Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Чи завжди учасники бойових дій мають право на звільнення від сплати судового збору?

Відповідно до статті 5 ЗУ “Про судовий збір” від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються: • військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, – у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку,....

 
Відповідно до статті 5 ЗУ “Про судовий збір” від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються:
• військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, – у справах, пов’язаних з виконанням військового обов’язку, а також під час виконання службових обов’язків;
• учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав;
• інші позивачі – за подання позовів щодо спорів, пов’язаних з наданням статусу учасника звільняються:бойових дій відповідно до пунктів 19-21 ч. 1 ст. 6

Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Можемо зробити висновок, що від сплати судового збору звільняють не у всіх випадках, бо є уточнення “у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав”. А якщо учасник бойових дій відповідач? Верховний Суд України у справі № 285/3858/17 від 27 листопада 2019 року встановив, що у цій справі учасник бойових дій не звертався до суду за захистом своїх порушених прав, натомість він є відповідачем у справі, тому доводи касаційної скарги з посиланням про звільнення від сплати судового збору є необґрунтованими.

Також виникає питання, чи звільняються від сплати судового збору учасники бойових дій, якщо порушено їхнє право, яке не пов’язане з їхнім статусом. На таке питання також дає відповідь Верховний Суд України у справі № 572/2088/17 від 27 червня 2018 року. На думку Верховного Суду України помилковою є відмова позивачу у задоволенні заяви про звільнення його як учасника бойових дій від сплати судового збору з тих підстав, що справа за його позовом про стягнення майнової та моральної шкоди, спричиненої джерелом підвищеної небезпеки, не пов’язана з порушенням прав позивача, як учасника бойових дій.

Підсумовуючи, учасники бойових дій мають право на звільнення далеко не від усіх податків і зборів, а лише тих, які конкретно визначені спеціальним законодавством.
У ч. 1 ст. 5 ЗУ “Про судовий збір”, а саме в п. 9, вказано, що від судвового збору також звільняються особи з інвалідністю I та II груп. Якщо в особи ІІІ група інвалідності внаслідок війни, то вона може клопотати звільнити її від спалти судового збору на підставі п. 13 ч. 1 ст. 5 ЗУ “Про судовий збір”, де вказано, що від судового збору звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України – у справах, пов’язаних з порушенням їхніх прав.

Якщо будуть відмовляти у задоволенні клопотання, то можна покликатись на рішення Верховного Суду у справах № 825/934/18 від 22 березня 2019 року та № 620/2083/19 від 16 березня 2020 року.
Верховний Суд вказав, що статтею 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» встановлено, що ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.Тобто, позивач як ветеран війни – інвалід війни (III група) має право на пільги, встановлені законодавством України для вказаної категорії осіб, зокрема, і на звільнення від сплати судового збору відповідно до положень п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Інформацію підготувала
Кужелевська Оксана
юрисконсульт
Соціально-психологічного центру м. Славутич
(за матеріалами мережі інтернет)
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: