Завантаження ...

Що подорожчає восени

У серпні прогнозовано дорожчав хліб. Додав менше 1%. Зросли в ціні всі види м'яса. Менш доступними стали крупи, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко. "Через збір урожаю дешевшими стали овочі. Морква та цибуля –...

У серпні прогнозовано дорожчав хліб. Додав менше 1%. Зросли в ціні всі види м'яса. Менш доступними стали крупи, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.


"Через збір урожаю дешевшими стали овочі. Морква та цибуля – на 31,3% і 27,5% відповідно. Буряк - на 6,1%, капуста – на 4,3%, картопля – на 1,7%. Цьогоріч побачили шалені цінові стрибки на цю продукцію. Уряд має втрутитися і не допустити повторення ситуації. Адже деяких культур збираємо значно більше, ніж споживаємо. Наприклад, картоплі", - говорить експерт.

Вартість овочів у магазинах та на базарах відрізняється.

"У торговельні мережі овочі завозить обмежена кількість постачальників. Ціни оподатковують. На базарі хоч кожен день може з'являтися новий виробник. Продукти продають без будь-який податків. Тому і ціни нижчі. Люди самі обирають, де краще купувати", - говорить Дорошенко.

За його словами, останні 3 роки саме продуктовий ринок штовхає інфляцію вперед.

"У вересні несуттєво подорожчають овочі та цукор. На останній ціна зросте через дефіцит на світовому ринку. Однак маємо власні залишки з попередніх років. Крім того, у жовтні почнемо варити новий цукор. Менш доступною українцям стане гречка. Крупа подорожчає через зменшення пропозиції. Пшоно ж навпаки подешевшає. Щомісяця до кінця року по 1-1,5% додаватиме хліб. Чорний дорожчатиме швидше. Це пов'язано з дефіцитом жита в Україні. У 2020-му темпи зростання вартості хліба зменшаться", - пояснює Дорошенко.

Доходи українців треба підвищувати відповідно до темпів зростання ВВП країни, наголошує експерт.

"У першу чергу треба братися за середню зарплату. Якщо вона реально зростає, то можна підвищувати мінімальну. Далі пенсії громадян. У Європі зростання кількості робочих місць та середньої заробітної плати завжди були головними цілями уряду. У нас же перш за все хочуть збільшити "мінімалку". Роблять це штучно", - підсумував Олексій Дорошенко.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия