Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Платні камери в СІЗО: які вони, що в них є

Українські слідчі ізолятори поповнилися новими комфортабельними приміщеннями. В них є все для зручного розташування, але за це доведеться платити. У затриманих навіть є можливість замовити собі їжу. Кабінет міністрів запровадив експериментальний проект, згідно з яким затримані зможуть за гроші покращити свої умови тримання під ...

 

Українські слідчі ізолятори поповнилися новими комфортабельними приміщеннями. В них є все для зручного розташування, але за це доведеться платити.  У затриманих навіть є можливість замовити собі їжу. 

Кабінет міністрів запровадив експериментальний проект, згідно з яким затримані зможуть за гроші покращити свої умови тримання під вартою в слідчому ізоляторі. Проект стартував 8 травня на базі Київського слідчого ізолятора (Лук'янівської в'язниці). Розповідаємо, що він передбачає.

Платні камери. Навіщо?
У Міністерстві юстиції запевняють, що проект запровадили для:

1) виключення корупційної складової при розподілі затриманих по камерах і

2) покращення умов тримання під вартою.

Коли у квітні глава відомства Денис Малюська анонсував появу в СІЗО платних камер, він зазначив таке:
"З об'єктивних причин є камери кращої якості та є гіршої… Подейкують, що кращі камери дістаються за хабарі. Ми зробимо так, щоб ці засоби офіційно прямували до спеціального фонду, за рахунок якого ми зможемо робити ремонти, покращувати якість та умови в безкоштовних камерах".

Для прозорості експерименту та уникнення зловживань у платних камерах буде встановлено систему відеоспостереження. У такий спосіб збираються моніторити заповнюваність камери і надходження плати за її використання.

Тобто якщо в камері перебувають троє затриманих, то й денна оплата має надійти за трьох. Стосовно оплати ↓

Ціна комфорту
За словами Малюськи, вартість розміщення в Києві залежить від терміну, за який здійснюється оплата: 2 тис. грн на добу, 8 тис. грн на тиждень і 12 тис. грн на місяць. Як зазначила заступник міністра юстиції Олена Висоцька, про "люкс-номери" або VIP-апартаменти" не йдеться. "Це платні камери зі збільшеною нормою площі на одного ув'язненого, з відгородженою санвузловою зоною і мінімальним набором необхідних побутових умов", - заявила вона.

Норма площі на одну людину в такій камері становить щонайменше 6 кв. м. Про це йдеться в "Порядку проведення експериментального проекту щодо платної послуги з надання покращених побутових умов і харчування особам, узятим під варту, в слідчих ізоляторах Державної кримінально-виконавчої служби", затвердженому наказом Мін'юсту від 6 травня № 1587/5. Документ доступний на сайті LIGA:ZAKON.

Згідно з ним, камери з покращеними побутовими умовами має бути забезпечено такими меблями, інвентарем і предметами господарського призначення:

- одно- або двоярусне дерев'яне або металеве з дерев'яними поручнями ліжко;

- стіл і стільці;

- шафа для одягу та особистих речей;

- санвузол (відгороджений);

- полиця для туалетного приладдя;

- умивальник зі змішувачем;

- телевізор;

- підставка під телевізор;

- мікрохвильова піч;

- урна для сміття;

- інвентар для прибирання.

У межах експерименту камери додатково може бути забезпечено душовою кабіною, холодильником, водонагрівачем, комп'ютерним робочим місцем із доступом до інтернету, пральною машиною (у разі наявності місця для її встановлення) і кондиціонером.

За бажанням затримані можуть через інтернет купувати їжу й напої (за винятком алкоголю та енергетиків), а також замовляти доставку готових страв.

Як потрапити до такої камери
Зробити це затриманий може після написання відповідної заяви та переказування коштів на рахунок спеціального фонду СІЗО. Важливо! У Мін'юсті наголошують, що в слідчих ізоляторах перебувають люди до вироку суду, а тому юридично їхню провину не встановлено. "Що стосується злочинців (щодо яких вироки набрали законної сили), то для них ніяких поліпшених умов за гроші не створюватимуть. У в'язницях всі будуть у рівних умовах і відбуватимуть встановлене судом покарання за скоєний злочин", - зазначив Малюська. Тобто перебування в покращених камерах після вироку суду не передбачається.

Що далі
Експеримент триватиме до 31 грудня 2021 року. За його результатами буде ухвалено рішення щодо доцільності закріплення таких послуг на законодавчому рівні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: