Завантаження ...

В Славутичі відбувся перший арт-фестиваль CHERNOBYLING

З 30 серпня по 1 вересня у місті Славутичі (Київська область, Україна) проходив фестиваль CHERNOBYLING. Організаторами фестивалю виступили - Асоціація туроператорів в Чорнобилі, місто Славутич та Національний музей Чорнобиля в Києві. Основною метою заходу стало об'єднання...

 

З 30 серпня по 1 вересня у місті Славутичі (Київська область, Україна) проходив фестиваль CHERNOBYLING. Організаторами фестивалю виступили - Асоціація туроператорів в Чорнобилі, місто Славутич та Національний музей Чорнобиля в Києві. Основною метою заходу стало об'єднання іноземців та українців, небайдужих до історії Чорнобильскої катастрофи та Зони відчуження. За допомогою музики, мистецтва і незвичайних активностей фестиваль розповів про сумну історію Чорнобиля, показавши її з іншого боку.

Трьома основними напрямками фестивалю стали геокешінг, урбекс, мистецтво. Відвідувачі змогли прослухати унікальні лекції дослідників Зони відчуження Олександра Єсаулова, Олександра Купного, Олексія Москаленка, Владислава Вознюка, а також познайомитися та поспілкуватися із Валентиною Іванівною, головною героїнею документального фільму «Чорнобильські бабусі», жителькою-самоселкою Зони відчуження. Одним з лекторів став й міський голова Славутича Юрій Фомічев, який розказав про історію заснування міста, проблеми та перспективи його розвитку.

Учасники фестивалю та усі охочі славутичани мали змогу взяти участь у мистецькому майстер-класі зі створення цианотипів «Чорнобильська бібліотека» від видатної майстрині, графічної художниці з Великобританії Ніколи Голайтлі. Майстер-клас був присвячений цианотипному друку та створенню книг ручної роботи із використанням зображень та текстів поезій, авторами яких є славутицькі поети.

У Славутицькій дитячій школі мистецтв відбулася презентація польської художниці, яка займається вуличним мистецтвом та відома під псевдонімом NeSpoon. Мета майстрині в об'єднанні споконвічних традиційних мереживних прикрас із сучасною міським середовищем. Художниця вплітає мережива в урбаністичний ландшафт. Ажурні візерунки наносяться на стіни будівель за допомогою спеціальних трафаретів. Мереживні мотиви NeSpoon можна відшукати по всьому світу, а тепер й в Україні: у Прип’яті вона разом із славутицькими волонтерами встановила мистецьку інсталяцію у вигляді мереживної павутини.

Славутичани та гості міста змогли відвідати фотовиставку «Stalker Photo» відомого українського сталкера та дигера Владислава Вознюка. Світлини, що відображують теперішнє життя Зони відчуження, змусили замислитися про непросту долю мешканців, що живуть у найвіддаленіших її куточках, захопили своєю таємничістю.

Перфоменс «Апокаліпсис та відродження у вбраннях-протестах» від швейцарської дизайнерки Ісагус Тауш також вразив учасників фестивалю, адже важлива для майстра тема - захист навколишнього середовища – відображена у сукнях, що зроблені з відходів. Ісагус родом зі швейцарської Женеви, донедавна жила у Вашингтоні. Свій одяг вона представляла на масштабних арт-виставках, Нью-Йоркському тижні моди і навіть на інаугурації президента США Барака Обами у 2013 році.

Геокешінг - туристична гра із застосуванням супутникових навігаційних систем – став одним з провідних напрямків фестивалю. Захоплюючі квести та активності як у Зоні відчуження, так й у Славутичі, показали, що сумну тему Чорнобиля можна вивчати із захопленням та надією на краще майбутнє. Майстри геокешингу та урбексу з Чехії Маркета та Маріан Гечко організували активності з індустриального туризму у закинутій будівлі незакінченого готелю «Вікторія» та у міському парку. Під пильним контролем відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення усі охочі змогли спробувати «гойдалку адреналіну» та «катапульту», сходження та спуски на висоту третього поверху незакінченого готелю.

Для славутицьких дітлахів у співпраці із Палацом дітей та молоді була організована окрема програма, що містила у собі мистецькі майстер-класи та квест «У пошуках скарбів» разом з Майєю Кошовою та Богданою Кидибою.

Однією з найцікавіших подій фестивалю став рок-концерт, у якому крім українських гуртів «НАСТ», «…ТА ІНШІ», взяли участь популярні гурти SIGNATURE (Словаччина), MÁÁGA A ŽĎORP (Чехія) і CINAMON (Польща). Зворушливо під час концерту пройшов флешмоб з повітряними ліхтариками, що їх відпускали у небо в пам'ять про загиблих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Подією-закриттям CHERNOBYLING став кінопоказ під відкритим небом кількох тематичних документальних стрічок. Перед початоки показу у фойє Кіноконцертного комплексу міський голова Славутича Юрій Фомічев подякував команді фестивалю – Домініку Орфанусу, Майї Кошовій, Мартіну Дубену, Юраю Вавровичу (Словаччина), Тетяні Беспалько, Олексію Логінову, Арині Старовойтовій (Україна), Клер Бейкер (Великобританія) та іншим за проведену роботу та висловив надію, що фестиваль CHERNOBYLING проходитиме у Славутичі щороку.

Всі кошти від фестивалю будуть передані на допомогу жителям Чорнобильської Зони, які, незважаючи на усі заборони, повернулися до своїх домівок. Команда фестивалю дякує усім, хто долучився до його організації, особливо команді славутицьких волонтерів та адміністраціям Державного агентства України з управління зоною відчуження та Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильсьтка атомна електростанція».


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия