Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Карантин через коронавірус: як уникнути домашніх сварок та не розлучитися після самоізоляції?

На час карантину українцям варто запастися не тільки продуктами та масками, а ще й терпінням, бо досвід Китаю, США та Європи показує: самоізоляція спровокувала хвилю домашніх сварок та розлучень. Україна – одна з тих країн, де карантинні заходи досить суворі, а значить, її громадяни опинилися в абсолютно незвичній і навіть стресовій для себе ситуації....

 

На час карантину українцям варто запастися не тільки продуктами та масками, а ще й терпінням, бо досвід Китаю, США та Європи показує: самоізоляція спровокувала хвилю домашніх сварок та розлучень.

Україна – одна з тих країн, де карантинні заходи досить суворі, а значить, її громадяни опинилися в абсолютно незвичній і навіть стресовій для себе ситуації.

За спостереженнями психологів карантин може стати серйозною загрозою для деяких стосунків або принаймні для нервової системи подружжя.

Як же вийти з карантину та не розлучитися? Складно придумати універсальні рецепти для всіх. Одній парі потрібно побігати 10 км у лісі, а інший – організувати два автономні робочі місця в навушниках спиною один до одного.

І все-таки. Що говорить наука сімейна психологія про такі ситуації?

1. Для початку – годі одне одного заспокоювати. Казати фрази «це все дурниця», «все минає – і це пройде». Їх сприймає інша людина не як підтримку, а як знецінення, нерозуміння, самотність.
Дайте одне одному право на всі ті емоції, які ви відчуваєте – сміх від комічності того, що відбувається, страх і невпевненість перед майбутнім, побоювання за здоров’я своє і родичів. Фраза «так, у такому жахітті ми, здається, ще не були!» буде значно доречнішою. Сказавши її, слухайте. Пильнуйте.

2. Приготуйтеся, що ставлення вашої «половинки» до подій сильно відрізнятиметься від вашого. Прийміть це як факт. Не сперечайтеся. Саме в таких суперечках можна зайти туди, звідки удвох вже не повернутися.

3. Свідомо відгороджуватися – коли вам це потрібно (і поважайте чужу потребу відгородитися). Іноді потрібно просто залишити один одного в спокої. Люди зобов’язані один від одного відпочивати. І про це теж можна домовитися – без шуму і пилу, без скандалів, по-тихому.
Я ще не зустрічала, щоб хтось йшов зі стосунків, почувши «Ти не проти, якщо я сяду в навушники і подивлюся Netflix»? Особливо, якщо це дозволяє іншій стороні спокійно загорнутися у плед і почитати. А от від нестачі таких речей пари розпадаються.

4. Сприймайте цю «відпустку» як челендж – приємний. У вас, напевно, є низка спільних занять, які, на відміну від сексу, залишилися в минулому. Карти, готування, серіали тощо – мережу завалено варіантами. Вперед!

5. Забудьте нісенітницю про «половинки»! Поруч з вами інша людина зі своєю картиною світу, своїм сприйняттям того, що відбувається, своїми тарганами, страхами і психічною своєрідністю. Знайомтеся!

6. Сплануйте спільні дії. Дехто скаржиться, що на карантині ще більше страждає від рутини. Але її завжди можна урізноманітнити. Напишіть зі своїм партнером список із десяти пунктів, що б хотіли зробити у своєму житті, та обміняйтеся. Те, що співпаде, обов'язково реалізовуйте.
З цією скаргою до психолога приходять найчастіше, – ми з моїм партнером не спілкуємося. Зараз дуже важливо говорити. Якщо ви не знаєте про що, подивіться разом фільм і обговоріть його. Обмінюйтеся інформацією. Це дуже важлива взаємодія. Адже розмови – це також обмін позитивними вібраціями та енергією, які нам сьогодні дуже необхідні.

7. Вчіться просити партнера про допомогу, якщо потребуєте. Навіть якщо це елементарні обійми.

8. Організація робочого простору. Одним із наріжних каменів під час карантину є питання створення робочої рутини. Якщо житлова площа не дозволяє усамітнитися для виконання завдань – складіть графік: коли хтось працює, інший проводить час із дітьми, гуляє навколо будинку чи виконує не надто шумні хатні обов’язки (спойлер: умикати пилосмок під час Skype-дзвінка точно не варто).

Відмежуйте робочу зону шторами, подушками, працюйте кілька годин на балконі, оберіть собі «крісло для офісних справ» або виділіть окремий простір на кухні. Якщо до ваших обов’язків входить постійна комунікація з клієнтами, подбайте про нервову систему партнера і подаруйте йому чи їй навушники. Мінімізуючи рівень шуму, ми однозначно допомагаємо збалансувати роботу один одному та підтримати докарантинну продуктивність.

9. Підтримуйте соціальні контакти.
Кава у Viber, вечірки у Skype, теревені у Messenger та численні вебінари – сучасні технології дозволяють вести активне соціальне життя, не виходячи з дому. Безумовно, замінити повноцінне спілкування вони не можуть, однак це досить цікавий досвід та можливість збалансувати дружні стосунки, згадати про тих, із ким давно не говорив. А ще – джерело натхнення та, нехай і умовна, але зміна обстановки. Нині ми перебуваємо у скрутному становищі, однак розуміння, що ти не сам-на сам із негараздами, дуже допомагає справлятися з труднощами та віднаходити позитив.

10. Жартуйте. Добрий гумор – рятівник у багатьох кризових ситуаціях. А якщо вже зовсім біда – не соромтесь звернутися до спеціалістів. Онлайн-консультації у психологів зараз більш, ніж актуальні та популярні.

Загалом, карантин нам усім показав, що ми як ніхто інший відповідальні за власне життя, здоров’я та благополуччя. Це чудова нагода по-новому подивитися на звичні речі та переглянути власне ставлення до них. Зробіть це разом, адже долати труднощі в команді значно приємніше.

І пам’ятайте, карантин закінчиться, а робота над стосунками та гармонією – ні. Тому не ставте на паузу життя, а шукайте шляхи радіти йому разом!



Юлія Шпилевська
практичний психолог
Соціально-психологічного центру м. Славутич

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: