Завантаження ...

Великий гід фестивалем кіно та урбаністики «86»

28 квітня — 2 травня 2017 року у Славутичі, місті, що знаходиться неподалік Чорнобиля, відбудеться четвертий міжнародний фестиваль кіно та урбаністики «86». Цьогорічна тема фестивалю — «Близькість». Програма фестивалю буде спробою з’ясувати, що таке близькість, як можливий цей...

 

28 квітня — 2 травня 2017 року у Славутичі, місті, що знаходиться неподалік Чорнобиля, відбудеться четвертий міжнародний фестиваль кіно та урбаністики «86».

Цьогорічна тема фестивалю — «Близькість». Програма фестивалю буде спробою з’ясувати, що таке близькість, як можливий цей утопічний досвід у сучасному місті — між самотністю і тоталітарним колективізмом. У програмі цього року українські там іноземні кінострічки, урбаністичні та мистецькі події, музичні вечірки та багато іншого. «Хмарочос» підготував детальний гід фестивалю.

Скільки коштують квитки і де їх купити?


Організатори пропонують купувати окремі квитки на сеасни. Їх вартість становить 35-45 гривень. Також у продажу є різні види абонементів вартістю 250 гривень (для студентів), 350 гривень (для всіх інших). Окрім цього, мешканці Славутича можуть купити абонемент у касах кіноконцертного комплексу міста. Детальніше про абонементи читайте на сайті фестивалю.

Як дістатись до Славутича?


Доїхати до місця проведення фестивалю можна різними видами транспорту. Організатори підготували зручну пам’ятку для тих, хто хоче зручно потрапити у Славутич.

Де жити під час фестивалю?


На вибір місця у хостелу, проживання у ФОК та фестивальному кемпінгу, тощо. Більше про можливості читайте на сайті фестивалю.

 

Кіно


У програмі «Міжнародний шоукейс» представлять повнометражні та короткометражні документальні фільми з усього світу. Так, стрічка «Дядько Говард», яку спродюсував відомий режисер Джим Джармуш, розповість про пошуки загубленого кінофільму про письменника Вільяма Берроуза. Фільм «Кролики в світлі фар» покаже, як у провінційному містечку будується транспортна розв’язка, а дві молоді подруги-школярки знімають про це блоґ і сподіваються виїхати з цього місця назавжди. А у стрічці «21 x Нью-Йорк» розповідається про нью-йоркське метро, та його користувачів на фоні збайдужілої динаміки «столиці світу». Про інші повнометражні фільми фестивалю читайте за посиланням.

У програмі «Пальма Півночі» можна подивитись українські короткометражні стрічки, які братимуть участь у конкурсі. Переможця обиратиме міжнародне журі, у складі якого — режисер Віталій Манський, кінематографіст Тайґ О’Салліван та кураторка сучасного мистецтва Олеся Островська-Люта. На володаря(ку) ґран-прі чекатиме грошова премія 25 000 грн. Окремий приз отримає переможець конкурсу глядацьких симпатій. Цьогоріч на конкурс надійшло 75 робіт. Відбіркова комісія «Пальми Півночі» (Ілля Гладштейн, Віктор Глонь, Надія Парфан, Тета Цибульник) обрала 6 робіт:

– «Вісімнадцятий», Анастасія Бабенко
– «Hold Me Tight», Владислав Каменський
– «Завтра ты обязательно поправишься», Станіслав Битюцький
– «The End», Мар’яна Яремчишина
– «Кто ты. Кто я. С научной точки зрения», Аня Калініченко
– «Онтологія», Олександр Суровцов

MyStreetFilms — конкурс-лабораторія урбаністичного кіно, проходить утретє. Цьогорічна програма має назву «Рубіж». Молоді режисери з міст Луганської та Донецької областей покажуть кіно про середовище, де вони виросли. Творчі наставники «Рубежа»: переможець кінофестивалю Sundance Чед Ґрасіа («Російський дятел»), переможець фестивалю Hot Docs Остап Костюк («Жива Ватра»), володар гран-прі фестивалю «Молодість» Олександр Ратій («Повернення») та лауреатка Docudays UA Надія Парфан («Reve ta Stohne on Tour»).

У Cпеціальній програмі фестивалю «86» — 7 фільмів отця британського кіноавангарду John Smith + Q&A з ним. Деталі події дізнавайтесь за посиланням.

Окремо організатори зробили спільну програму дитячого кіно — з фестивалем «Чілдрен кінофест». Тут показиватимуть два фільми та один мультфільм з Західної та Північної Європи.

У рамках події-відкриття відбудеться кінопоказ короткометражних стрічок: «Той, що біжить із ножицями» Марка Вілкінза, показ фільмів циклу «Славутичу, я люблю тебе», які зняли молоді мешканки та мешканці міста, тощо. Деталі за посиланням.

 

Урбаністика


Театральний аудіотур Славутичем «Над прірвою в житі» від Pic Pic. Аудіотур — особливий вид театру. Кожен учасник отримує навушники та приймач, через який транслюється сигнал: розповідь та музичний супровід.

Основою аудіотуру «Над прірвою в житі» є історія дев’ятикласниці Юлі, яка терпіти не може свою школу. Вона часто свариться зі своїми вчителями, не розуміє своїх однолітків і ніяк не може поговорити зі своєю мамою. Юля часто втікає зі шкільних уроків і ходить до лісу, який оточує її місто.

У аудіотурі «Над прірвою в житі» ми намагаємось як належить відповісти на питання: як повернути собі місто, яке було твоїм у дитинстві. Ми допускаємо, що роки дитинства створюють особливу чуттєвість до сусідських вулиць, двориків, центру міста. Це по-дитячому вразливий емоційний ландшафт міста – зі своїми, конторами (кордонами), зі своїми та чужими (небезпечними) місцями. Одного разу вона зайшла надто далеко.

Презентація «Афінського кварталу» (також: «14-й квартал»). Це спільний проект Фестивалю кіно та урбаністики «86» та організації metamatic:taf (Афіни, Греція), що має на меті створення у місті Славутичі нового публічного простору за участю місцевої спільноти. У рамках проекту мешканцям Славутича спроектували у місті новий публічний простір – «Афінський квартал», що втілюватиме в собі певні риси грецької столиці і водночас задовольнятиме актуальні потреби міста. Проект триває більш ніж півроку, на час фестивалю вже буде збудована частина простору. Детальніше про проект читайте за посиланням.

Перформативна лекція «Рольові моделі» від METASITU. Учасники проекту досліджуватимуть наявні процеси, щоб встановити «урбаністичну проблему» і хто та як визначає «урбаністичний успіх». Мистецький колектив спробує показати значення коґнітивної емансипації та коротко розглянути засоби критичного мислення, аби вийти за рамки запозичених «урбаністичних рішень», піддати сумніву усталені прототипи та надати унікальні рішення, які можуть або не можуть бути використані деінде.

Ленд-арт від кураторської групи «Вітер». Запрошені художники ленд-артисти з України, Білорусії та Грузії створять художні об’єкти на околиці Славутича. Презентація об’єктів відбудеться 28 квітня. Ленд-арт досліджує кордони як фізичного, так і ментального проявів простору міста та прилеглого природного середовища. Художник розвінчує міф про бінарність системи «природа – місто» використовуючи місцевий контекст. Близькість різних середовищ є втіленням нескінченних компромісів, запозичень та взаємодії. Саме людина є тим суб’єктом, що моделює ці зв’язки. Учасники ленд-арт програми: Юрій Вишняков (Суми), Маргарита Журунова (Львів), Віталій Кохан (Харків), Наталія Лісова (Вінниця), Богдан Локатир (Львів), Сергій Якунін (Львів), Bazinato (Молодечно, Білорусь), Мамука Самхарадзе (Тбілісі, Грузія)

 

Музика та інше

Подія-відкриття «Laudate propinquitatem» [«Похвала близькості»]. Юлія Ландау (орган) та Маргарита Кулічова (голос, електроніка), також відома як Grisly Faye, поєднають старовинну і сучасну музику в унікальному форматі — вуличному концерті органної музики. Фактично, це буде музична подія просто неба, у якій поєднуватимуться звуки органу та електронних музичних інструментів.

Концерт експериментальної музики «1/16» від Plivka за участі двох композиторок:

– Алла Загайкевич — український композитор, який поєднує діяльність в академічних жанрах: симфонічній, камерній та електроакустичній композиції, камерних операх із сучасним медіа-мистецтвом: спектаклями, мультимедійними інсталяціями, музикою для кіно та відео-арту.
– Christina Vantzou — американський композитор, що живе і працює в Бельгії. Нещодавно вона видала свій четвертий альбом неокласичного ембієнту на лейблі Kranky Records.Велику увагу Кристина приділяє поєднанню музики та простору, особливо, коли мова йде про живе виконання: “Концерти – це вид звукової інсталяції. І місце, і – особливо – аудиторія створюють сумісну з музикою силу, унікальну комбінацію енергій”.

Speakeasy
– музична складова фестивалю “86”, наповнена електронними експериментами та танцювальними бітами. Майже кожну фестивальну ніч гості «86» зможуть потрапити на спеціальні музичні події, де поєднуватимуться експериментальна та танцювальна електронна музика. Попередній розклад:
– 28 квітня: Anna Khvyl, Anatoliy Belob
– 29 квітня: Heinali, Ujif_notfound, DUBTEKLAB, Dunaewsky69, Mitya Kardash
– 30 квітня: Dr. Nexus, Stanislav Bobritskiy, Diser Tape , The Kyx, Sasha Dolgiy
– 1 травня: вечірка із двома танцполами (танцювальної та експериментальної музики): Endshpil, Prutkin, Musalina, Babanski, Gnatenko

My personal Chernobyl – партисипативний театральний перформанс: історія про людей з різних країн, яка розгортається з спільного для них дитячого спогаду, чорнобильської катастрофи, і неминуче рухається в бік катастроф сучасності.

Також під час фестивалю відбудеться 20-хвилинний перформанс Electric intimacy від Xanadu (Ірина Костишина та Krolikowski Art).
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия