Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Тривожне відкриття на території Чорнобильської катастрофи

Вже майже 30 років минуло з моменту Чорнобильської ядерної катастрофи, а мертвий ліс, який знаходиться у зоні радіаційного впливу ще й досі не піддався процесам розкладу. Вчені зазначають, що такий стан лісу свідчить про тривожні і маловивчені фактори впливу радіації.

 

Вже майже 30 років минуло з моменту Чорнобильської ядерної катастрофи, а мертвий ліс, який знаходиться у зоні радіаційного впливу ще й досі не піддався процесам розкладу. Вчені зазначають, що такий стан лісу свідчить про тривожні і маловивчені фактори впливу радіації.

Після проведення досліджень стало відомо, що Червоний ліс зовсім не розклався, не дивлячись на те, що з моменту смерті минуло 30 років. Така ситуація може сформуватись у тому разі, якщо мікроби і грибки не змогли оговтатись від радіаційного забруднення. Данні щодо проведеного дослідження опубліковані у журналі Oecologia.

Під час свого останнього дослідження вчені займались аналізом природних змін, які мали місце у забрудненому районі з 1991 р. Під час роботи над цією важливою проблемою було виявлено, що листя, відмерлі гілки та інші дрібні частинки, які б мали розкластись протягом декількох років час просто оминув.

Такі нові відкриття змушують вчених більш детально та глибоко дослідити швидкість розкладання на місцевості, а особливо у Червоному лісі, більшість якого – хвойні, який практично одразу став червоного кольору і помер після Чорнобильської аварії.

«За винятком слідів комах, ми не виявили інших пошкоджень на мертвих стовбурах дерев, — говорить провідний автор дослідження Тімоті Муссеу (Timothy Mousseau). — Це дивно, оскільки в звичайному лісі дерево, що падає, перетворилося б практично в тирсу протягом десяти років».

Для визначення швидкості розкладання у Чорнобильському лісі дослідникам довелось назбирати декілька мішків із листям, яке розташовувалось у незабруднених зонах, та розмістити ці мішки у різних місцях Чорнобиля, позбавивши зразки від комах та інших факторів розкладання, де відповідно рівень радіації різний.

Результати здивували усіх. Після дослідження від 70 до 90 відсотків листя, яке знаходилось у місцях із незначними показниками радіації розклалось повністю. А от у районах, де радіація вища – 60% і більше листя залишились без змін.

Вчені вважають що це досить тривожне відкриття. Дослідження, які вони провели ще раз доводять, що вплив радіації на живі організми вагомий, адже він обмежує природні процеси розкладання, навіть після того, коли на місцевості з’явились нові кущі та дерева. Які наслідки саме для нас настануть передбачити важко, а от якщо у самі короткі строки природні процеси не відновляться, то накопичені частини відмерлих дерев призведуть до великих пожеж, про наслідки яких навіть страшно думати.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: