Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Українці зможуть змінювати по-батькові на материне

Цікаві нововведення чекають на українців пов’язані із зміною по-батькові в офіційних документах. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який дозволить громадянам брати по-батькові від своєї матері. Повідомляє «Yes-Ternopil». Подібна практика існує в багатьох європейських країнах, де по-батькові громадянина ...

 

Цікаві нововведення чекають на українців пов’язані із зміною по-батькові в офіційних документах. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який дозволить громадянам брати по-батькові від своєї матері. Повідомляє «Yes-Ternopil».

Подібна практика існує в багатьох європейських країнах, де по-батькові громадянина не прив’язують не лише до матері чи батька. Ідея внести законопроект про зміну по-батькові виникла завдяки справі, яку українка Наталія Гарнага виграла у Європейському суді. Жінка 10 років боролася у всіх судових інстанціях за своє право змінити свідоцтво про народження.

Так, коли пані Наталії було 12 років, батько пішов з сім’ї і її вихованням займалася мати. Тому, згодом жінка вирішила змінити своє по-батькові з «Володимирівна» на «Юріївна». Щоправда, для досягнення своєї мети українці довелося пройти непростий шлях. Зокрема, із українського законодавства у 2014 році було вилучено норму, яка б дозволяла змінювати по-батькові. Жінка звернулася за захистом своїх прав до суду, однак усі інстанції відмовляли у її проханні. Тому, Наталія Гарнага змушена була подавати заяву до Європейського суду з прав людини, де справу розглядали протягом шести років. Закордонна судова інстанція вирішила, що українка таки має право на зміну по-батькові.

Лише в 45 років пані Наталія змогла отримати нове свідоцтво про народження та паспорт. В зв’язку з цим для спрощення процедури депутати вирішили підготувати документ, який би дозволив змінювати по-батькові з 16 років. Українці матимуть можливість взяти по-батькові від матері або ж взагалі виключити його з свідоцтва про народження.

В свою чергу громадські організації, які стоять на захисті батьків, виступили проти такої законодавчої ініціативи, оскільки вони вважають, що ображені жінки зможуть зловживати цією нормою і таким чином впливати на чоловіків.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: