Завантаження ...

Увага: шахраї! Прокуратура попереджує

На сьогоднішній день кожен знає, що користування всесвітньою мережею Інтернет – це дуже зручно, швидко та вигідно в сенсі спілкування з людьми, пошуку інформації та здійснення покупок чи продаж. На жаль, як показує практика, це не завжди є безпечним. Так, за перше півріччя 2016 року...

 
На сьогоднішній день кожен знає, що користування всесвітньою мережею Інтернет – це дуже зручно, швидко та вигідно в сенсі спілкування з людьми, пошуку інформації та здійснення покупок чи продаж. На жаль, як показує практика, це не завжди є безпечним. Так, за перше півріччя 2016 року до Славутицького відділу поліції надійшло 13 звернень із повідомленням про вчинення відносно заявників кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ст. 190 КК («шахрайство»). Здебільшого причиною такої ситуації є власна недбалість та надмірна довіра до людей, які знаходяться по той бік екрану монітора чи трубки телефону.

Найбільш поширений вид шахрайства – дзвінок на мобільний телефон начебто від співробітника банку. Схеми дій шахраїв такі:

Підвищення кредитного ліміту. Дзвонить невідомий, який представляється співробітником банку та пропонує продовжити дію кредитної картки або підвищити її кредитний ліміт. Отримавши згоду на пропозицію, повідомляють, що для здійснення необхідної операції йому потрібні номер картки, термін її дії та розміщений під магнітною стрічкою cvv-код. Виказавши ці реквізити, людина отримує SMS-повідомлення з паролем доступу, який, не замислюючись, диктує шахраєві. Через кілька хвилин на мобільний приходить SMS з банку, однак на цей раз – про зняття грошей з рахунку. Інколи постраждалі ще вірять, що SMS про зняття готівки – це, мовляв, технічна процедура, і через кілька хвилин гроші будуть нараховані, але згодом розуміють, що це обман. Пам’ятайте: працівники будь-якого банку, в якому ви обслуговуєтесь, мають всю необхідну інформацію для здійснення операцій з надання банківських послуг!

Оголошення про продаж/купівлю товарів у мережі Інтернет. Ви дали оголошення про продаж дитячої коляски чи весільної сукні в мережі Інтернет. Вам дзвонять, цікавляться й погоджуються з ціною. Для перерахунку пропонують швидкий спосіб – перекинути гроші на картку «ПриватБанку». Чому саме цього банку? По-перше, цих карток велика кількість, майже в кожного другого вона є. По-друге, банкомати та термінали «ПриватБанку» майже на кожному кроці. Вам повідомляють, що зараз перекажуть кошти. А через деякий час передзвонюють і кажуть, що щось не виходить, мабуть, треба підтвердити, що на картці є гроші й вона платіжна. Далі в телефонному режимі клієнта "підводять" до банкомату чи терміналу й надиктовують комбінацію для грошового переказу, яку власними руками набирає клієнт. Далі приходить SMS з кодом підтвердження, який дуже чекає шахрай. Ви повідомляєте цей код – і все, грошей на картці більше нема.
Найпоширенішими веб-сайтами, за допомогою яких вчиняються шахрайські дії, є: сайт безкоштовних оголошень OLX.UA, інтернет-аукціон AUKRO.UA, «Вконтакте» та ін.

Заходи безпеки при використанні банківських продуктів

Пам’ятайте, що співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом в телефонному режимі й уточнювати його особистісні дані. Паролі та інша інформація від банку – це взагалі інформація секретна. Ніколи не повідомляйте номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS! Якщо дзвонять й уточнюють ці дані, знайте: це спроба шахрайства.

Суворо дотримуйтеся правил користування карткою, не передавайте ніякої інформації третім особам. Якщо подзвонили й представилися співробітником банку з невідомого номера телефону, не потрібно вступати в дискусію, покладіть слухавку й передзвоніть на номер «гарячої лінії», який вказаний на картці для уточнення. Усі дзвінки, які надходять клієнту з банку, зберігаються в історії контактів з клієнтом.

Не варто встановлювати на карту ПІН-код, який складається з цифр, що йдуть підряд, а також свою дату народження, тому що подібні комбінації легко підібрати. Не рекомендується захищати всі свої платіжні картки одним і тим же ПІН-кодом. І головне: ПІН-код необхідно запам’ятати або зберігати окремо від платіжної картки в місці, недоступному для сторонніх осіб.

Будь-який власник пластикової картки банку повинен усвідомлювати, що завжди існує дуже великий ризик того, що саме він стане однією із жертв обману і потрапить у тенета шахраїв. Однак якщо уважно ознайомитися з головними прийомами злочинців, то ризик того, що ви потрапите в неприємну ситуацію, буде набагато нижчий. Адже хто попереджений – той озброєний!


Д. СТОЛЯРЧУК,
начальник Славутицького відділу
Броварської місцевої прокуратури

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями:
мрия