Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Щоб подорослішати дитина повина допомогати по дому

Сьогодні батьки занадто опікують своїх дітей, намагаються розвивати, навчати. Щоб ніщо не заважали пізнанню нового хлопчиків, дівчаток звільняють від домашніх справ. Відомий письменник Джулія Літкотт-Хеймс вважає, що так робити не можна. Це велика помилка. У книзі «Відпустіть їх» вона пояснює, чому праця ....

 

Сьогодні батьки занадто опікують своїх дітей, намагаються розвивати, навчати. Щоб ніщо не заважали пізнанню нового хлопчиків, дівчаток звільняють від домашніх справ. Відомий письменник Джулія Літкотт-Хеймс вважає, що так робити не можна. Це велика помилка. 

 У книзі «Відпустіть їх» вона пояснює, чому праця корисна, що повинна робити дитина в 3, 5, 7, 13 та 18 років. І пропонує шість ефективних правил трудового виховання. Батьки націлюють дітей на навчання та розвиваючі заняття, на оволодіння інтелектуальними навичками. І заради цього звільняють від всіх домашніх обов’язків – «нехай вчиться, робить кар’єру, а решта додасться». Але саме регулярна участь в рутинних справах сім’ї дозволяє дитині подорослішати.

У дитини, яка робить роботу по дому, більше шансів досягти успіху в житті, вважає доктор Мерилін Россман. Причому у найуспішніших людей домашні обов’язки з’являються в три-чотири роки. А ті, хто почав робити щось по дому лише в підлітковому віці, менш успішні. Навіть якщо немає необхідності, щоб дитина мила підлогу або готувала сніданок, вона все одно повинна щось робити по дому, знати, як це робити, і отримувати схвалення батьків за свій внесок. Це формує правильний підхід до праці, який стане в нагоді на робочому місці і в суспільному житті.

Основні практичні вміння і навички
Ось основні вміння і життєві навички, які Джулія Літкотт-Хеймс наводить з посиланням на авторитетний освітній портал Family Education Network.

До трьох років дитина повинна:
допомагати прибирати іграшки;
самостійно одягатися і роздягатися (з деякою допомогою дорослого);
допомагати накривати на стіл;
чистити зуби і вмиватися за допомогою дорослого.

До п’яти років:
виконувати прості завдання з прибирання, наприклад витирати пил з доступних місць і прибирати зі столу;
годувати домашніх тварин;
чистити зуби, зачісуватися й умиватися без сторонньої допомоги;
допомагати прати одяг, наприклад, приносити його в місце прання.

До семи років:
допомагати готувати (перемішувати, збовтувати і різати тупим ножем);
готувати прості страви, наприклад, робити бутерброди;
допомагати прибирати продукти;
мити посуд;
безпечно користуватися простими миючими засобами;
приводити в порядок туалет після використання;
заправляти постіль без сторонньої допомоги.

До дев’яти років:
складати одяг;
освоїти прості прийоми шиття;
піклуватися про велосипед або роликові ковзани;
правильно користуватися віником і совком;
вміти читати рецепти і готувати прості страви;
допомагати робити прості садівничі роботи, наприклад поливати і полоти;
виносити сміття.

До 13 років:
ходити в магазин і самостійно робити покупки;
міняти простирадла;
користуватися посудомийній машиною і сушаркою;
смажити і пекти в духовці;
гладити;
косити газон і прибирати у дворі;
доглядати за молодшими братами, сестрами.

До 18 років:
дуже добре освоїти все вищеперелічене;
виконувати більш складні роботи з прибирання та підтримання порядку, наприклад, міняти мішок в пилососі, чистити духовку і прочищати злив;
заготовлювати продукти і готувати складні страви.

Можливо, прочитавши цей список, ви жахнетеся. Так багато в ньому обов’язків, які ми виконуємо самі, замість того щоб делегувати їх дітям. По-перше, нам так зручніше: ми зробимо це швидше і краще, а по-друге, нам подобається їм допомагати і відчувати себе знаючими, всемогутніми.

Але чим раніше ми почнемо привчати дітей працювати, тим менше шансів почути від них в підлітковому віці: «Чому ви від мене це вимагаєте? Якщо це важливі справи, чому ж я раніше цього не робив?»

Пам’ятайте про давно перевірену і науково доведену стратегію розвитку навичок у дітей:
спочатку робимо за дитину;
потім робимо разом з нею;
потім спостерігаємо, як вона це робить;
нарешті, дитина робить це абсолютно самостійно.

Шість правил трудового виховання

Перебудуватися ніколи не пізно, і якщо ви не привчали дитину до праці, то почніть робити це прямо зараз. Джулія Літкотт-Хеймс пропонує шість правил поведінки для батьків.

1. Подавайте приклад
Не відправляйте дитину працювати, коли самі лежите на дивані. Включатися в роботу і допомагати повинні всі члени сім’ї незалежно від віку, статі та статусу. Нехай діти бачать, як ви працюєте. Попросіть їх приєднатися. Якщо ви зібралися щось зробити на кухні, у дворі або в гаражі – кличте дитину: «Мені потрібна твоя допомога».

2. Очікуйте від дитини допомогу
Батьки – не персональний асистент школяра, а перший учитель. Іноді ми занадто дбаємо про задоволення дитини. Але ми повинні підготувати дітей до дорослого життя, де їм дуже знадобляться всі ці навички. Дитина може бути не в захваті від нового навантаження – безсумнівно, вона вважала за краще б уткнутися в телефон або посидіти з друзями, але виконання ваших доручень дасть їй відчуття власної потрібності і цінності.

3. Не вибачайтесь і не вдавайтесь у непотрібні пояснення
У батьків є право і обов’язок просити свою дитину про допомогу в домашніх справах. Не потрібно нескінченно пояснювати, чому ви про це просите, і запевняти, що ви знаєте, як це їй не подобається, але зробити все одно треба, підкреслювати, що вам незручно її просити. Через зайві пояснень ви будете виглядати так, немов виправдовуєтеся. Це тільки підриває ваш авторитет. Просто поставте перед дитиною завдання, з якою вона здатна впоратися. Вона може трохи побурчати, але в майбутньому буде вам вдячною.

4. Давайте чіткі, прямі вказівки

Якщо завдання нове, розбийте його на прості етапи. Скажіть конкретно, що треба робити, а потім відійдіть убік. Не треба над дитиною нависати. Просто добийтеся повного виконання завдання. Дозвольте їй спробувати, помилитися і пробувати знову. Попросіть: «Скажи, коли буде готово, а я прийду і подивлюся». Потім, якщо справа не небезпечна і нагляду не потрібно, підіть.

5. Дякуйте стримано
Коли діти роблять найпростіші речі – виносять сміття, прибирають за собою зі столу, годують собаку, – ми схильні надмірно їх хвалити: «Чудово! Яка ти розумниця!» Простого, доброзичливого, впевненого «спасибі» або «у тебе добре вийшло» цілком достатньо. Прибережіть великі похвали для моментів, коли дитина дійсно зробе щось незвичайне, перевершив саму себе.

Навіть якщо робота зроблена добре, ви можете розповісти дитині, що можна поліпшити: так коли-небудь буде на роботі. Можна дати кілька порад: «Якщо тримати відро ось так, з нього не буде випадати сміття». Або: «Бачиш смужку на твоїй сірій сорочці? Це тому, що ти її виправ з новими джинсами. Краще в перший раз прати джинси окремо, інакше вони забарвлять інші речі».

Після цього усміхніться – ви ж не гнівайтесь, а вчите – і повертайтеся до своїх справ. Якщо дитина звикає допомагати по дому і робити щось зі своєї ініціативи, покажіть їй, що ви бачите і цінуйте те, що вона робить.

6. Створіть рутину
Якщо ви вирішите, що одні справи треба робити щодня, інші щотижня, а треті кожен сезон, діти звикнуть до того, що в житті завжди потрібно чимось займатися. Якщо говорити дитині: «Послухай, мені подобається, що ти берешся за справу і допомагаєш», і допомагати їй зробити щось складне, з часом вона почне допомагати іншим.

Джулія Літкотт-Хеймс

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: