Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

У Славутичі відбулась ENTO Study Lab «Міста з перехідною економікою – моральне та фізичне відновлення»

На виконання попередніх партнерських домовленостей між владою Славутича та Європейською мережею ENTO (European Network Training Organisation for Local and Regional Authorities) з 23 по 26 жовтня в Україні відбулась ENTO Study Lab «Міста з перехідною економікою – моральне та...

На виконання попередніх партнерських домовленостей між владою Славутича та Європейською мережею ENTO (European Network Training Organisation for Local and Regional Authorities) з 23 по 26 жовтня в Україні відбулась ENTO Study Lab «Міста з перехідною економікою – моральне та фізичне відновлення». Даний захід був повністю профінансований ENTO, партнерську та інформаційну підтримку надали КП «Агентство регіонального розвитку» Славутицької міської ради, ДСП «ЧАЕС», Національна академія державного управління при Президентові України.

Європейська мережа ENTO об’єднує навчальні установи місцевих та регіональних органів влади практично у всіх державах-членах Ради Європи. Місія ENTO – сприяння демократичному та ефективному управлінню, забезпечення навчання персоналу та обраних представників місцевих та регіональних влад. ENTO здійснює співпрацю шляхом професійних дискусій, обміну інформацією та досвідом серед своїх членів, зосереджуючи увагу на проблемах, з якими стикаються місцеві та регіональні органи влади, навчальні заклади. У практичному плані ENTO дозволяє створювати партнерські відносини, а також організовує курси, навчальні та офіційні візити, семінари та інші заходи, які відбуваються в рамках програм Ради Європи та Європейського Союзу.

У 2018 році ENTO обрали своїм форматом для чергової зустрічі навчальну лабораторію (Study Lab) з теми «Міста з перехідною економікою – моральне та фізичне відновлення», а місцем проведення – Україну та, зокрема, Славутич – монопрофільне місто, що вкотре переживає проблему реструктуризації своєї економіки та пошуку нової ідентичності.

ENTO Study Lab розпочалась 23 жовтня навчальним візитом до Національної академії державного управління при Президентові України. Під час оглядової екскурсії навчальним закладом учасники дізналися про організаційну структуру та бібліотечні фонди академії. Зустріч розпочалася з інтерактивної гри «Що Ви знаєте про Україну?», адже гості, які завітали до академії, представляли навчальні заклади з публічного управління з Грузії, Німеччини, Італії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Литви, Хорватії.

Віце-президент Національної академії Марина Білинська ознайомила гостей академії із місією, навчально-методичною, науково, експертно-аналітичною та міжнародною діяльністю головного навчального закладу у системі навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування в Україні. Завідувач сектору сертифікації навчальних програм та міжнародної акредитації відділу забезпечення якості освітнього процесу Національної академії Олена Бурба виступила із темою «Система професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в Україні». Григорій Борщ, доцент кафедри регіонального управління, місцевого самоврядування та управління містом Національної академії, презентував «Виклики для України та адміністративно-територіальна реформа».

24 жовтня став черговим продуктивним етапом у роботі ENTO Study Lab. Цього дня до Славутича завітали: керівник проектів Офісу Ради Європи в Україні Світлана Грищенко, міські голови та заступники міських голів міст-підписантів Асоціації громад місцевої демократії з Тетієва та Вознесенська, Немішаєве та Нетечинців, які також стали учасникам воркшопу ENTO Study Lab «Міста з перехідною економікою – моральне та фізичне відновлення».

В Офісі підтримки громадських ініціатив КП «Агентство регіонального розвитку» міський голова Юрій Фомічев привітав учасників навчального заходу та побажав плідної роботи на користь власних громад. Далі з презентацією виступила директор КП «Агентство регіонального розвитку» Арина Старовойтова, яка розповіла про досвід міста із впровадження Кодексу етики та розвиток демократії на місцевому рівні.

Далі семінар ENTO «Проблеми і перспективи міст у перехідний період на прикладі муніципалітетів європейських міст» продовжили професор Герд Фіегут з Університету прикладних наук з державного управління м.Келя (Німеччина), який розповів про унікальний досвід німецького міста Кель, що з’єднаний пішохідним мостом із французьким містом Страсбург, та президент Міжнародної асоціації «Civitas Georgica» Гіоргій Месхідзе (Грузія), який розповів про досвід розвитку туристичної інфраструктури невеликого грузинського міста Сігнахі.

Цього ж дня учасники ENTO Study Lab відвідали міський краєзнавчий музей, швейне виробництво «Sasha», поспілкувалися із активістами Міської молодіжної ради «Майбутнє Славутича». У залі засідань виконкому міський голова Юрій Фомічев виступив із презентацією «Славутич: від мономіста до міста нових ідей», розповів про досвід м. Славутича в трансформації економіки та подоланні соціальних наслідків у зв’язку із закриттям містоутворюючого підприємства.

За ініціативи міської влади Славутича у цей день також була створена Асоціація громад місцевої демократії. Засновниками якої стали Славутицька міська рада Київської області, Вознесенська міська рада Миколаївської області, Тетіївська міська рада Київської області, Немішаївська селищна рада Бородянського району Київської області, Нетечинецька сільська рада Віньковецького району Хмельницької області. Метою Асоціації є задоволення і захист законних, соціальних, економічних, творчих, наукових, національно-культурних та інших спільних інтересів членів Асоціації, що ґрунтуються на сприянні розвитку місцевої демократії територіальних громад України.

Під час першого установчого засідання Асоціація визначила і свої завдання: розповсюдження та популяризація позитивного досвіду з розвитку місцевої демократії та ідеї розвитку місцевого самоврядування та його принципів, сприяння підвищенню прозорості діяльності влади, шляхом залучення громадськості до обговорення суспільно значимих рішень, сприяння реформуванню системи місцевого самоврядування та розвитку основних інститутів громадянського суспільства.

Президент ENTO Паоло Кругнола позитивно оцінив створення асоціації, як важливої складової розвитку місцевої демократії та вручив міському голові Юрію Фомічеву відзнаку своєї організації. Важливо також зауважити, що для проведення чергового засідання Генеральної Асамблеї ENTO обрала саме Славутич. Асамблея проходила 24 жовтня у закритому форматі.

25 жовтня відбулися ознайомчий візит учасників ENTO Study Lab до міста Чернігова та технічний тур до ДСП «Чорнобильська АЕС». Візит до ЧАЕС дозволив дати учасникам актуальну інформацію щодо ходу робіт зі зняття з експлуатації на майданчику станції, відвідати оглядовий павільйон об’єкту «Укриття» та Нового безпечного конфаймента і місто Прип’ять. Цього ж дня відбулась екскурсія до дошкільного навчального закладу № 6 «Крунк» з метою обміну досвідом щодо залучення батьківської спільноти до процесів самоврядування та впровадження Бюджету участі.

ENTO подякувало міській владі Славутича за надану можливість провести свої навчальні заходи саме у невеличкому українському місті, адже саме такий досвід якнайкраще розкриває потенціал місцевої демократії. За результатами візиту досягнуто домовленостей про напрями започаткування та розвитку двостороннього співробітництва з європейськими навчальними закладами, зокрема щодо подальшої співпраці з Європейською мережею ENTO влади м.Славутича та Національної академії державного управління при Президентові України.

Джерело інформації: офіційні веб-сайти НАДУ, Славутицька міська рада, КП «АРР». 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: