Завантаження ...

Українцям дозволять працювати поза офісом

В Україні пропонують нові режими роботи: гнучкий графік, віддалена робота, самостійна організація робочого часу. З такою ініціативою виступило Мінсоцполітики. Відповідний законопроект оприлюднили 25 червня, пише ubr.ua. Гнучкий графік...

В Україні пропонують нові режими роботи: гнучкий графік, віддалена робота, самостійна організація робочого часу.


З такою ініціативою виступило Мінсоцполітики. Відповідний законопроект оприлюднили 25 червня, пише ubr.ua.

Гнучкий графік

Працівникам хочуть дозволити не дотримуватися внутрішнього трудового розпорядку за умови дотримання денної, тижневої або місячної норми відпрацьованого часу. Гнучкий графік встановлюватимуть за домовленістю працівника і роботодавця. Він складатиметься з фіксованого часу, протягом якого працівник зобов'язаний бути на робочому місці, змінного часу, його працівник визначає самостійно. Також часу для відпочинку та обіду.

Віддалена робота

Працівники зможуть виконувати роботу поза офісом. Для цього треба буде підписати трудовий договір між працівником і роботодавцем. Наказу директора буде недостатньо.

Самостійна організація робочого часу

Такий режим роботи підійде працівникам, які самостійно планують свій робочий день за умови виконання завдань із крайнім терміном виконання. "Зміни потрібні насамперед бізнесу, до якого податкова інспекція висуває необгрунтовані претензії. Наприклад, вважає підприємство фіктивним, бо на робочому місці немає потрібної кількості співробітників", - пояснює адвокат Євген Ріяко. Це допоможе уникнути зайвих питань від інспекторів Держпраці.

"Сьогодні можна домовитися з компанією, щоб бути на роботі, наприклад, уранці і ввечері, а вдень залишатися вдома. Але приходить інспектор праці і каже, що, перерва не може бути більш як 2 години і накладає штраф. Це неправильно", - каже гендиректор директорату норм і стандартів гідної праці Мінсоцполітики Юрій Кузовой. За словами Євгена Ріяко, повністю відмовитися від обідньої перерви не можна. Однак її можливо перенести на кінець робочого дня і раніше йти додому.

Щоб роботодавці та працівники не зловживали гнучким графіком, у договорі буде чітко прописано, що робочий час становитиме 40 годин на тиждень. Укласти трудовий договір із гнучким графіком передусім зможуть батьки, які мають дитину віком до 14 років, або дитину з інвалідністю. Також працівники похилого віку.

Цьогоріч зросли штрафи за зарплату в конверті. За кожного такого співробітника роботодавець змушений заплатити понад 125 тис. грн. Неоформлені працівники не можуть взяти кредит, заробити собі на пенсію чи отримати компенсацію, якщо втратять роботу.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия