Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Економіст пояснив, на яких депозитах можна заробити

Населення у банках зберігає 527 млрд грн. З них 204 млрд — це депозити до запитання. Під час кризи ці гроші першими вийдуть з банківської системи, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ. "327 мільярдів гривень українці зберігають у державних банках. Перевагу ...

Населення у банках зберігає 527 млрд грн. З них 204 млрд — це депозити до запитання. Під час кризи ці гроші першими вийдуть з банківської системи, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.


"327 мільярдів гривень українці зберігають у державних банках. Перевагу віддають короткостроковим депозитам. Найпопулярніші - вклади до шести місяців у гривні під 14-15% річних. За півроку гривня знецінюється не більше, ніж на 5%. Тобто вклад все одно залишається прибутковим", - пояснює економіст.

Він додає, що національна валюта зміцнюється. Тому гривневий депозит приносить не тільки відсоткових дохід, а й додатковий курсовий, якщо гроші перевести у долари. "На гривневих інструментах можна заробити пристойні гроші. Цим користуються банки: вкладають кошти в облігації внутрішнього державного займу, купують депозитні сертифікати НБУ. На первинному ринку заробляють 16-20% річних. На вторинному — від 25. Тому абсолютно обґрунтовано пропонують українцям зберігати гроші під 13-15% річних. Крім того, гривня треба для кредитування населення і бізнесу", - каже Олексій Кущ.

За його словами, прибутковість гривневих депозитів може зрости ще на 1%. "Кредитування у валюті знаходиться на низькому рівні. Крім того, в умовах зміцнення гривні, фінансова подушка з доларів і євро — збиткова для банків. Оскільки валютні ресурси особливо не треба, то і прибутковість таких депозитів падає", - підсумовує експерт.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: