Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Як соціальні мережі впливають на сучасну людину

Останні роки соціальні мережі набули великої популярності як в України, так і в усьому світі. З кожним днем мережеві спільноти стають чи не найважливішим атрибутом сучасного світу, люди віддають все більшу перевагу віртуальному спілкуванню. У кожного свої причини для реєстрації в соціальних мережах...

 
Останні роки соціальні мережі набули великої популярності як в України, так і в усьому світі. З кожним днем мережеві спільноти стають чи не найважливішим атрибутом сучасного світу, люди віддають все більшу перевагу віртуальному спілкуванню. У кожного свої причини для реєстрації в соціальних мережах: одні намагаються знайти старих знайомих і друзів, інші мріють відновити колишні стосунки, а для когось це просто зручний спосіб підтримувати зв’язок і заводити нові знайомства.

Попит на соціальні мережі росте з кожним днем, затягуючи в свої обійми все більше людей самої різної вікової категорії. Не можна в повній мірі оцінити мережеві ресурси як позитивні чи негативні. З одного боку – це дуже спрощує життя сучасної людини, але далеко не кожен розуміє ту ступінь небезпеки, яку несе в собі онлайн-спілкування.

Найголовніша проблема полягає в тому, що багато людей стають повністю залежними від соціальної мережі, вони вже не можуть уявити своє життя без неї. Постійно взаємодіючи один з одним за допомогою онлайн-листування, вони забувають про особисте спілкування, у деяких користувачів це доходить до фанатизму, вони починають витрачати свої гроші на платні ресурси, причому іноді абсолютно не усвідомлюючи цього.

З часом у людини може розвиватися патологічна необхідність постійного перебування на сайті, від якої він вже не може позбутися самостійно. Така залежність вельми схожа з наркотичною або алкогольною. Гостра тяга до користування мережевими ресурсами – це свого роду хвороба, яка може виникати через якісь особистісні чи психологічні проблеми, нереалізовані бажання, а також приховані комплекси і труднощі у спілкуванні.

У віртуальному світі набагато легше висловлювати себе, створювати ідеальний образ, особливе значення має усвідомлення власної захищеності та анонімності, чого немає в реальному світі. Відбувається повна заміна реальних відносин на віртуальні.

Великий відсоток користувачів намагається віддалитися з мереж, але після певного часу вони повертаються туди знову, це говорить про те, що люди усвідомлюють свою пряму залежність, але ніяк не можуть її подолати. Хоча є й ті, хто все-таки зміг відмовитися від постійного перебування в мережі, веде досить яскравий образ життя, віддаючи перевагу живому спілкуванню і цілком цим задоволений.

 
Ознаки залежності:

1. Постійно виникає нав’язлива потреба переглянути свої вхідні повідомлення, навіть знаючи про те, що ніхто не повинен написати, вас все одно тягне включити свій персональний комп’ютер і перевірити це. А можливо, ви взагалі постійно перебуваєте онлайн, навіть на ніч не відключаючи Інтернет, щоб не пропустити чогось цікавого.

2. Ви занадто багато часу проводите біля екрану свого монітора, і кожного разу, заходячи в соціальну мережу, обіцяєте собі, що пробудете там лише пару хвилин, а в підсумку із жахом виявляєте, що вже пройшло півдня. Вас тягне десятки разів на день переглядати сторінки друзів в надії, що хоч хтось із них оновив інформацію.

3. Ви відчуваєте гостре бажання регулярно оновлювати статус на своїй сторінці, обговорювати з друзями кожен свій крок, фотографувати себе скрізь і всюди, частіше викладати нові знімки. Вам важливо, скільки людей відвідало вашу сторінку протягом дня і як вони прокоментували ваші оновлення.

4. Все спілкування з друзями відбуваються в основному через соціальну мережу, ви вже забули, коли бачили їх востаннє.

5. Ви відчуваєте страшне роздратування, якщо з якої-небудь причини не можете потрапити на свою сторінку в соціальній мережі. Ви стаєте ніби відірваним від зовнішнього світу.

Все це говорить про те, що ви напевне схильні до затяжної залежності від мережевих ресурсів. Але навіть якщо ви виявили у себе всі ознаки – не варто впадати у відчай, у вас завжди є час взяти себе в руки, треба лише вчасно зуміти сказати собі «Стоп!»

Як можна позбутися своєї залежності?

1. Насамперед, обмежте свій час перебування в соціальній мережі, встановіть собі тимчасові рамки. Краще витратьте вільний час із користю для себе. Напевно, у вас накопичилась пристойна маса незавершених справ, які ви весь час відкладали «на потім»…

2. Намагайтеся частіше зустрічатися з друзями особисто, телефонуйте їм більше по телефону, запрошуйте в гості, відвідайте разом якесь затишне містечко, де можна добре провести час – і ви зрозумієте, що це набагато цікавіше, ніж проводити свій вечір біля монітору.

3. Частіше проводьте свій вільний час на свіжому повітрі, знайдіть собі цікаве заняття.

4. Замініть читання новин в соціальній мережі читанням цікавих книжок, поповнюйте свої знання. Можливо, ви давно мріяли змінити роботу або підвищити рівень своєї кваліфікації – це відмінний шанс змінити своє життя на краще, присвятити час кар’єрі.

Зрозумійте, що реально тільки те, що відбувається з вами тут і зараз, а не у віртуальному світі, соціальні мережі навіть не помітять вашого зникнення, зате ви побачите, наскільки вам вільніше і легше стане без них. Повірте, що ваш вигаданий світ ніколи не замінить вам реального спілкування з людьми. І якщо вже так вийшло, що у вас нема можливості часто спілкуватися з друзями, заведіть собі домашню тваринку – і вам буде набагато приємніше проводити час, доглядаючи за нею.

І пам’ятайте, що не варто приносити в жертву своє реальне життя, адже навколишній світ набагато цікавіший, навчіться використовувати ресурси соціальних мереж з користю для себе і тільки в міру гострої необхідності.


Матеріал підготувала Юлія ШПИЛЕВСЬКА,
практичний психолог
Соціально-психологічного центру м. Славутич
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: