Завантаження ...

ПАНДЕМІЯ МОГЛА ПОЧАТИСЯ ЩЕ В ЖОВТНІ, А КОРОНАВІРУС МАЄ ПОНАД ДВІСТІ МУТАЦІЙ

Команда дослідила понад 7,5 тисячі вірусів з усього світу. Генетичний аналіз зразків понад 7,5 тисячі людей, інфікованих COVID-19, дозволяє припустити, що новий коронавірус швидко поширився усім світом між 6 жовтня та 11 грудня минулого року і адаптується до господаря-людини. Дослідження, проведене вченими в Інституті генетики Університетського ....

 

Команда дослідила понад 7,5 тисячі вірусів з усього світу.

Генетичний аналіз зразків понад 7,5 тисячі людей, інфікованих COVID-19, дозволяє припустити, що новий коронавірус швидко поширився усім світом між 6 жовтня та 11 грудня минулого року і адаптується до господаря-людини. Дослідження, проведене вченими в Інституті генетики Університетського коледжу Лондона (UCL), виявило майже 200 повторюваних генетичних мутацій нового коронавирусу – SARS-CoV-2, які, за словами дослідників, показали, як він може еволюціонувати під час поширення серед людей, пише The New York Times.

За словами професора та керівника дослідження Франсуа Балу, результати показали, що значна частина генетичної різноманітності SARS-CoV-2 виявлена у всіх найбільш постраждалих від недуги країнах. Це означає, що вірус широко поширювався всім світом від самого початку епідемії. "Всі віруси природно мутують. Саме собою це не погана річ, і нема підстав вважати, що SARS-CoV-2 мутує швидше або повільніше, ніж очікувалося", - сказав Балу. "Поки ми не можемо сказати, чи стає SARS-CoV-2 більш-менш смертельним і заразним".

Висновки команди UCL, опубліковані в середу в журналі Infection, Genetics and Evolution, підтверджують, що вірус з'явився в кінці 2019 року, сказав Балу, перш ніж швидко поширитися по всьому світу. Дослідження не змогло підтвердити точну відправну точку або місце розташування. Команда Балу дослідила понад 7,5 тисячі вірусів з усього світу. Їхні результати доповнюють докази, того, що віруси SARS-CoV-2 мають загального предка від кінця 2019 року. Це означає, що малоймовірно, що цей вірус був серед людей до того, як був вперше виявлений, сказав Балу.

Зазначимо, дослідження французьких вчених показало, що в країні коронавірусом заразився чоловік ще 27 грудня, майже за місяць до того, як Франція підтвердила свої перші випадки. Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що "не здивована", і закликала країни розслідувати будь-які інші ранні підозрілі випадки.

Балу сказав, що 198 невеликих генетичних змін або мутацій, які виявили, незалежно один від одного, відбулися кілька разів. Вони можуть допомогти зрозуміти, як вірус адаптується і допомогти в розробці ліків і вакцин. "Основна проблема для перемоги над вірусами полягає в тому, що вакцина або ліки можуть перестати бути ефективними, якщо вірус мутував", - сказав Балу. "Якщо ми зосередимо свої зусилля на тих частинах вірусу, які менш схильні до мутації, у нас більше шансів розробити ліки, які будуть ефективні в довгостроковій перспективі".

Нагадаємо, спалах нового коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву коронавірусній хворобі з Китаю - COVID-19. У самому Китаї її раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом і ця цифра продовжила зростання. Водночас перший хворий із Чернівців успішно вилікувався та був

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:
уникати контактів з тваринами;
не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
регулярно та ретельно мити руки. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия