Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Гейхера – гірська красуня у вашому квітнику

Для озеленення присадибних ділянок, дач, заміських та міських територій найчастіше використовують багаторічні рослини. Їх особливість полягає в тому, що немає потреби ці культури висаджувати кожен сезон

Для озеленення присадибних ділянок, дач, заміських та міських територій найчастіше використовують багаторічні рослини. Їх особливість полягає в тому, що немає потреби ці культури висаджувати кожен сезон – досить лише один раз посадити квіти у своєму саду й можна кілька років насолоджуватися їх декоративної красою.

До таких рослин належить гейхера https://yaskravaklumba.com.ua/ – трав'янистий багаторічник з різнобарвним листям, який останнім часом став дуже популярним в наших садах. Головною цінністю цієї рослини є різноманітний окрас її зубчастого листя й здатність не втрачати своєї декоративності з ранньої весни до пізньої осені.

Завдяки надзвичайному та різноманітному окрасу листочків гейхери, її часто використовують в ландшафтному дизайні для створення різних видів квітників. Вона чудово підходить для формування барвистих композицій, особливо тоді, коли необхідно прикрасити вільний простір. А в період міжсезоння інших рослин, вдало заповнить порожнечу саду, завдяки своїй безперервній привабливості.

Роль гейхери у ландшафті саду

Гейхера прекрасно виглядає як в групових посадках, так і у ролі окремо висадженої рослини. Використовуючи різноманітність відтінків листя й вишукану палітру кольорів гейхери можна створити на присадибній ділянці унікальний різнокольоровий куточок.

Взагалі, ця культура є дуже популярною в декорі саду через свої видові особливості та характеристики. Ось деякі із них:

  • гейхера здатна зберігати свою високу декоративність протягом усього сезону;
  • з її допомогою легко створити яскраві акценти на тлі зелених газонів;
  • гейхера має величезний вибір видів та сортів;
  • компактна, невибаглива у вирощуванні й досить стійка до сильних морозів;
  • рослина легко розмножується, навіть з насіння;
  • практично не схильна до різних хвороб та впливу шкідників.

Ця ефектна декоративна культура, що має пишну та щільну наземну частину, є ідеальним варіантом для створення альпінаріїв, рокаріїв, міксбордерів. Вона також доволі часто прикрашає передній план клумб, особливо в затінених ділянках саду, а також служить яскравим обрамленням всіх видів штучних водойм. Численні різновиди гейхери розміщують в декоративних вазонах та квіткових контейнерах для декорування альтанок, патіо й терас.

Гейхера: короткий опис рослини

Гейхера являє собою трав'янисту садову рослину сімейства ломикаменевих. Вона належить до вічнозелених культур, які поширені в Північній Америці й налічує близько 70 видів.

Зовні гейхера виглядає як компактний кущ з декількома розетками, які здатні збільшуватись з віком самої рослини. У висоту квітка сягає 40-50 см. Має округле, шкірясте листя з хвилястими краями, що зібране в розетки на довгих черешках. Саме листя гейхери є її головною декоративною цінністю.

Його форма й забарвлення вражає своєю різноманітністю: яскраво-червоні, зелені, рожеві, жовті, бордові й, навіть, чорні з всякими візерунками та прожилками, цяточками й плямами. Структура листя гейхери може бути гладкою, гофрованою або кучерявою.

Цвіте гейхера зазвичай увесь літній та осінній період, майже до самих морозів, зібраними в ажурні волоті маленькими дзвіночками рожевого, білого, кремового або червоного кольору.

Основні правила посадки та вирощування гейхери

Хоча гейхера є культурою абсолютно невибагливою, при висаджуванні рослини в грунт, насамперед потрібно правильно вибрати для неї ділянку на території саду та дотримуватися наступних правил:

  • найкращим часом для посадки рослини є рання весна (березень-квітень);
  • кореневища слід висаджувати на добре освітлені ділянки або місця з легким затіненням;
  • рослина віддає перевагу легкому грунту, з гарним дренажем та без застою води, на вологих ділянках її м'ясисті кореневища можуть згнити;
  • грунт для посадки повинен мати нейтральну або слаболужну реакцію, якщо грунт кислий – в нього додають золу або доломітове борошно.

Важливо враховувати, що численні сорти гейхери при різних світлових режимах можуть значно змінювати забарвлення свого листя, терміни та інтенсивність цвітіння. У глибокій тіні погано себе почувають гейхери зі сріблястим листям, а при постійному сонці (протягом дня) у більшості сортів рослини листя обгоряє.

Також в тіні не варто висаджувати сорти з яскравим забарвленням, бо лише сонці вони будуть більш насиченими та привабливими. Гейхера з червоним листям краще росте на сонці, на ділянках з густою тінню її листя залишається зеленим.

Догляд за рослиною

Підтримка гейхери в здоровій формі не вимагає практично ніяких дій, оскільки культура звикла зростати у пустельних умовах та прекрасно переносить і літо, і зиму помірного клімату.

Однак для рослини полив є важливим, оскільки поверхнева коренева система гейхери може страждати від пересихання. Тому поливати квітку потрібно регулярно, але не часто, щоб земля добре просочилася вологою, особливо під листям.

Регулярно також потрібно проводити розпушування грунту, бо коріння рослини потребує великої кількості повітря. А от застосовувати добрива для садової рослини рекомендується не часто. Лише через рік після посадки гейхери один раз навесні можна внести в грунт мінеральні добрива.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: