Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

До Чехії їдуть 34 славутичанина!

Славутич, наймолодше місто України, 3 червня відсвяткувало своє 30-річчя. За попередніми підрахунками, 1325 містян разом із міським головою Юрієм Фомічевим заповнили візові анкети для отримання Шенгенської візи, таким чином спробувати Славутичу потрапити до Книги рекордів Гіннесса.

 

Славутич, наймолодше місто України, 3 червня відсвяткувало своє 30-річчя. За попередніми підрахунками, 1325 містян разом із міським головою Юрієм Фомічевим заповнили візові анкети для отримання Шенгенської візи, таким чином спробувати Славутичу потрапити до Книги рекордів Гіннесса.

Саме в поданні найбільшої колективної заявки на візу полягає зміст фінальної акції проекту Made in Slavutych відомої чеської мисткині Катержіни Шеди, яка працює над ним вже два роки. Ще в березні цього року були визначені чотири ідеї як саме потрапити до Книги рекордів Гіннесса. У друге коло конкурсу потрапили чотири мешканці Славутича: Ілля Макаров (рекорд «Славутич-режисер»), Поліна Делікатна (рекорд «Суботник»), Катерина Гончар (рекорд «Запали світло») і Александер Кроліковскі (рекорд «Обійняти місто»). Напередодні Дня міста, 2 червня, всі вони разом із своїми партнерами, а також із мером Юрієм Фомічевим, авторкою проекту Катержіною Шедою, директоркою Чеського центру Люцією Ржегоржиковою та локальною координаторкою проекту Ариною Старовойтовою зустрілися на спільній святковій вечері.

Однак щодо пропозицій переможців Катержіна Шеда зазначила:

«Ми спиралися на дворічну підготовку, яка передувала цій акції. Зважаючи на історію міста, основна ідея рекорду мала б місцевих мешканців спрямувати до майбутнього. Однією з найболючіших є ситуація з отриманням віз до ЄС, адже за статистикою лише 10% українців мають біометричний паспорт та зможуть скористатися безвізовим режимом, що запроваджується для України вже з 11 червня. Усі інші українці все ще проходитимуть через принизливий і тривалий процес, який, крім усього, видається зайвим. Так, поступово з’ясувалося, що йдеться насправді про тему, близьку всьому суспільству».

Саме тема подолання кордонів і непереможних перепон, що з цим пов’язані, у формі рекорду стала прекрасним способом відобразити не лише ситуацію в Славутичі, а й в усій країні. Головна ідея рекорду полягає в тому, що всі мешканці Славутича отримали запрошення від Катержіни Шедої провести у Чеській Республіці культурну акцію.

З цією метою вони заповнили заявку на візу і офіційно передали її 3 червня 2017 року, на День міста Славутича. Ця акція стала однією з центральних серед святкувань, якву Славутичі мають давню традицію. Команда проекту на чолі із самою Катержіною крокувала разом з усіма славутичанами в ранковій святковій ході, що традиційно відбувається у першу суботу червня впродовж 30 років існування міста. Впродовж усіх днів святкування на Центральній площі працювала «Зона рекорду», де охочі могли не лише отримати консультацію щодо заповнення візової анкети, а й зробити безкоштовну портретну фотографію для цього.

Для втілення ідеї команда проекту зробила дуже багато: проведена масштабна інформаційна компанія; впродовж майже трьох місяців працював Офіс рекорду; волонтери проекту (Денис Авраменко, Наталія Бондаренко, Катерина Ігнатенко, Марина Карасьова, Софія Котельникова, Єлизавета Кузнєцова, Ганна Сибірська, Анастасія Тарасенко, Віталій Чернявський) рознесли 8000 флаєрів у кожну поштову скриньку, розмістили плакати на дошках оголошень, провели необхідні усні роз’яснення для містян.

Потужно діяла команда фотографів у складі Галини Зайцевої, Олени Коваленко, Олександра Купного та Олега Шестака. Допомагали учасникам акції асистенти Олена Костальська, Юлія Смульченко, Раіса Торчишник. Протягом усіх заходів працювали перекладачі Чеського центру Володимир Дзверін та Катерина Вандич. Адміністрація та громадські активісти міста (Антон Адаменко, Ніна Баришевська, Тетяна Бойко, Лариса Гніденко, Олександр Демідов, Юрій Єгоренко, Ніна Єрьоміна, Вадим Івакін, Олександра Латишева, Марина Левченко, Олександр Линкевич, Микола Мойченко) сприяли та активно долучалися до організаційних заходів проекту.
Тут можна сказати, що ідея авторки проекту нарешті втілена у життя – 1325 мешканців відгукнулися та заповнили візові анкети. Приблизно 5% з 25 тисяч славутичан долучилися до акції. Це доводить думку більшості науковців-соціологів про те, що саме такий відсоток людей є активними у своїх діях "по життю" й саме вони рухають прогрес, науку, реформи тощо. Кожен повнолітній учасник акції отримав у подарунок пляшку чеського пива Staropramen, а найменші славутичани змогли поласувати цукерками.

Однак одним з головних сюрпризів проекту за спільним рішенням організаторів стало те, що з кожної сотні заявок рендомним методом було обрано одного мешканця міста, який отримав офіційне запрошення з Чеської Республіки на культурну акцію та покриття всіх витрат на проїзд і проживання. Таким чином, 14 славутичан отримали таку можливість, дізнавшись про це просто на Центральній площі міста під час відкриття вечірнього концерту з нагоди святкування Дня міста.

Вже 4 червня усіх переможців зібрала для спільної зустрічі Катержіна Шеда, яка, окрім поздоровлень переможців, повідомила про ще кілька приємних новин. Спільно з міським головою Юрієм Фомічевим вони вирішили, що кожен з переможців має право взяти з собою у 7-денну поїздку, що відбудеться цьогоріч у жовтні, одного партнера, який поїде до Чехії на таких самих умовах, що й переможець. Крім того, три найстаріших людини, що стали учасниками акції, також разом зі своїми партнерами, зможуть взяти участь у цій поїздці. Тож до міста Брно (Чехія) поїдуть 34 славутичанина.

Попереду в організаторів проекту ще багато роботи з документування усього процесу, оформленням заявки відповідно до вимог Книги рекордів Гіннесса. Після належної обробки усі бланки візових анкет будуть передані до консульства Чехії в Україні. При цьому організатори проекту підтверджують, що персональні дані усіх учасників акції не будуть розголошені та передані без їх згоди третім особам.

Повідомляємо імена переможців акції: Ярослав Андросович, Яна Блашкун, Алла Боровик, Людмила Вольська, Микита Зайченко, Валентина Книшевич, Софія Кондратьєва, Любов Ліавдіна, Лідія Малишева, Микола Примаченко, Любов Романюк, Ілля Семенов, Софія Хоменко, Ніна Чугунова, Євгенія Шавеко, Ліана Шавеко, Вікторія Шпак. Вітаємо!

Організатори акції підкреслюють, що запрошення реальне, але головною метою акції є не здійснити подорож як таку, а насамперед показати світу загальний образ України і спробувати цим його змінити. Цей проект та рекорд зокрема має розказати про Славутич читачам і фанатам Книги на іншому кінці світу. Славутич має стати містом, яке надихатиме й інші міста в усьому світі. Містом, яке доводить, що все ще варто робити щось спільно.

Інформаційну підтримку заходів здійснювали газета «Теледень – Славутич» та телерадіокомпанія «МедіаДім». Партнерами акції є міста Брно і Славутич, фестиваль «86» і Чеський центр у Києві.

Детальна інформація про проект регулярно з’являється на сторінці проекту: www.madeinslavutych.org

 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: