Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як очистити курку від антибіотиків — і ще 4 важливих питання про куряче м’ясо

Чому куряче м’ясо — найдешевше і найнебезпечніше для здоров’я. Ви часто готуєте курку? А що думаєте про те, що курей на птахофабриках годують антибіотиками, а куряче м’ясо накачують для ваги? А заразитися сальмонельозом не боїтеся? Між іншим, найдешевше і найдоступніше сьогодні м’ясо — ще і найнебезпечніше для здоров’я.....

 

Чому куряче м’ясо — найдешевше і найнебезпечніше для здоров’я.

Ви часто готуєте курку? А що думаєте про те, що курей на птахофабриках годують антибіотиками, а куряче м’ясо накачують для ваги? А заразитися сальмонельозом не боїтеся? Між іншим, найдешевше і найдоступніше сьогодні м’ясо — ще і найнебезпечніше для здоров’я. Розповідаємо, чому не варто купувати готовий шашлик з курки і як уникнути інших неприємностей, пов’язаних з курячим м’ясом, інформує Ukr.Media.

Уявіть собі: ось на виробництво приходить жива курка і починається оброблення. Кишечник у птиці в рази тонше, ніж у корів чи свиней. При зачистці тушок від внутрішніх органів може відбуватися їх забруднення. Щоб хоч якось позбутися від забруднень, тушки рясно промивають. Але промити їх не так просто, щось цілком може залишитися.

Потім складають тушки в ємності. Вони лежать всі разом, і від однієї до іншої йде розповсюдження мікроорганізмів. Щоб хоч якось впоратися з кишковою паличкою, лістеріями, сальмонелами та іншими мікроорганізмами, виробники використовують антимікробні препарати. Тому в ЗМІ та інтернеті так часто можна зустріти інформацію про те, що лабораторії знаходять антимікробні препарати в м’ясі птиці. Ось така сумна і реальна історія.

Свіжість курячих напівфабрикатів так само, як і м’ясних, перевіряється натисканням пальця на грудні/тазостегнові м’язи. На поверхні не повинно бути слизу. Кислий або прогірклий запах також будуть свідчити про погану якість продукту, а точніше — про його небезпеку.

Як видалити антибіотики з курки

Коли ми кажемо про антибіотики в курячому м’ясі, багато хто дивується: звідки вони там? Від людини. Всі тварини схильні до захворювань, а курка хворіє частіше, ніж, наприклад, корова чи свиня. Для лікування — а частіше для профілактики — птицю годують або колють антибіотиками.

Всі виробники лікують птицю антибіотиками, і це не заборонено законодавством, проте після лікування необхідний період, за який антибіотики виведуться з організму тварини. Недобросовісні виробники не чекають і направляють птаха на забій до закінчення визначеного терміну.

Звичайно ж, такі тушки птахів небезпечні для нашого здоров’я. Коли ми їмо м’ясо курки з такими препаратами, антибіотики акумулюються (накопичуються) у нашому організмі, і якщо ми з вами захворіємо, то антибіотиками вже вилікуватися не зможемо, оскільки мікроорганізми стануть стійкими до дії антибіотиків.

Що робити. Тим, кому важливо курку очистити від антибіотиків і захистити себе від їх несприятливого впливу, рекомендуємо її варити, а не смажити. При варінні вони частково руйнуються (напіврозпад більшості антибіотиків відбувається при 100°С за 3 хвилини, а при 50 за 2,5-3 години), а частково переходять у бульйон, тому необхідно злити його і залити курку свіжою водою. Проведіть цю процедуру дворазово для гарантії.

При якій температурі гине сальмонела в курці

У лабораторіях дуже часто знаходять в курячому м’ясі небезпечні мікроорганізми — сальмонели та лістерії, які викликають такі інфекційні захворювання, як сальмонельоз та лістеріоз. Ви напевно неодноразово про них чули, як і про те, що не всіх хворих вдається врятувати. Уявляєте, як багато повинно бути небезпечних мікроорганізмів в тушці птиці, щоб навіть протимікробні препарати не змогли придушити їх зростання. Запам’ятайте — сальмонели та лістерії не гинуть при заморожуванні, але гинуть при високотемпературній обробці.

Що робити. Для того щоб убезпечити організм від сальмонел і лістерій, рекомендуємо варити куряче м’ясо не менше 20 хвилин. Якщо ж ви смажите курку на грилі або мангалі, готуєте продукт в пароварці або аерогрилі — у жодному разі не повинно залишитися непроварених або непросмажених ділянок, особливо біля кісток і в товщі м’язів. Температура вище 70 °С у товщі продукту вбиває сальмонели та лістерії за 15-20 хвилин. При будь-яких технологічних операціях приготування не повинно залишитися слідів свіжої крові та сирого м’яса.

Як правильно промивати куряче м’ясо

Ще одна глибока омана споживачів полягає в тому, що від мікроорганізмів можна позбутися, промивши курку проточною водою. Ні, не можна. Скажемо більше: промивши її під краном, ви не лише не позбудетеся від мікроорганізмів, а рознесете сальмонели і лістерії разом з бризками на всю кухню. Промивати куряче м’ясо потрібно, щоб позбутися від механічних забруднень, але не під проточною водою.

Що робити. Щоб позбутися від механічних забруднень курячої тушки або напівфабрикатів, налийте в каструлю води і промивайте у каструлі, яку залишаєте в раковині. Остерігайтеся бризок. Нам з вами не потрібні патогенні мікроорганізми по всій кухні.

Чим накачують курку для ваги

Рідкісний птах в цей час не нашпигований розчинами карагенану і фосфатами. Карагенан — це природний гелеутворювач, одержуваний з червоних морських водоростей. Розчин карагенану (Е407) — дозволена харчова добавка (згущувач).

Все б нічого, зрештою, не помремо ж ми від карагенану, це безпечний продукт. Але від додаткового зволоження різко падає термін придатності курячого м’яса. Виходить, що на етикетці написано один термін придатності, а в реальності він інший: лічені години.

При шприцюванні каррагинаном м’ясо птиці набрякає і збільшується в розмірах майже у два рази. Це означає, що за ціною курки ми купуємо ще й «воду». А коли вдома ви починаєте її готувати, шматочки зменшуються у два рази.

Що робити. Щоб уберегти себе від накачаної курки, шукайте місця проколу на тушках і сильно натисніть пальцями на курячі м’язи. Якщо при натисканні почне витікати рідина, то курочку накачали фосфатами і каррагинаном. Написали б хоч раз чесно, що в складі м’яса є загусники. Але ні. Приховують. Впевнені, що не здогадаємося. Але ми-то знаємо, як розпізнати обман!

Чим небезпечний готовий шашлик

На прилавках ми часто зустрічаємо м’ясо, зокрема куряче, в маринаді, в обсипці, залите всілякими соусами. Виглядає апетитно, але ми не рекомендуємо купувати такі продукти. І без того обліплене мікроорганізмами м’ясо додатково зволожують… Вловлюєте думку? Мікроби в таких умовах починають швидко розмножуватися, не рятує ні оцет, який входить до складу маринаду, ні регулятори кислотності і консерванти — вони лише трохи стримують ріст мікроорганізмів, не більше.

Особливо це стосується продуктів, які не упаковані, а просто плавають у цих маринадах і продаються на вагу. Трохи краще йде справа, коли м’ясо, у тому числі для шашлику в маринадах, упаковане герметично. Однак не полінуйтеся і прочитайте склад таких продуктів — і ви знайдете багато хімії: консервантів, регуляторів кислотності і так далі. Ще маринадом можуть приховати сморід протухлого м’яса, це відмінне маскування зіпсованих продуктів.

Що робити. Ми розуміємо, що зайвого часу ні в кого з нас немає. Але не полінуйтеся, замаринуйте м’ясо вдома. Буде і смачніше, і безпечніше. Вистачить пихати свій організм хімією.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: