Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Українцям варто почати вживати цинк

Саме цинк вважається один з важливих +мікроелементів. Він здатен зміцнити імунітет, вести боротьбу з окислювальним пошкодженням ДНК. Саме воно заважає поділу і росту клітин Цинк допомагає людині відчувати смак і запах, прискорює загоєння ран і полегшує розщеплення вуглеводів, жирів і білків. Якщо щоденне харчування людини не включає продукти з цинком, ...

 

Саме цинк вважається один з важливих +мікроелементів. Він здатен зміцнити імунітет, вести боротьбу з окислювальним пошкодженням ДНК. Саме воно заважає поділу і росту клітин  Цинк допомагає людині відчувати смак і запах, прискорює загоєння ран і полегшує розщеплення вуглеводів, жирів і білків.

Якщо щоденне харчування людини не включає продукти з цинком, то це негативно позначається на здоров’ї.

Важливість цинку
Цинк — один з найважливіших мінеральних елементів. Він необхідний для безлічі процесів клітинного метаболізму. Навіть помірний дефіцит цинку призводить до низки проблем зі здоров’ям і серйозно знижує імунітет. Тому потрібно щодня отримувати достатню кількість цього корисного мікроелемента. Чоловіки після 19 років повинні споживати 11 мг цинку щодня, тоді як жінкам потрібні всього 8 мг. Однак вагітним жінкам необхідно 11 мг цинку на день, а під час грудного вигодовування — до 12 мг. Але не варто і переборщувати з цинком. Побічні ефекти від надлишку цього мікроелемента: нудота, втрата апетиту, біль в животі, блювота, діарея, головний біль. Не можна, щоб на добу людина споживала більше ніж 40 мг цинку, якщо на це немає приписів лікаря.

Хто у зоні ризику цинкового дефіциту?

Деякі люди більше за інших схильні до ризику дефіциту цинку. Зокрема, це ті, хто:

не дотримується здорового харчування;
віддають перевагу вегетаріанству;
страждають шлунково-кишковими захворюваннями;
мають хронічну печінкову або ниркову недостатність;
хворіють на цукровий діабет;
зловживають алкогольними напоями — алкоголь зменшує всмоктування цинку і збільшує його виведення з сечею;
вживають продукти з великою кількістю заліза.

На які ознаки варто звернути увагу

Порушення почуття смаку і запаху
Якщо людина розуміє, що останнім часом вона не може як слід насолодитися запахом улюблених троянд, а ранкова кава втратила свій аромат — у наявності один з класичних ознак хронічного дефіциту цинку. Достатній рівень цинку потрібен для отримання ферменту карбоангідрази, який має вирішальне значення для смаку і запаху.
Погане загоєння ран. Якщо рани занадто повільно гояться, це теж може бути ознакою нестачі цинку. Без нього клітинам важко ділитися і зростати з потрібною швидкістю, а значить, шкіра повільніше відновлюється після пошкоджень. Особливо цинк ефективний для швидкого загоєння виразок навколо рота.

Цинк впливає на здатність мозку моделювати реакцію на стрес. Було встановлено, що у людей, які страждають депресією і підвищеною тривожністю, не вистачає цинку.

У таких випадках потрібно збагатити харчування за допомогою продуктів із цинком, щоб виключити небажані наслідки негативних емоцій. Досвід показує, що після вживання правильних антидепресантів, рівень цинку повертається в нормальний стан.

Проблеми зі шкірою
Про нестачу цинку може розповісти і шкіра. Прищі, акне і деякі інші шкірні висипи теж часто бувають при нестачі цинку в організмі. Це пов’язано з тим, що надходження цинку пов’язано з утворенням білків, які мають протизапальну дію і захищають клітини від УФ-випромінювання, яке призводить до передчасного старіння шкіри. Крім того, цинк сприяє підвищенню в організмі запасів вітамінів групи А, зокрема ретинолу. Багато в чому завдяки йому шкіра довго зберігає свою красу і здоров’я.

Поганий імунітет
Якщо рівень цинку зменшується, це призводить до частих хвороб. Імунітет серйозно залежить від споживання поживних речовин, в тому числі і цинку. Пояснюється це тим, що дана речовина сприяє росту клітин і виробництву білих кров’яних тілець. Останні з них потрібні для придушення вірусів і бактерій.

Цинк також ефективний для запобігання хронічним запаленням. Таким як астма, алергія, хвороби серця, передчасне старіння.

Пошкоджені нігті та волосся
Клітини, які беруть участь у виробництві шкірних покривів, волосся і нігтів, особливо потребують нормального рівня цинку. Цей мікроелемент важливий для процесу поділу і росту клітин. Якщо організм не отримує достатньої кількості цинку, стан волосся і нігтів починає помітно погіршуватися: вони повільно ростуть і хворіють.

Погана пам’ять і увага
Цинк регулює зв’язок між нейронами і гіпокампом. Це покращує пам’ять і здатність до навчання. Дослідники виявили, що всього лише разова добавка цинку, що забезпечує 50% від добової норми, покращує у людей концентрацію уваги. Слід зазначити, що цинк краще засвоюється при правильному балансі з іншими поживними речовинами, які надходять з їжі.

Погіршення зору
Цинк має життєво важливе значення для зору. Він допомагає вітаміну А виробляти меланін, який захищає очі. Деякі дослідження показують, що споживання достатньої кількості цинку покращує нічний зір і може уповільнити прогресування вікової макулярної дегенерації до 25%.

Кращі харчові джерела цинку

Якщо необхідно поповнити запаси цинку в організмі, то до щоденного харчування потрібно включати такі продукти: устриці, яловичі ребра, кедрові горіхи, пісна свинина, бобові, гарбуз, кабачки, кунжут, темний шоколад, шпинат.

Важливо знати
Надмірне вживання чаю і кави перешкоджає засвоєнню цинку так само, як і продукти або харчові добавки, багаті на кальцій і залізо. Кількість цинку в раціоні при дотриманні вегетаріанської дієти нижче, ніж при звичайному харчуванні. Крім того, вегетаріанці, споживають багато цільного зерна і бобових, а вони містять речовини, що перешкоджають всмоктуванню цинку. З цих причин вегетаріанцям дозволяється вживати на 50% більше цинку на день, ніж м’ясоїдам.

Стаття несе інформаційний характер. Не займайтеся самолікуванням і будь-які симптоми обговорюйте з лікарем.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: