Завантаження ...
Новобудови Києва
Новобудови Києва

Депутат Київської обласної ради Роман Буковський : « Опозиційний блок вимагає від влади надати аграріям належну державну підтримку »

« Влада повинна звернути увагу на проблеми аграріїв , інакше , без допомоги держави українському селу не вижити . Українські аграрії і фермери знаходяться на межі виживання . Українські села зникають , влада цинічно « стирає » їх з лиця землі , і ця тенденція...

 
« Влада повинна звернути увагу на проблеми аграріїв , інакше , без допомоги держави українському селу не вижити . Українські аграрії і фермери знаходяться на межі виживання . Українські села зникають , влада цинічно « стирає » їх з лиця землі , і ця тенденція простежується по всій країні » , - говорить депутат від Опозиційного блоку Роман Буковський . За його словами , тільки за перші шість місяців цього року аграрний сектор в Київській області скоротився майже на 6 % .

« З урахуванням того , що Київська область має аграрно - орієнтовану економіку , таке значне падіння загрожує зростанням безробіття , невиплати зарплат , деградації інфраструктури на селі , і як наслідок - додаткової трудової міграції країною і за кордон »
, - додає депутат .

Головна причина цих проблем - відсутність у влади комплексної і багаторічну стратегію для розвитку сільського господарства та сільської місцевості. «Із сіл виїжджає молодь у пошуку кращого життя. У селах одні з найнижчих зарплат, розвиток сільської місцевості відбувається за «залишковим принципом». Якщо влада вирішила економити, то починає з сіл, сільських шкіл, бібліотек, закладів сільської медицини. Це призвело до того, що аграрії не в змозі далі тягнути на своїх плечах соціальну інфраструктуру села, яка продовжує руйнуватися », - вважає Роман Буковський.

За словами депутата, в Україні досі зберігається пост-радянський підхід в цьому питанні: відповідальність за соціальний розвиток села продовжують покладати на правонаступників колгоспів або радгоспів - аграрні компанії і фермерів, які «повинні» ремонтувати дороги, школи, дитсадки. Підхід «село на утриманні колгоспу-мільйонера» себе вже вичерпав. Свідчення тому - за роки незалежності з карти України зникли 457 сіл. Тільки 9 серпня Мінагрополітики заявило, що завершує роботу над Концепцією розвитку сільських територій. 2,5 року пішло на її створення, але у простих людей одне питання - коли ж вони нарешті займуться на практиці розвитком села?

Сьогодні влада свідомо добиває агросектор, зменшуючи програми держпідтримки і посилюючи фіскальний тиск на галузь. Влада скоротила пряму держпідтримку аграріїв, ліквідувавши бюджетну програму закупівлі техніки для АПК. «Опозиційний блок» вимагає від влади нарешті звернути увагу на проблеми села, фермерів та аграріїв. Ми вимагаємо не писали концепції, плани, стратегії та інші порожні папірці, а приймати реальні державні програми, які б допомагали аграріям тут і зараз, а не в далекому майбутньому. І найголовніше - виконувати їх і належним чином фінансувати », - вважає Роман Буковський.

Тетяна Кожевнікова


Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: