Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

З 1 липня столиця вимушено змінює умови надання пільгового проїзду в громадському транспорті

Джерело: мер столиці Віталій Кличко під час онлайн пресконференції. Пряма мова: "Проїзд пільгових категорій громадян, які не зареєстровані в Києві, але мають право пільгового проїзду міським громадським транспортом, буде здійснюватися на загальних підставах за умови реєстрації електронного квитка. Відшкодування ж витрат на проїзд ...

 

Джерело: мер столиці Віталій Кличко під час онлайн пресконференції.

Пряма мова: "Проїзд пільгових категорій громадян, які не зареєстровані в Києві, але мають право пільгового проїзду міським громадським транспортом, буде здійснюватися на загальних підставах за умови реєстрації електронного квитка. Відшкодування ж витрат на проїзд будуть робити органи соціального захисту населення за місцем реєстрації людини".

Отже з 1 липня пасажири, які користуються пільгами на проїзд і не зареєстровані в Києві, для проїзду у громадському транспорті столиці мають:
• придбати квиток у будь-який зручний спосіб;
• скористатися ним в громадському транспорті;
• зберегти квиток (у разі придбання паперового QR-квитка), або чек за сплату проїзду чи банківську виписку - при сплаті банківською картою;
• звернутися до органу соціального захисту населення за місцем реєстрації для компенсації витрат на проїзд.

Кличко наголосив, що такі кроки є вимушеними та викликані тим, що послуги з пільгового проїзду осіб, які не зареєстровані в Києві, столичним перевізникам з державного бюджету не компенсують. Місто неодноразово зверталося до уряду врегулювати питання компенсації комунальним перевізникам плати за проїзд пільгових категорій, визначених державою. Крім того, влада зверталася до обласних, міських, селищних та сільських рад з проханням вирішити питання компенсації за проїзд представників їх громад, що мають пільги.

Пасажири, які мають пільги і зареєстровані в Києві, і надалі користуватимуться громадським транспортом за рахунок міського бюджету – за карткою киянина. Оформити її можна у будь-якому відділенні Ощадбанку.

Перелік документів для її отримання:
• паспорт громадянина України або документ, який його замінює;
• довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідальний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
• документи, що підтверджують право на отримання муніципальної картки «Картка киянина» (учнівський квиток, студентський квиток, довідка з місця роботи тощо);
• посвідчення, що дає право на пільги, доплати, допомоги, компенсації (у разі наявності);
• довідка про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції/операції об’єднаних сил, видану відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (у разі наявності).

Що передувало: Київський метрополітен попередив, що з 1 липня 2020 року проїзд у муніципальному транспорті Києва здійснюватиметься виключно за наявності електронного квитка. Проїзд за посвідченням учасника бойових дій (УБД) також стане неможливим з липня.

Інформацію підготувала
Оксана Кужелевська
юрисконсульт
Соціально-психологічного центру м. Славутич
(за матеріалами мережі інтернет)

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: