Завантаження ...

За покликом душі

Якось, зайшовши до Кіноконцертного комплексу, я потрапила на відкриття виставки вишитих картин. Всі вони були барвисті, різнокольорові, яскраві! Мій погляд затримався на полотні з дивовижними маками. Читаю підпис: «Макове поле», автор – Олена Фадєєва». Зразу ж думками полинула до нашої...

 
Якось, зайшовши до Кіноконцертного комплексу, я потрапила на відкриття виставки вишитих картин. Всі вони були барвисті, різнокольорові, яскраві! Мій погляд затримався на полотні з дивовижними маками. Читаю підпис: «Макове поле», автор – Олена Фадєєва».

Зразу ж думками полинула до нашої Дитячої школи мистецтв, де ця жінка вже довгий час працює завідувачкою вокально-хоровим відділом. Тут, на виставці, було ще декілька її вишивок, насичених гамою кольорів. Довго милувалася картинами «Бал на льоду», «Розова елегія» – від них віяло теплом і добротою.

Недарма ж народна мудрість говорить: «Якщо людина талановита – вона талановита в усьому». Олена Олексіївна Фадєєва керує зразковим колективом – дитячим хором «Дзвони сонця». Створені нею вокальні ансамблі «Веселі зірочки» та «Струмок» є учасниками різноманітних культурно-мистецьких заходів. Навчаючись на фортепіанному відділенні, я й сама співала в дитячому хорі. Згадала, як наш хор виступав на сцені столичної філармонії. Боже, скільки ми готувалися до цього відповідального виступу! Олена Олексіївна вимагала від нас найкращого ансамблевого співу, а її жест «Увага!» пам’ятаю й до цього часу. Мені захотілося більше дізнатися про цю творчу жінку.

Народилася вона на Уралі, в місті Сєров, що в колишній Свердловській області. Навчалася в музичній школі, потім закінчила музичне училище та Челябінський інститут культури. Любов до музики передалася від батьків. Вона завжди хотіла жити в Україні. Аж тут і нагода трапилася – розбудовувалося нове місто, Прип’ять, де були потрібні молоді фахівці в різних сферах діяльності. Так з 1978 року Олена Фадєєва стала прип’ятчанкою, працювала в музичній студії. Одразу ж після Чорнобильської аварії жила в Києві, але не до душі їй великі міста. Тому в 1988 році сім’я переїхала до Славутича. З цього часу вона й працює в Славутицькій дитячій школі мистецтв. ЇЇ вихованці з вдячністю згадують свого доброго вчителя.

Олена Олексіївна – натура захоплююча: вона завжди чимось зайнята. У неї велика фонотека з шедеврами класичної музики, в її колекції – ляльки в народних костюмах, героїні різних літературних творів. Усе це надихає її на творчість та пробуджує найщиріші почуття, допомагає поринути у світ яскравих фарб. Вона полюбляє подорожувати, завжди цікавиться всім новим, незвичайним і що налаштовує її на позитивний лад. Із такими людьми завжди цікаво! Вона зізналась, що в її голові – купа ідей, і немаленька!

А вишивання, як вважає Олена Олексіївна, – це, як і музика, поклик душі. Сам процес вишивання заспокоює, відволікає від усіляких життєвих негараздів, які, на жаль, бувають у кожного. І що характерно: якщо музика її захопила з дитинства, то вишивати вона розпочала десять років тому. За десятиліття вишила понад 40 картин. Дарує їх друзям, рідним. Є роботи, де вона використовує до 60 відтінків кольорів! Такі картини наче виконані пензлем художника.

Радує Олену Фадєєву, що її дві онуки-школярки, Влада й Еліна, небайдужі до вишивання, а син Михайло, інженер-фізик за фахом, – учасник хорової капели «Натхнення» міського відділу культури. Для кожного майстра це велике щастя – передати свою майстерність, свою любов до творчості наступному поколінню!


Анастасія ЛЮБИВА
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия