Завантаження ...

Великий крок в унікальному інженерному проекті – насування арки ЧАЕС

Нова конструкція захистить зруйнований реактор 4-го енергоблоку. Сьогодні в одному з самих амбітних інженерних проектів в історії людства сталася знаменна подія - почався процес насування в штатне положення арки, яка вкриє радіоактивні відходи, що утворилися в результаті катастрофи...

 

Нова конструкція захистить зруйнований реактор 4-го енергоблоку

Сьогодні в одному з самих амбітних інженерних проектів в історії людства сталася знаменна подія - почався процес насування в штатне положення арки, яка вкриє радіоактивні відходи, що утворилися в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році.


Новий безпечний конфайнмент (НБК) Чорнобильської АЕС - найбільша з коли-небудь побудованих рухомих наземних конструкцій довжиною 165 м, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36200 т.

В даний час ця конструкція насувається в штатне положення над 4-м енергоблоком ЧАЕС, який був зруйнований під час аварії 30 років тому.

Насування почалося в 14:15. Величезна сталева споруда вже перемістилася на 6 метрів. Після аналізу початкового етапу руху процес насування продовжиться і повинен завершитися в найближчі дні.

НБК насувається за допомогою спеціальної системи, яка складається з 224 гідравлічних домкратів і дозволяє пересувати арку на 60 см за один цикл. Передбачається, що весь процес займе до 4 днів із загальним часом безперервного руху приблизно 33 години.

НБК був побудований в чистій зоні, поблизу 4-го енергоблоку ЧАЕС і повинен подолати 327 м до штатного положення над цим блоком. Встановлення НБК зробить безпечним майданчик ЧАЕС і дозволить провести демонтаж існуючого старіючого укриття, а також операції з радіоактивними відходами усередині цієї конструкції.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак сказав: «Початок процесу насування Арки на Чорнобильській АЕС на об'єкт «Укриття» - це старт завершення 30-річної боротьби з наслідками чорнобильської катастрофи. Будівництво унікальної технологічної конструкції з герметичною ізоляцією 4-го енергоблоку, аналогів якої не існує в світі, - заслуга потужної групи інженерів і будівельників. Це - історичний крок до поліпшення екологічної безпеки в зоні відчуження та світі. І він став можливим завдяки величезній міжнародній підтримці. Більш ніж 40 країн-донорів об'єдналися навколо однієї мети - захисту людства від радіоактивних наслідків трагедії. Це ще один доказ того, що питання екологічної безпеки є пріоритетним у світовій політиці. Вірю, що перетворення зони відчуження на безпечну територію стане прикладом зміни курсу екологічної політики в Україні в цілому».

Генеральний директор ЧАЕС Ігор Грамоткін сказав: «Для нас ця арка - не просто 36 тисяч тонн металевих конструкцій. Це 36 тисяч тонн нашої віри в успіх, в цей майданчик, наших людей і Україну».

Директор Відділу ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак додав: «Це кульмінація багатьох років важкої праці України і міжнародного співтовариства. Реалізація проекту НБК стала можливою лише завдяки підтримці понад 40 країн-донорів Чорнобильського фонду «Укриття». Дана споруда є прикладом того, чого можна досягти рішучими і координованими зусиллями з великодушною підтримкою акціонерів ЄБРР».

Керівник проекту будівельної компанії «Новарка» Ніколя Кай сказав: «Це унікальний проект, і ми дуже пишаємося тим, чого нам вдалося досягти разом з нашими партнерами. Новий Безпечний Конфайнмент є демонстрацією сучасних технічних можливостей. Однак, з огляду на обставини, ми повинні сподіватися, що подібну споруду більше ніколи не доведеться будувати на місці ядерної аварії і в радіоактивно забрудненому середовищі».

Компанія «Новарка», яка побудувала НБК, є консорціумом французьких будівельних компаній «Буйг» і «Вінсі». Будівництво почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику. Із-за великих розмірів НБК його довелося будувати двома частинами, які були підняті і успішно з'єднані одна з однією в 2015 році. Усередині арки НБК встановлено кран для демонтажу існуючого «Укриття» та залишків 4-го енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років і обійшовся в €1,5 млрд.

За матеріалами Прес-служби ЄБРР

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия