Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Діти не постраждають

На одному з Київських сайтів у березні була опублікована стаття під назвою «Горсовет Славутича незаконно лишил образовательные учреждения аудиторий площадью в полгектара», в якій зазначено, що посадові особи Славутицької міської ради прийняли рішення про виведення приміщень навчальних...

 
На одному з Київських сайтів у березні була опублікована стаття під назвою «Горсовет Славутича незаконно лишил образовательные учреждения аудиторий площадью в полгектара», в якій зазначено, що посадові особи Славутицької міської ради прийняли рішення про виведення приміщень навчальних закладів, які були не задіяні у навчально-виховному процесі. Прокуратура оскаржує це рішення в суді, оскільки вищезазначені приміщення повинні використовуватися тільки у цілях, пов’язаних з учбово-виховним процесом, і, згідно із Законом, не можуть бути перепрофільовані.

Ситуацію коментує начальник управління освіти і науки Славутицької міської ради Київської області Наталія Швець:

«Рішенням сесії Славутицької міської ради Київської області №284-15-VII від 08.07.2016 р. виведені з навчально-виховного процесу та визначені як такі, що можуть бути передані в оренду, приміщення навчальних закладів загальною площею понад 5000 м2. У підпорядкуванні управління освіти і науки Славутицької міської ради перебуває 14 навчальних закладів: 5 – загальноосвітніх, 6 – дошкільних, 1 – позашкільний, Центр професійного розвитку, Дитячий будинок «Центр захисту дітей». В оренду передані приміщення в 11 закладах. Загальна площа орендованих приміщень складає 3542м2. Призначення даних приміщень – організація харчування учнів у загальноосвітніх школах і ліцеї та здійснення навчально-виховного процесу.

Окремо варто розглядати автостоянку «Північна» загальною площею понад 1000 м2, яка знаходиться на балансі управління освіти, але не використовується в повному обсязі як об’єкт навчання учнів Центру професійного розвитку за спеціальністю «Водії автотранспортних засобів» через недостатню кількість учнів. Також хочу звернути увагу, що загальна площа будівель зазначених 11-ти навчальних закладів становить, відповідно до проектної документації та актів введення будівель в експлуатацію, 52980 м2, корисна ж площа, тобто така, що призначена для використання у навчально-виховному процесі, – 20155 м2, із них 11626 м2 площ не задіяні в навчально-виховному процесі, в більшості це окремі споруди на території закладів або ж приміщення, які мають окремий вхід і не є суміжними з приміщеннями, де безпосередньо здійснюється навчально-виховний процес.

Окрім того, варто зазначити, що кількість учнів у школах міста щорічно зменшується, що в свою чергу призводить до зменшення наповнюваності закладів і, відповідно, до вивільнення площ. Так, сьогодні середня наповнюваність шкіл складає 47% від проектної потужності, середня наповнюваність класів – 22 учні при нормі 30. І якщо в Києві та Київській області існує проблема переповнених класів та черги на влаштування дитини в дитячий садок через відсутність приміщень, то у Славутичі такої проблеми нема.

Потреба передачі приміщень в оренду викликана, перш за все, загальною низькою наповнюваністю навчальних закладів. Утримання орендованих приміщень орендарями дає можливість недопустити руйнування приміщень, виведення з ладу сантехнічного та електрообладнання, оскільки, відповідно до умов договору, орендар зобов’язаний утримувати приміщення в належному стані. Підпунктом 2 пункту 8 постанови Кабінету Міністрів України №796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» від 27.08.2010 передбачено надання в оренду будівель, споруд, окремих тимчасово вільних приміщень і площ, іншого рухомого та нерухомого майна або обладнання, що тимчасово не використовується в освітній, навчально-виховній, навчально-виробничій, науковій діяльності, в разі, коли це не погіршує соціально-побутових умов осіб, які навчаються або працюють у навчальному закладі».

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: