Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Патронат над дитиною

Патронат над дитиною − тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.


Патронат над дитиною − тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом із батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

Для кого ця послуга? Це:
 новонароджені діти, від яких відмовилися батьки;
 підкинуті, безпритульні діти;
 діти із сімей, в яких існує загроза їхньому життю та здоров’ю;
 діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;
 діти, батьки яких або особи, які їх заміняють, померли, пропали безвісти;
 діти, які за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватися про них.

Надання послуги з патронату дитині забезпечується, в першу чергу, патронатним вихователем. Із моменту передачі її під патронат саме патронатний вихователь несе повну відповідальність за життя, збереження та покращення здоров’я дитини. Він професійно та майстерно налагоджує стосунки з дитиною, яка розлучена зі своїми батьками, оцінює її потреби, створює сприятливі, комфортні умови для розвитку та соціально-психологічної реабілітації дитини, формування чи підтримки важливих для неї родинних стосунків, а також готує дитину до повернення в свою родину або допомагає налагодженню контактів дитини з її новою сім’єю.

Держава гарантує винагороду патронатному вихователю та два прожиткові мінімуми на дитину відповідного віку до 18 років.

Так як послуга має надаватися на високому професійному рівні, особи, які виявили бажання стати патронатними вихователями (кандидати у патронатні вихователі), мають відповідати визначеним законодавством вимогам (постанова Кабінету Міністрів України №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною» від 16.03.2017), а також пройти спеціальне навчання.

За детальною інформацією щодо патронату звертайтеся до Славутицького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, тел.: 2-11-15, 3-01-80.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: