Завантаження ...

Міф чи правда про непереносимість молока

Все частіше доводиться чути про непереносимість лактози (молока). Мається на увазі стан, при якому організм не може перетравлювати лактозу. Це цукор, який є в молоці, продуктах з нього. Великі молекули лактози не можуть всмоктуватися через стінку тонкої кишки в кровотік. Спочатку вони мають розщепитися на глюкозу і галактозу за допомогою спеціального ферменту ...

 

Все частіше доводиться чути про непереносимість лактози (молока). Мається на увазі стан, при якому організм не може перетравлювати лактозу. Це цукор, який є в молоці, продуктах з нього. 

Великі молекули лактози не можуть всмоктуватися через стінку тонкої кишки в кровотік. Спочатку вони мають розщепитися на глюкозу і галактозу за допомогою спеціального ферменту – лактази. Однак якщо його не вистачає, лактоза переміщається в товсту кишку, де її ферментують бактерії, виділяючи при цьому жирні кислоти і гази: вуглекислий газ, водень і метан. Якщо їх надміру, то з’являються основні симптоми непереносимості лактози: діарея, метеоризм, бурчання і здуття в животі. Наскільки поширений цей розлад і чим зарадити, спробуємо розібратися.

З віком організм виробляє менше лактази

Правда! Цей симптом називають первинною непереносимістю. Він розвивається через те, що кількість лактази зменшується з віком, коли молоко стає не таким значущим для харчування. Зазвичай це відбувається після двох років, але симптоми можуть залишатися непомітними аж до 20-40 років. Вважається, що приблизно 10 тис. років тому у людей розвинулася мутація в гені, що відповідає за активність цього фермента в зрілому віці.

Діагностувати непереносимість лактози дуже складно!

Міф! Насправді щоби спростувати чи підтвердити лактазну недостатність, достатньо протягом декількох тижнів вести щоденник харчування і самопочуття. Іноді варто на деякий час повністю відмовитися від молочних продуктів, щоб переконатися, що симптоми зникли. У лабораторних умовах непереносимість лактози можна визначити за допомогою дихального водневого тесту. Спочатку спеціальним приладом вимірюється кількість водню в повітрі, що видихається натще, а потім вимір повторюється після вживання стандартного розчину лактози. Різке збільшення кількості водню свідчить про активність бактерій в товстій кишці, які розщеплюють неперероблену лактозу. Ще один спосіб виявити проблему – пройти тест на толерантність до лактози. Лактаза розщеплює молочний цукор на глюкозу і галактозу, тому при її достатній кількості рівень глюкози в крові зростає відразу ж після вживання молока. При непереносимості лактози він підвищується дуже повільно або не підвищується зовсім.

Симптоми непереносимості лактози легко сплутати з іншими захворюваннями
Правда! Непереносимість молока за симптомами подібна до синдрому подразненого кишківника. Точна причина цього порушення в роботі травної системи наразі невідома. Можливо, воно пов’язане із занадто швидким або, навпаки, повільним проходженням їжі через кишківник. Захворювання проявляється у вигляді спазмів шлунка, здуття живота, діареї і закрепів. На відміну від непереносимості лактози, його симптоми не зникають, якщо виключити з раціону молочні продукти. Також лактазна недостатність подібна до алергії на молоко, яка пов’язана з реакцією імунної системи на білки коров’ячого молока. Алергія супроводжується такими симптомами, як шкірний висип, свербіж, хрипи і утруднене дихання. Причому виникають вони при контакті навіть з невеликою кількістю молока, тоді як більшість людей з непереносимістю лактози можуть вживати невелику його кількість без будь-яких проблем.

Морозиво теж не можна!
Міф! Люди з непереносимістю лактози без жодних ускладнень вживають морозиво або згущене молоко. Справа в тому, що якщо молочний продукт сприймається організмом як солодкий, то він може розщеплюватися не тільки лактазою, а й α-глюкозидазою. Експерименти показали, що додавання усього 1-5% сахарози до молочного продукту підвищує переносимість лактози до 48-96% відповідно. Більшість людей, які мають непереносимість лактози, запросто п’ють сире молоко, оскільки в ньому містяться речовини, які сприяють його… перетравлюванню. А от при нагріванні, стерилізації та пастеризації ці речовини руйнуються, тому молоко після термічної обробки важче засвоюється.

Організм можна привчити до молока
Правда! Вважається, що регулярне вживання молочних продуктів, розподілених на невеликі порції, може сприяти адаптації бактерій товстої кишки. Тобто зростатиме популяція бактерій та грибів, які буквально звикнуть до молока. Це дасть змогу людям з дефіцитом лактази знизити рівень її непереносимості і споживати більше молочних продуктів.

Лікувати непереносимість молока довго й складно

Міф! Непереносимість лактози не призводить до пошкодження шлунково-кишкового тракту. Тому особливе лікування цього захворювання не потрібне. Достатньо просто дотримуватися дієти. Вживати молоко без дискомфорту допоможе ЕНЗІБАР МОЛОКО. Він містить лактазу – спеціальний ензим, який сприяє перетворенню лактози на глюкозу та галактозу в кишківнику. ЕНЗІБАР МОЛОКО допомагає перетравлювати молоко людям с непереносимістю молочних продуктів.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия