Завантаження ...

Чому в Україні не може бути дешевої іпотеки: думка експерта

В Україні найближчим часом кредити на житло відчутно не подешевшають. "У нас не можлива іпотека під 2-3%, як у Європі. Наприклад, в Німеччині облікова ставка від'ємна — мінус 0,25%. Звісно, що вони можуть видавати кредити на житло навіть під 1%. Українцям іпотечні кредити пропонують під 14-16%", - пояснив Gazeta.ua фінансовий ...

 

В Україні найближчим часом кредити на житло відчутно не подешевшають.

"У нас не можлива іпотека під 2-3%, як у Європі. Наприклад, в Німеччині облікова ставка від'ємна — мінус 0,25%. Звісно, що вони можуть видавати кредити на житло навіть під 1%. Українцям іпотечні кредити пропонують під 14-16%", - пояснив Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

За його словами, європейці не поспішають купувати власне житло. Вони частіше орендують квартиру.

"Ніхто не хоче платити за поточні ремонти, ризикувати, що через 40-50 років будинок можуть знести, чи потрібно буде замінювати старі комунікації. У європейців вистачає грошей знімати житло. Якщо щось не влаштовує, швидко змінюють його. Оренда найпростішої квартири коштує 300-500 євро - 8-14 тисяч гривень. Середня зарплата там - 2,5-3 тисячі євро, або 67-81 тисяча гривень", - пояснює аналітик.

Додає, що у деяких скандинавських країнах людей навпаки мотивують купувати нерухомість. Пропонують різноманітні компенсації.

В Україні попит на іпотеку впав після фінансової кризи 2008-го. Тоді стрімко зріс курс долара. В уряді планують відновити довіру українців до банків, обіцяють доступні кредити на житло. Так, Нацбанк за короткий проміжок часу знизив облікову ставку з 15,5 до 11%. До кінця 2020-го обіцяє 7%.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия