Завантаження ...

Рішення конференції INUDECO

Конференція проводилася з метою розгляду проблем та перспектив, підвищення рівня ефективності науково-практичних досліджень, налагодження співпраці та обміну досвідом щодо зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та поводження з радіоактивно відходами та відпрацьованим ядерним паливом. В контексті техногенних катастроф у Чорнобилі (1986 р., Україна) та Фукусімі (2011 р., Японія) викликами сьогодення є реінтеграція територій та соціальна адаптація постраждалих осіб, відновлення навколишнього середовища.

Третя міжнародна конференція INUDECO «Проблеми виведення з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища»

Рішення конференції

25–27 квітня 2018 року у Славутичі в рамках заходів до 32-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС відбулася ІІІ Міжнародна конференція «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища» INUDECO.

Конференція проводилася з метою розгляду проблем та перспектив, підвищення рівня ефективності науково-практичних досліджень, налагодження співпраці та обміну досвідом щодо зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та поводження з радіоактивно відходами та відпрацьованим ядерним паливом. В контексті техногенних катастроф у Чорнобилі (1986 р., Україна) та Фукусімі (2011 р., Японія) викликами сьогодення є реінтеграція територій та соціальна адаптація постраждалих осіб, відновлення навколишнього середовища.

215 представників державного та приватного секторів, неурядових та наукових організацій взяли участь у відкритих дискусіях із наступної тематики: зняття з експлуатації атомних електростанцій, поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом; інституційний розвиток місцевого самоврядування, реабілітація, реінтеграція територій та соціальна адаптація населення у зв'язку з припиненням експлуатації містоутворюючих підприємств; інформаційні технології підтримки зняття з експлуатації АЕС та ліквідації аварій на об’єктах критичної інфраструктури; технології розумного міста у XXI столітті;екологічні проблеми сталого розвитку та збереження навколишнього середовища; перспективи використання нетрадиційних та відновлювальних джерел енергії. На полях конференції відбулися 2-й Хакатон «Славутич – місто нових ідей» та 10-й Славутицький екофорум.

Учасниками конференції стали представники Білорусі, Німеччини, Польщі, Російської Федерації, Сполучених Штатів Америки, України, Франції, Чехії, Японії від 65 інституцій.Прозвучало 90 доповідей.

Учасники конференції переконані, що співробітництво та обмін передовим досвідом на міжнародному рівні сприятимуть розвиткові наук і галузей знань, пов’язаних із протидією та ліквідацією наслідків екологічних, зокрема ядерних, катастроф.

Учасники Конференції висловили подяку організаторам за її проведення на високому науково-технічному рівні і рекомендували направити це Рішення Конференції до Верховної Ради України, Кабінета Міністрів України, Міністерстваохорони навколишнього середовища, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної інспекції ядерногорегулюванняУкраїнита засобів масової інформації.

За результатами роботи конференції та обговорення доповідей, учасники

ВИРІШИЛИ:

1. Продовжити у м.Славутичі роботу науково-технічного кластеру з проведення науково-дослідницьких робіт на Чорнобильській АЕС, Об’єкті Укриття та Зоні відчуження за участі усіх зацікавлених сторін, у т.ч. наукових інституцій, органів місцевої та регіональної влади, спеціалізованих підприємств, вищих навчальних закладів.
2. Адміністрації міста Славутича спільно із учасниками науково-технічного кластеру звернутися до Уряду України із пропозицію державного фінансування діяльності науково-технічного кластеру у м.Славутичі.
3. Рекомендувати ДСП «Чорнобильська АЕС:
3.1. ініціювати розробку програми науково-технічного супроводження робіт зі зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС у співпраці з міжнародною спільнотою;
3.2. актуалізувати та деталізувати «Стратегію перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему» після вводу до експлуатації Нового безпечного конфайнменту;
3.3. звернутися до міжнародного співтовариства щодо фінансування подальших робіт з остаточного перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно-безпечну систему.
4. Налагодити університетську та муніципальну співпрацю щодо впровадження технологій розумного міста як системи багаторівневого інформаційного моніторингу.
5. Підтримати угоду про співпрацю м.Славутича із Таврійським національним університетом.
6. Створити умови для підготовки та підвищення кваліфікації фахівців зі зняття з експлуатації ядерних установок, поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами.
7. Забезпечити висвітлення проблемних питань, які піднімались на Конференції, на сторінках науково-практичних журналів, а також опублікувати матеріали Конференції і рішення в засобах масової інформації.
8. На виконання Меморандуму, підписаного між Держенергоефективності та м.Славутич продовжувати створення енергетичного кластеру на території м.Славутича за рахунок будівництва нових потужностей виробництва енергії з використанням відновлювальних та альтернативних джерел енергії.
9. З метою зменшення, а в подальшому відмови від залежності в постачанні газу, реалізувати на базі Славутича пілотний проект «Енергоефективне, енергонезалежне місто».
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия