Завантаження ...

Вечорниці на Андрія

13 грудня відзначають день святого Андрія Первозваного. Українці завжди святкували його. Це передовсім молодіжне свято. Хлопці та дівчата чекали на нього і готувалися заздалегідь. Зазвичай гулялигучно і влаштовували вечорниці. Гуляння були веселими, із жартами і різноманітними витівками. Парубкам ...

 
13 грудня відзначають день святого Андрія Первозваного.

Українці завжди святкували його. Це передовсім молодіжне свято. Хлопці та дівчата чекали на нього і готувалися заздалегідь. Зазвичай гулялигучно і влаштовували вечорниці. Гуляння були веселими, із жартами і різноманітними витівками. Парубкам дозволялося бешкетувати, а дівчата зазвичай ворожили.

У народі цей день щеназивали святом «Калити», бо кульмінацією свята було кусання Калити — коржа із діркою посередині, що символізує сонце. Це один з прикладів уплетення дохристиянських народнихтрадицій до привнесениххристиянських. Середина грудня —час найкоротших днів, після дня зимнього сонцестояння сонце повертає на нове коло, дні збільшуються, а ночі скорочуються.Традиційно Андріївські вечорниці українці гуляли цілий тиждень — аж до Миколая (19 грудня).
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия