Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

UVAGA.UA: КОЛИ КОЖЕН ГОЛОС МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Україна активно впроваджує інноваційні методи управління і в галузі публічного урядування. Починаючи з цього місяця першими в Україні в Київській області усі органи державної і самоврядної влади використовують в своїй діяльності систему UVAGA.UA.

Наша місія – збудувати екосистему ефективної суспільної комунікації
Україна активно впроваджує інноваційні методи управління і в галузі публічного урядування. Починаючи з цього місяця першими в Україні в Київській області усі органи державної і самоврядної влади використовують в своїй діяльності систему UVAGA.UA.

Система UVAGA.UA – це спільний продукт Міжфракційного депутатського об’єднання «Київщина» у Верховній Раді, яке очолює Ярослав Москаленко, та Київської обласної державної адміністрації на чолі з головою Олександром Горганом.

Це програмний інструмент точної локалізації проблем та чіткого визначення конкретної посадової особи, яка відповідає за їх вирішення. Кожен громадянин з свого мобільного телефону практично в один дотик отримує можливість повідомити про актуальну проблему і відстежувати динаміку її вирішення, розуміючи хто персонально відповідає за її вирішення.

Вперше систему було презентовано на Розширеному засіданні МДО «Київщина», яке відбулося у Верховній Раді України в п’ятницю минулого тижня за участю мерів міст обласного значення, голів райдержадміністрацій та керівників ОТГ Київщини.

У понеділок, 18 червня, Президент України Петро Порошенко під час XIV Українського муніципального форуму привів систему UVAGA.UA як приклад дієвого інструменту, завдяки якому влада та громадськість спільно, об’єднавши зусилля, можуть вирішити будь-яку проблему. «Не треба чекати, не треба давати роки на виправлення. Одразу ж, миттєво. Ми знаємо, де точки проблеми – перевірити, спільно об’єднатися і цю проблему вирішити», – наголосив Президент.

Вже наступного дня, у вівторок, 19 червня, очільник Київщини Олександр Горган презентував комунікаційну платформу профільним заступникам та керівникам апаратів райдержадіміністрацій, міст обласного значення. Серед запрошених також були представники 5 обласних адміністрацій, які проявили цікавість вивчити можливість до впровадження цієї системи у своїх регіонах.
«На базі цієї системи ми будуємо екосистему ефективної суспільної комунікації нового покоління», – наголошує очільник Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган.
Система UVAGA.UA абсолютно новітня. Вона дає можливість використати інструменти інформаційного суспільства.

«В той час, коли у переважної більшості людей є смартфони, пропонувати їм, у випадку коли у них є зауваження, нарікання, скарги або бажання бути почутими, писати письмові скарги, звернення згідно чинної форми, записуватись на прийом заздалегідь, сидіти у чергах, потрапляти на прийом і дізнаватись, яких документів не вистачає для того, щоб звернути увагу на банальну скаргу, яка стосується якогось очевидного правопорушення – це архаїчна форма спілкування, яка сьогодні для людей є неприйнятною, – пояснює голова Київської ОДА. – Саме з розумінням того, що ми маємо можливості і повинні використати колосальний потенціал, який міститься в інструментах інформаційного суспільства: мережі Інтернет, смартфонах, тотальному насиченні технологіями нашого світу – ми виходимо з розгортанням системи UVAGA.UA. Це її перший етап».

Дана система розроблена за сприяння експертів Києво-Могилянської бізнес-школи і використовує концепцію «big data» – «великих даних». Саме програмне середовище побудовано за принципами AGILE і вона постійно буде вдосконалюватись, адаптуючись до потреб середовища.
Поряд з фокусуванням на результативне вирішення конкретної проблеми, географічне розташування якої в системі візуалізовано максимально точно, система UVAGA.UA, агрегуючи колосальний обсяг даних різноманітного типу, дає можливість приймати системні рішення, оцінювати ефективність роботи як цілих відомств, так і окремих посадовців.

Як наголошує губернатор Київщини, ця система є відповіддю на той колосальний корупційний виклик, який має місце в Київській області.

«Мешканці громад бачать як їх оточують прояви корупційних змов: без належних дозволів добуваються надра, вирубуються ліси, функціонують нелегально газозаправні станції, салони ігрових автоматів. І у людей з’являється підозра, що до всіх цих корупційних оборудок причетна державна влада, в тому числі найвищі посадові особи регіону і країни. Тому цей інструмент дає можливість дуже швидко і переконливо довести громаді, що в тих корупційних оборудках, які вони бачать ні керівництво обласної адміністрації, ні вище керівництво країни жодним чином не зацікавлено, а навпаки – налаштовується робота по їх переслідуванню», – підкреслює Олександр Горган.

Унікальність системи UVAGA.UA полягає у тому, що людина має можливість оперативно, в спрощений спосіб звернути увагу на прояви протиправної поведінки і отримати оперативну відповідь. За кожною проблемою закріплена конкретна посадова особа, яка персонально відповідає за системну діяльність щодо припинення цього правопорушення. Важливим є те, що кожен може відстежувати динаміку вирішення конкретної проблеми.

Програмна платформа системи – це програмний інструмент, який є складовою частиною великої екосистеми, партнерами якої є народні депутати України, які входять до Міжфракційного депутатського об’єднання «Київщина». Вони теж будуть бачити ці системи уваги і відстежувати їх в межах своїх округів, надсилати запити і звернення. Це і депутати обласної ради, депутати районних та міських рад. Звичайно, партнерами цієї екосистеми стануть громадські організації, активісти, засоби масової інформації, правники, активні користувачі соціальних мереж.

Як зауважує очільник Київщини Олександр Горган, ця система запрацює тільки за умови, що вона стане частиною управлінської культури усіх посадовців регіону. Вона запрацює тоді, коли вони будуть починати свій робочий день з ретельного вивчення тих сигналів уваги, які даються мешканцями громад і організовувати роботу на те, щоб скарги, зауваження, звернення людей отримували результативне вирішення.

«Уся екосистема, частиною якої є платформа UVAGA.UA, буде вважатися ефективною тільки за однієї умови – коли сигнали уваги громадян будуть реально вирішуватись», – підкреслює губернатор Київщини.

За матеріалами сайту Київської ОДА
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: