Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Ібупрофен та COVID-19

На підставі отриманої інформації ВООЗ не рекомендує приймати ібупрофен у разі виникнення коронавірусу. Такої думки дотримується і Європейське агентство з лікарських засобів (EMA), яке піднімає питання щодо можливості нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), зокрема ібупрофену, погіршувати перебіг коронавірусного захворювання. Наразі відсутні....

 

На підставі отриманої інформації ВООЗ не рекомендує приймати ібупрофен у разі виникнення коронавірусу. Такої думки дотримується і Європейське агентство з лікарських засобів (EMA), яке піднімає питання щодо можливості нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), зокрема ібупрофену, погіршувати перебіг коронавірусного захворювання. Наразі відсутні наукові докази, які б мали змогу встановити зв’язок між прийомом ібупрофену та погіршенням стану людини, хворої на COVID-19.

EMA ретельно стежить за ситуацією та надасть нову інформацію, яка стане доступною за цим питанням у контексті пандемії. У травні 2019 р. комітетом EMA по безпеці (PRAC) був зроблений висновок щодо прийому ібупрофену та кетопрофену на підставі даних, отриманих у ході опитування, що проводилося Національним агентством з контролю за безпекою лікарських засобів та виробів медичного призначення (ANSM) у Франції.

Вказувалося, що лікування цими препаратами вітряної віспи та деяких інших бактеріальних інфекцій може погіршити перебіг цих захворювань. Наголошено, що НПЗП можуть маскувати симптоми загострення інфекції. У ході лікування COVID-19 лікарі повинні розглянути всі доступні варіанти лікування, зваживши їх переваги та ризики. Згідно з протоколами лікування Європейського Союзу рекомендовано приймати парацетамол як препарат першої лінії вибору.

Більшість ібупрофенвмісних препаратів у країнах Європейського Союзу доступні як рецептурні та безрецептурні знеболювальні та жарознижувальні ліки. Ібупрофен перорально призначають дорослим, дітям та немовлятам віком від 3 міс для короткочасної дії за наявності лихоманки, головного чи зубного болю. Кетопрофен є аналогічним препаратом, який призначається при больовому або запальному стані.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: