Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

День Державного Прапора України

Історія національного прапора України така ж складна, як й історія самої держави. Українське синьо-жовте колірне сполучення – одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів і походить воно від герба Галицько-Волинського князівства – золотого лева на синьому тлі.

 
Синій, як море, як день, золотий –
З неба і сонця наш прапор ясний.
Рідний наш прапор високо несім!
Хай він, уславлений, квітне усім!

Гляньте, на ньому волошки цвітуть,
Гляньте, жита в ньому золото ллють.
З жита й волошок наш прапор ясний,
З неба і сонця – як день весняний.
О. Олесь

Історія національного прапора України така ж складна, як й історія самої держави. Українське синьо-жовте колірне сполучення – одне з найдавніших серед сучасних національних прапорів і походить воно від герба Галицько-Волинського князівства – золотого лева на синьому тлі.

До XVIII століття українці користувалися різноколірними прапорами. Існували полкові, сотенні, курінні та інші корогви (великий полковий прапор), знамена й значки (малий полковий прапор). У XVIII столітті поширилися прапори з поєднанням блакитного і жовтого кольорів. Так, 1717 року для пошиття прапорів Полтавського полку було закуплено блакитну та жовту тканину, а також «справлено полковую короговь» – блакитну із жовтим хрестом. За свідченням сучасників, у жовті жупани та в блакитні шаровари й кунтуші були вдягнені гайдамаки Ґонти під час повстання 1768 року.

Після перемоги більшовиків і встановлення радянської влади було затверджено червоне полотнище із золотою абревіатурою. Цей прапор, який мали також й інші республіки СРСР, був замінений у 1949 році на двоколірний (червоно-лазуровий) із зображенням серпа, молота та п’ятикутної зірки.
Нині український національний синьо-жовтий прапор є державним прапором України. Впродовж історичних звершень він ставав символом боротьби за національні й соціальні права українського народу. Серце кожного українця завмирає при підйомі національного прапору. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса та багатство рідної землі.

Державні символи – Прапор, Герб, Гімн – є невід’ємним елементом суверенної держави і встановлюються Конституцією або спеціальними законами як особливі розпізнавальні знаки конкретної держави.
Так, державна символіка уособлює державний суверенітет України, верховенство та незалежність влади. Образи Державного Прапора, Державного Герба та Державного Гімну символізують українську державність і конституційні цінності України, традиції та культуру українського народу. Вони є основою історичної свідомості українців, процесів українського державотворення.

В європейській геральдиці синій символізує великодушність, чесність, вірність і бездоганність. Жовтий (золотий) символізує знатність, могутність і багатство, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя й упокорювання.

Існує популярне негеральдичне тлумачення, за яким синій колір символізує небо, а жовтий – пшеничне колосся.

Саме постановою Української Національної Ради від 27 червня 1949 р. було остаточного визначено, що національний прапор України буде синьо (блакитно)-жовтий. А 23 серпня 2004 р.Президент України Леонід Кучма підписав Указ №987/2004 «Про День Державного Прапора України» «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України»

Священні атрибути, які уособлюють культуру, традиції, історичну пам’ять, в кожного народу свої. Так і наймолодше місто України – Славутич має свої символи: прапор, герб та гімн, які зберігають історію виникнення цього маленького, але унікального міста.

Днем народження прапора Славутича можна вважати 15 грудня 1995 року, коли рішенням міської ради №75-06-111 було затверджено ескіз майбутнього прапору міста. Прапор Славутича має форму прямокутника розміром 160 см за горизонталлю та 100 см за вертикаллю. На тлі прапора у лівому верхньому куті на відстані 15 см зверху та 15 см зліва знаходиться зображення герба міста заввишки 36 і завширки 29 см, котре обрамлено лінією золотистого кольору завширшки 1 см.

Поле прапора поділено на дві частини, верхня (головна частина) заввишки 70 см, на якій розміщено герб міста, має малиновий колір, нижня частина заввишки 30 см має жовто-золотистий колір.
Враховуючи практичність, історичність і звичай: малиновий колір – свобода, слава, символ козацької перемоги; жовто-золотистий колір – сонце, багатство, сила і вдача.

Отже, Державний Прапор України та прапор міста Славутич символізують свободу, силу і вдачу, могутність і багатство, силу і вірність, справедливість і милосердя, які так необхідні в цей час кожному.

НАШ ПРАПОР

Небеса блакитні
Сяють з глибини,
А пшеничні й житні
Мерехтять лани.

Образ цей не зблідне,
Хоч минуть жнива,
Це знамено рідне –
Злото й синява.

Прапор наш – як літо,
В сонці майорить.
По долині – жито,
По горі – блакить.

Прапор наш – не битва,
Не рушничний дріб:
По горі – молитва,
По долині – хліб.

Д. Павличко



Олександр ЛИНКЕВИЧ, заступник міського голови
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: