Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Розрахуватися з боргами: вперше українець офіційно став банкрутом

12 грудня українець вперше офіційно зміг оголосити себе банкрутом. Зробив це завдяки кодексу про банкрутство, який запрацював 21 жовтня. Раніше збанкрутувати в Україні могли лише юрособи. Легальна можливість обнулити свій борг з'явилася в українців після того, як у жовтні набув чинності кодекс з процедур...

 

12 грудня українець вперше офіційно зміг оголосити себе банкрутом. Зробив це завдяки кодексу про банкрутство, який запрацював 21 жовтня.

Раніше збанкрутувати в Україні могли лише юрособи. Легальна можливість обнулити свій борг з'явилася в українців після того, як у жовтні набув чинності кодекс з процедур банкрутства, пише Опендатабот.


Першою фізичною особою, яка оголосила себе банкрутом став Тищенко Сергій Петрович. Мав статус ФОП, однак діяльність припинив 6 листопада 2019 року. До господарських судів надійшло вже близько 30 заяв про визнання фізичних осіб банкрутами. Поки судді не поспішають відкривати провадження про банкрутства, бо відсутня судова практика. Крім того, інколи фізособи подають неправдиву інформацію про себе.


Справи про банкрутство розглядає Господарський суд за місцем проживання позичальника. Заяву може подати той, хто має борг за кредитами не менше 30 мінімальних заробітних плат. Або людина, яка протягом 2 місяців не сплачує половину платежів за позиками. Також має бути постанова державного виконавця, що у позичальника немає майна, за рахунок якого можна розрахуватися з кредитом. Боржнику потрібно сплатити авансовий платіж арбітражному керуючому та судовий збір на загальну суму понад 50 тис грн.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: