняється його виявлення.

Проте виявити тиск нескладно, адже варто лише періодично його вимірювати (самостійно або ж, приміром, у сімейного лікаря). Це вкрай важливо, бо знаючи, що хтось має підвищений тиск, можна призначити ефективні й навіть недорогі ліки, при цьому істотно знизивши ризик серйозних ускладнень. Тобто підкреслю ще раз, утримування тиску в нормальних межах дозволяє ефективно запобігати серйозним укладенням.

Про міфи.

Один з міфів, що побутує серед пацієнтів та лікарів, це те, що сучасні ліки кращі, ніж «старі». Загалом не важливо, чи буде пацієнт приймати клофелін (представник старих ліків), чи який-небудь телмісартан (з сучасних). Головна мета, яку має переслідувати лікар — це досягнення цільових показників тиску ну й звісно, щоб пацієнт відчував якомога менше побічних дій від препарату. До речі, нормальним для більшості осіб вважається тиск, верхнє значення якого не перевищує 140 (так званий систолічний тиск), а нижнє - 90. Якщо будь-який з цих показників вище, мову варто вести про підвищений артеріальний тиск або гіпертензію.

Ще одним міфом є міф про серцевий та нирковий тиск, вважаючи першим систолічний, а другим діастолічний. Це не так. Про що ж тоді мова? Систолічний тиск — тиск крові в артеріях в момент викиду серцем чергової порції крові. Діастолічний же тиск завжди менший та є показником тиску крові в артеріях, коли серце переходить в фазу розслаблення. Не менш поширеним є міф про зв'язок тиску та головного болю. Загалом зв'язок прямо протилежний, сам по собі підвищений тиск не призводить до головного болю, радше головний біль (будь-якого походження) здатен підвищувати тиск.

Лікарі часто стикаються з такими пацієнтами, зазвичай це пацієнти з мігренню. Таким пацієнтам притаманний більш низький (проте все ще в межах норми) тиск. Й коли вони відчувають сильний головний біль (черговий напад мігрені), то самі хапаються за апарат для вимірювання тиску (тонометр) й нерідко трапляється так, що замість звичного для них 100-110 вони намірюють 130-140. Далі дехто з них хапається за пігулки від тиску й звісно нічого доброго це не приносить. Всім тут ще раз нагадаю, що систолічний тиск в межах від 90 до 140 є абсолютно нормальним, так само, як і діастолічний від 60 до 90 мм рт ст. 

До міфів належить й твердження, що ліки повинні прийматись з якимись перервами (канікулами) чи віра в те, що від тиску можливо вилікуватись. Ні. Ліки діють рівно стільки, скільки їх приймає хворий, а коли вони не діють, тиск одразу підніметься та почне наражати хворого на небезпеку серозних ускладнень. Й на жаль, від тиску неможливо вилікуватись. Це є проблемою, залежною від віку й з віком цифри тиску тільки зростають (хоча й повільно), а це в свою чергою потребує своєчасних змін у лікуванні.

Як можна самостійно боротись з тиском?
▫️Покиньте палити, якщо палите. Паління підвищує тонус артерій, тим самим їх звужуючи та тим самим підвищуючи в них тиск
▫️Схудніть. Навіть втрата 3-4 кг може сприятливо позначитись на показниках тиску.
▫️Дотримуйтесь середземноморської дієти 
▫️Спробуйте недосолювати їжу. Сіль сприяє затримці рідини в судинах, тим самим підвищуючи тиск. Зазвичай радять обмежити споживання солі 6 грамами на день (чайна ложка)
▫️Займіться спортом. Регулярні кардіотренування (біг, велосипед, ходьба) 20-30 хв хоча б тричі на тиждень сприяють зниженню тиску.
▫️Знизьте споживання алкоголю. Загалом радять не перевищувати жінкам 1 порцію (дрінк) / день, чоловікам 2 порції 


Бережіть себе й будьте здорові!

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия