Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

ЗБІЦ провів екологічну годину

До Дня захисту навколишнього середовища на бесіду про екологічні проблеми в світі і, звичайно ж, в Україні були запрошені третьокласники. Школярі досить грамотно відповіли на запитання, що вивчає екологія, а потім з подивом прослухали факти про екологічні катастрофи, які трапилися в останні десятиліття на Землі. Про пожежу на нафтовидобувній платформі Piper Alpha слухачі дізналися вперше. Вони жахнулися наслідків, які донині дають про себе знати і які ще нескоро будуть повністю ліквідовані. Аварії на ЧАЕС і на АЕС «Фукусіма-1» − найбільші екологічні катастрофи у світі.

 
 
До Дня захисту навколишнього середовища на бесіду про екологічні проблеми в світі і, звичайно ж, в Україні були запрошені третьокласники. Школярі досить грамотно відповіли на запитання, що вивчає екологія, а потім з подивом прослухали факти про екологічні катастрофи, які трапилися в останні десятиліття на Землі.

Про пожежу на нафтовидобувній платформі Piper Alpha слухачі дізналися вперше. Вони жахнулися наслідків, які донині дають про себе знати і які ще нескоро будуть повністю ліквідовані. Аварії на ЧАЕС і на АЕС «Фукусіма-1» − найбільші екологічні катастрофи у світі.

Й посьогодні частина території навколо Чорнобильської АЕС вважається непридатною для постійного проживання, а біля берегів Японії відбулося зараження тварин і риб, у деяких мешканців акваторії почалися різні фізіологічні та генетичні зміни. Учні проявили обізнаність і про те, що в Тихому океані є область, яку називають «східним сміттєвим континентом» − саме тут скупчилися пластикові відходи з Азії та Америки. Залишки пластику нагадують зоопланктон і риби сприймають його за їжу.

Школярі не могли зрозуміти, як же людство змогло допустити таку наругу над природою, яка в свою чергу намагається помститися за нетактовне до себе ставлення. Вихованці задалися запитаннями: як же можна виправити ситуацію? як відновити гармонію між людьми і природою? Деякі позитивні зміни не могли їх не порадувати. У деяких країнах Європи навчилися так переробляти сміття, що при цьому виходить електроенергія. А, наприклад, програма Rezse-A-Shoe, яку запустила компанія Nike, дозволяє переробляти старі кросівки… в матеріал для спортивних майданчиків! А в одному з англійських міст електростанція працює на… кавовій гущі! В Австралії для запобігання загибелі коал під колесами автомобілів простягають штучні ліани, що з'єднують евкаліпти по обидва боки траси.

А які ж заходи проводяться в Україні? Чи дбаємо ми про навколишнє середовище, чи намагаємось повернути колишню міць Дніпру-Славутичу? Чому й до цього часу ми продовжуємо по-варварськи поводитись з природою і не думаємо про наслідки, які можуть бути жахливими і незворотними?! Учні пообіцяли, що після нашої бесіди вони постараються поступово змінити своє ставлення до природи, навчитися жити з нею в гармонії.

Дуже хочеться вірити, що діти серйозно задумаються про екологічні проблеми і з часом приймуть найактивнішу участь у заходах, спрямованих на відновлення балансу в навколишньому світі. Будемо сподіватися, що кожне зернятко, "посаджене" в душі школярів, проросте міцним паростком любові до всього живого і бажанням жити в унісон з усім світом!

Ольга КРОПТА,
завідувачка сектором клубної роботи ЗБІЦу 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: