Завантаження ...

Розповіли, коли Україна наздожене Польщу за рівнем економічного розвитку

ВВП України у другому кварталі цього року збільшилось на 4,6% за рахунок розвитку сільськогосподарської галузі, ІТ-сфери, фармацевтики. Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак. "Також на другий квартал припали дві масштабні всеукраїнські ...

ВВП України у другому кварталі цього року збільшилось на 4,6% за рахунок розвитку сільськогосподарської галузі, ІТ-сфери, фармацевтики.


Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

"Також на другий квартал припали дві масштабні всеукраїнські виборчі кампанії. У цей час до країни завжди заводяться гроші. Найчастіше використовують кошти, що раніше були в офшорах. Вони теж певним чином "підживили" українську економіку. Зараз ще рано говорити, наскільки показник 4,6 відсотки є сталим. Другий квартал показує динаміку розвитку. Чи зможемо зберегти і зафіксувати її, покаже кінець року. Треба чекати на результатт за третій і четвертий квартали", - вважає експерт.

Українські громадяни не можуть напряму відчувати зріст ВВП у державі, наголошує він. "Сума у гаманцях людей залежить від динаміки росту цін і доходів. Умовно добробут українця покращиться, коли збільшаться його прибутки, а ціни залишаться сталими. Доходи громадян залежать від загальної економічної ситуації та саме тут на них впливає збільшення чи зменшення ВВП. Проте, щоб зміни були відчутні, мало показника 4,6 відсотки. Порівняно з минулими роками – це кращий результат, але цей ріст точно не можна назвати стрімким. 2004-го ми мали збільшення ВВП на 12 відсотків. Саме такого результату треба прагнути", - каже Новак.

За умови зростання на 10-12%, зможемо наздогнати Польщу за 15-20 років, пояснює він. "Це досить реальна перспектива. Маємо залучати іноземні інвестиції. Для цього світу треба дати сигнал, що ми можемо захистити їхні гроші. Провести швидкі, дієві реформи, забезпечити верховенство права. Також треба формувати вигідні умови для українського експорту. Постачати світу якісну продукцію, популяризувати її", - додає економіст.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия