Завантаження ...

Відкритий лист

Прем'єр-Міністру України Володимиру Гройсману, Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олександру Турчинову, Голові Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталію Петруку. Шановні панове! Наближається момент тріумфу України в області реалізації заходів...

Ігор Грамоткін
Прем'єр-Міністру України Володимиру Гройсману
Секретарю Ради національної безпеки і оборони України Олександру Турчинову
Голові Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталію Петруку


Шановні панове!

Наближається момент тріумфу України в області реалізації заходів з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» в екологічно безпечну систему. 29 листопада грандіозна конструкція нового безпечного конфайнмента займе своє проектне положення над об'єктом «Укриття». До цієї, без сумніву, знакової події прикута увага всієї світової спільноти. НБК - це інтернаціональний проект, реалізований за активної міжнародної підтримки, але значною мірою силами українських фахівців.

Крім цього, 29.11.2016 на Чорнобильській АЕС заплановано два важливих для України заходи: засідання Асамблеї країн вкладників Чорнобильського фонду «Укриття», а також засідання Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки, на яких будуть обговорюватися питання подальшої реалізації міжнародних проектів, в тому числі і питання фінансування.



У 2017 році на промисловому майданчику ЧАЕС заплановано завершення будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2).

Успішна реалізація Україною унікальних проектів такого масштабу як НБК, СВЯП-2 працює на успішний імідж нашої країни набагато ефективніше, ніж сотні опублікованих в ЗМІ статей і заміток.

Однак, останні події показують, що антиукраїнські сили почали планомірну, безпрецедентну програму, спрямовану на дискредитацію нашої країни в очах західних партнерів та зрив міжнародних проектів, що реалізуються як на майданчику Чорнобильської АЕС, так і за його межами. Я переконаний, масована інформаційна кампанія, яка критикує відмову України від російського ядерного палива на користь тепловиділяючих збірок компанії «Westinghouse»; спроба рейдерського захоплення ПТЕМ - підприємства, активно залученого в реалізацію проекту будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), інформаційні вкидання, що порочать честь і гідність керівництва ЧАЕС, - все це явища одного порядку, спрямовані на те, щоб підірвати енергетичну незалежність нашої держави, а також негативно впливати на імідж України, як країни, здатної успішно впоратися з реалізацією найбільш масштабних міжнародних проектів.

Можливо, передумови дискредитації безпосередньо Чорнобильської АЕС як підприємства можна шукати в кримінальному переділі ринку металобрухту, що вивозиться із зони відчуження, однак, особливу стурбованість викликає той факт, що в цю діяльність активно долучилися і деякі державні органи, які розміщують на своїх ресурсах заздалегідь неправдиву, наклепницьку і неперевірену інформацію. Крім того, можливий варіант, що непрямою метою розтиражованих інформаційних вкидань щодо «радіоактивного металу, що вільно гуляє по Україні», є навмисне витіснення нашої країни з міжнародного ринку продажу металу.

У будь-якому випадку, питання поводження з радіоактивними відходами у зоні відчуження та на Чорнобильській АЕС вимагає самої детальної і ретельної перевірки.

У зв'язку з цим, я вважаю за необхідне створити міжвідомчу комісію, здатну в повному обсязі вивчити ситуацію, провести об'єктивну і неупереджену перевірку всіх обставин, що стосуються реалізації металу у зоні відчуження, і дати висновок з вищезазначеної проблеми, включаючи питання, що стосуються робіт з демонтажу обладнання та реалізації металу Чорнобильської АЕС. Вважаю доцільним, щоб комісія включала представників від Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства фінансів, Державної інспекції ядерного регулювання України, Ради національної безпеки і оборони України, Державного агентства України з управління зоною відчуження та інших заінтересованих відомств. Зі свого боку я гарантую надання всієї доступної мені інформації і матеріалів і готовий всіляко сприяти проведенню належного розслідування.

На мій погляд, значимість даної проблеми настільки висока, що я залишаю осторонь питання безпрецедентного тиску певними силами з використанням методів шантажу і погроз на мене і членів моєї сім'ї.

Переконаний, що заходи, які реалізуються антиукраїнськими силами, спрямовані на розхитування ситуації в країні і безпосередньо впливають на рівень довіри до керівництва країни, у тому числі з боку міжнародних фінансових структур, на готовність до подальшого співробітництва та укладення міжнародних контрактів, у зв'язку з чим прошу Вас поставити розслідування під особистий контроль.

З повагою,
генеральний директор ДСП "Чорнобильська АЕС" Ігор Грамоткін

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия